≫ 

3 legende o Golubačkoj tvrđavi koja je danas ponovo zasijala (FOTO)

Koje tajne krije kula 9, koja carica je bila zatočena u zidinama tvrđave, ali i po kojoj nesrećnoj ljubavi je dobila ime

  • 1
Golubačka tvrđava, jedna od najlepših tvrđava na Dunavu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Srednjovekovna tvrđava Golubački grad, nakon skoro pet godina renoviranja, danas je svečano otvorena, a od subote će biti dostupna i posetiocima. Golubački grad zidan je kao neosvojivo vojno utvrđenje, koje je kao takvo ostalo sve od prvog pominjanja u istorijskim izvorima, početkom 14. veka. Sada svoja vrata otvara za turiste i biće podeljena u četiri zone, i to po težini. Do najteže će moći samo najhrabriji.

Bili najhrabriji ili ne, svi bi trebalo da znaju legende koje se ispredaju o ovom utvrđenju.

U KULI BILA ZATOČENA CARICA JELENA

Najviša zona je šešir kula. Legenda kaže da je u njoj bila zatočena lepa vizantijska carica Jelena, čije su jedino društvo bili golubovi. Vojni arhivi tvrde drugačije.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Prava priča je da je u njoj uvek boravio komandant utvrđenja kada je bila pod opsadom, zato što je odavde bio najbolji pogled na prostor ispred same tvrđave, odnosno ulazak Dunava u Đerdapsku klisuru - navodi Sreten Živković, turistički vodič.

MISTERIJA KULE 9

Pokazala se neosvojivom i kada je u pitanju rekonstrukcija. Umesto dve godine, radilo se skoro pet, a planirana vrednost projekta je sa 6,7 stigla do 8,5 miliona evra. Jedna od kula još uvek je zatvorena.

Golubačka tvrđava podignuta je u vreme upotrebe hladnog oružja kao pogranično utvrđenje sa ciljem da štiti granicu između Ugarske i Srbije. U odbrambenom smislu, grad ima četiri celine, a izdvojeno je i četiri, odnosno pet faza gradnje, diktiranih istorijsko-političkim dešavanjima.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Početak upotrebe vatrenog oružja doneo je izvesne promene. Da bi se odbrana prilagodila novom načinu ratovanja, kule spoljnog utvrđenja prilagođene su obzidavanjem, a u priobalnom delu spoljnog utvrđenja izgrađena je topovska kula (kula 9).

Kula 9 je drugačija od ostalih. Poligonalna je, rađena po uzoru na kule Smederevskog grada i Nebojišinu kulu, što govori da su je gradili Turci. Ima prizemlje i sprat sa platformama za topove i na šest strana topovske otvore. Na vrhu je bila ozupčana platforma. Na gornje nivoe penjalo se pomoću kružnih stepenica, ozidanih od opeke, a pod u kuli bio je od tucanog kamena prekriven krečnim malterom.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na gornjem spratu nađeno je pet ploča sa natpisima, koji govore o razlozima i vremenu podizanja kule, a u okviru radova na revitalizaciji Golubačke tvrđave, prilikom niskog vodostaja, na donjoj etaži kule koja je pod vodom, uočeni su i natpisi na lukovima niša topovskih otvora.

Još jedna odlika kule je uzidano ogromno topovsko đule u fasadu, verovatno iz rata 1428. godine, što bi dalo vreme gradnje, tj. momenat kada počinje da se koristi vatreno oružje. Glavna uloga topovske kule najverovatnije je zaštita pristaništa, koje se nalazilo u prostoru između kula 5 i 9, i u kojem su bile smeštene lađe.

LEGENDA O POREKLU IMENA

Tokom svoje istorije Golubac je izrečen na mnogo jezika - Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik... i na svim je značenje golub.

Foto: Wikimedia/Denis Barthel

Prema legendi ime srednjovekovnog grada Golupca je priča o neuzvraćenoj ljubavi u kojoj se turski komadant grada zaljubio u lepu devojku, meštanku zvanu Golubana. Odbijajući da uđe u njegov harem, Golubana je kažnjena tako što je vezana za stenu da bi se pokajala. Njeno neuzvraćanje ljubavi turskom komandantu, odvelo ju je u smrt. I danas, na sredini Dunava viri stena poznata kao "Baba-kaj" ("pokaj se").

Po drugim pričama, grad je dobio naziv po izgledu podignutih kula, koje deluju kao golubovi na steni.

Ulaznice u Golubački grad koštaće od 150 do 1.200 dinara. Zanimljivo je da će maloletnicima biti omogućen ulaz samo u zelenu zonu, dok će ostale tri moći da obilazi najviše pet posetilaca u jednoj turi, i to samo u pratnji vodiča.

VIDEO: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мика

    29. mart 2019 | 22:50

    Браво свака част, не треба стати овде има још тврђава у Србији које труну и распадају се а могу уз мало улагања и добре воље да се обнове и да буду сјајне туристичке дестинације.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA