Škole sa najmanje đaka se gase i postaju domovi za ekskurzije: Zatvaraće se po ova 3 kriterijuma, a evo šta će biti zaposlenima (GRAFIKA)

Nismo bogati da možemo da grejemo prazne učionice, dok nam nedostaju objekti za vrtiće i fakultete, navode u Ministarstvu

  • 31

Škole sa najmanje đaka u Srbiji biće ugašene, a zgrade u kojima su se nalazile postaće vrtići, fakulteti ili visoke škole, domovi učenika, domovi za ekskurzije i rekreativne nastave.

Ovako bi ukratko mogla da se opiše nova mreža škola čije detalje za Telegraf.rs otkrivaju u Ministarstvu prosvete. Predlog škola koje će biti ugašene donosile su lokalne samouprave, ali još nisu sve obavile taj zadatak. Ipak, gašenja će neminovno biti, potvrđuju za naš portal u Ministarstvu.

- Mreža škola je neophodna jer 40 godina niko nije popisao imovinu. Zbog pada nataliteta došli smo u situaciju da imamo velike zgrade sa veoma malim brojem učenika, čiji se prostor neracionalno koristi. Nismo bogati da možemo da grejemo i prazne učionice, dok nam istovremeno nedostaju nam objekti za vrtiće i fakultete - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

Ilustracija: Nikola Jovanović

Škole će se gasiti ako ispunjavaju ova tri kriterijuma:

- imaju manje od 480 đaka

- manje od 16 odeljenja i

- od susedne škole su udaljene manje od dva kilometra

Da mnoge zgrade, nažalost, zvrje prazne, potvrđuju i ovi stravični podaci:  U školu je ove godine krenulo 19.716 prvaka manje nego 2000. godine. A u srednjim školama je 36.000 učenika manje nego 2010. godine.

REŠENJE ZA ZAPOSLENE

Odeljenja ugašenih škola pripojiće se većim školama, pa će đaci nastaviti da pohađaju nastavu u najbližoj susednoj školi. Na pitanje šta će biti sa zaposlenima u školama koje budu zatvorene, u Ministarstvu ne pominju otkaze kao mogućnost.

- Кada je reč o zaposlenima, sistem je veliki i uvek se regeneriše kroz prirodni ciklus penzionisanja jednog broja ljudi, kao i rad u više škola onih koji nemaju dovoljan fond časova - navode u Ministarstvu.

Otpuštanje nastavnika se za sada ne navodi kao opcija, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Lokalne samouprave takođe će predlagati i šta će biti sa zgrada zatvorenih škola. Do sada su, otkrivaju u Ministarstvu, stigli predlozi za planinske domove, vrtiće, centre za usavršavanje nastavnika.

- To zavisi od sredine. U atraktivnim turističkim sredinama (uglavnom planinska područja gde su mnogi obrazovni objekti već ostali prazni zbog depopulacije ili izloženi devastaciji), poput Tare, oko Vlasine, Zlatara, Golije, ući će u projekat uređivanja za potrebe đačkog turizma, odnosno rekreativnih nastava, kao što su to već uradile neke evropske zemlje - navodi ministar prosvete Mladen Šarčević.

(Miljana Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • !!!

    1. april 2019 | 12:14

    Vecu glupost nisam procitao,zatvorice skole zbog nedostatka djaka a otvorice vrtice i fakuktete,ako u tim mestima nema dovoljno ucenika,onda nema dovoljno ni dece za vrtice

  • Ава

    1. april 2019 | 11:53

    Е Србијо шта си дочекала.Сва села че остати без школа.Ово мало сиротиње што је остало по селима мора отићи.Врука и срамота.

  • Ma

    1. april 2019 | 12:25

    Ma šta će nam škole. U zgradama zatvorenih škola otvoriti zadruge, farme, parove . Tim putem ide naša država. Kome još trebaju škole? Za fabriku snaga i mišići a tamo gde treba da su školovani na njihovim mestima su oni koji nisu ni prošli pored škole i u najboljem slučaju ponavljači. Zato smo tu gde jesmo. I neće nam biti skoro bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA