≫ 

"Starbaks" se nije ni otvorio, a Srbi se pobiše: Život nije Instagram, ali da li je zaista onaj ko ode tamo snob? (ANKETA)

U Americi postoji izreka "Starbaks na svakom ćošku"

  • 67

Na najave da će prvi "Starbaks" kafe biti otvoren za nešto više od dve nedelje u Beogradu, pokrenuta je prava lavina komentara koji se uglavnom tiču cene kafe. Ovaj "fajt" nije počeo sada, on je prisutan oduvek, kada pola ljudi u Srbiji nije znalo za popularni lanac kafe i napitaka. Međutim, sa vešću da stiže i kod nas, odmah su postali najglasniji oni koji tvrde "važi, što ću da kupim kafu od 500 dinara".

Kafa za dnevnicu, skupo je, a i užas je od kafe i ništa naročito, samo su neki od komentara. I dok jedni jedva čekaju da njihove slike iz "Starbaksa" osvanu na društvenim mrežama, drugi frkću prezirući unapred kafeteriju u kojoj je, kažu, cena kafe, 500 dinara.

Printskrin: Telegraf

A istina je tamo negde.

U Americi postoji izreka "Starbaks na svakom ćošku". Raspon mušterija se u Americi kreće od direktora u korporacijama do tinejdžera, dok u dosta drugih zemalja "Starbaks" vide kao egzotično mesto i znak "višeg" statusa.

Tako je prosečna cena kafe u Americi 2,75 dolara (oko 288 dinara), ali je, recimo, Njujork najskuplji, pa u tom gradu treba izdvojiti 3,25 dolara za kapućino. Cene su uglavnom više u većini zemalja engleskog govornog područja nego u SAD. U Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Belgiji ili Švedskoj treba na ove cene dodati i koji cent više.

Printskrin: Telegraf

Cene su visoke u mnogim delovima Bliskog Istoka i severne Afrike, ali i u Kolumbiji (5 dolara za caffe latte) i Brazilu, zemljama kafe. Rusija prednjači u zemljama sa visokom cenom (12,30 dolara za "tall" latte).

Razlog zašto je to tako stručnjaci vide u tome što se ovim zemljama "Starbaks" pozicionirao kao luksuzan brend koji predstavlja američku kulturu i način života.

Printskrin: Telegraf

Mogući dokaz da i u Beogradu neće biti mnogo bolja situacija kada su cene u pitanju je i činjenica da će, osim u TC "Rajićeva", "Starbaks" još biti otvoren na aerodromu "Nikola Tesla", u "Belgrade Skyline", u šoping molu u "Beogradu na vodi", na Terazijama, sve luksuznijim lokacijama.

Dok se ne reši enigma sa cenama kod nas, možemo da zamislimo da bi neko dao i mnogo više od 500 dinara za američki način života i "dokaz" na društvenoj mreži. Stalno slušamo kako živimo sve bržim načinom života. Shodno tome je i kartonska šolja u ruci dokaz da smo prezaposleni, pa eto moramo dok šetamo ulicom da ispijamo kafu i razbuđujemo se.

Oko 28.000 lokala širom sveta, Foto: pixabay.com

Da li na one koji budu šetali sa "Starbaks" čašom u rukama treba gledati kao na snobove, koji vole sve što je skupo odnosno, kako reče neko u komentarima "pomodarce koji će po gradu nositi čašu kao ikonu"? Da ne grešimo dušu, možda je reč samo o ljubiteljima kafe, koji smatraju da nema lepšeg napitka na svetu i koji žele sve da isprobaju. A fotografija o tome na nekoj društvenoj mreži često dođe samo kao bonus. Jer, verovatno ima vbiše zavisnika od lajkova neko od kofeina.

I dok bi jedni "ubili" za jedan gutljaj svetski poznate kafe i nije im problem da plate koliko god treba, drugi se već zaklinju da je bolja "srpska" kafa i da nogom tamo ne bi kročili. I da li ste spremni detetu da izdvojite više stotina dinara za kafu? Verovatno biste mu rekli da je bolje da ide nešto da pojede za taj novac.

"Starbaks" inače ima oko 28.000 lokala širom sveta i oko 87.000 kombinacija napitaka koje možete poručiti.

VIDEO: Šta je kafa bez ukrasa? Ovako nastaju divni oblici u kafi

(J. V/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NESPRESSO

    30. mart 2019 | 17:22

    pored domace iz dzezve.mislim da je NESPRESSO daleko ispred svih

  • OVERRATED

    30. mart 2019 | 15:33

    ako hoces da popijes kafu onda ne idi u starbaks.oni prodaju kafu sa million drugih dodataka da to vec i nije kafa. sigurno je da u Beogradu mozes popiti kvalitetniju kafu espreso i nasu Srpsku iz dzezve na mnogo mesta

  • Maks

    30. mart 2019 | 16:15

    ...a mene ce i dalje naci za stolom sa kariranim stolnjakom,domacom kafom sa ratlukom i cokancicem sljive i casom knjaza...ko voli ptijatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA