≫ 

Nada živi od kuće do groblja: Blizanci su joj poginuli na Kosovu, trećem sinu prepuklo srce od tuge za braćom. Za decom umro i otac (FOTO)

Porodična kuća Milićevih u kraljevačkom naselju Sijaće polje, praktično je posvećena sećanju na Srđana, Bobana i Gorana

  • 44
Nada Milić, kraljevo, tragedija, smrt, Kosovo, pogibija, nato Foto: N. B.

Porodičnu tragediju koju je teško i zamisliti, a kamoli rečima opisati, doživela je porodica Nade i Dragoljuba Milića za vreme i posle rata na Kosmetu 1999. godine.

Te ratne godine, u proleće, Milići su za samo deset aprilskih dana ostali bez svojih blizanaca, Srđana i Bobana, dvadesetšestogodišnjih oficira tadašnje Vojske Jugoslavije (VJ), koji su časno dali svoje živote braneći otadžbinu od agresora i terorista.

Srđan je prvi stradao od nagazne mine Foto: Privatni album

Samo godinu dana kasnije, međutim, ostali su i bez – najstarijeg sina Gorana (27) čije je srce prepuklo od tuge za braćom… Posle 11 godina tuge i bola za svojim „sokolovima polomljenih krila“, kako je i nazvao spomen knjigu u kojoj je ispovedio patnju i žal za sinovima, preminuo je i otac Dragoljub, ostavljajući tako suprugu Nadu da u poznim godinama samuje i životari među uspomenama.

Boban Milić je naslućivao da će brzo posle brata poginuti Foto: Privatni album

- Ostaviše me da u suzama provodim košmarne dane i košmarnije noći. U snovima pričam sa sinovima, prisećam se kako smo živeli, puni vere i nade u neko lepše i bolje sutra koje ne dočekasmo… Dali su svoje živote za rodnu grudu a, zbog svega toga, bol u mojoj duši svakim danom je sve jači - priča Nada Milić za infokvpress.rs.

Nadin i Dragoljubov sin Srđan, potporučnik VJ, nastradao je na ratištu od nagazne mine nedaleko od Srbice na Kosmetu, kada je vozilom, sa još trojicom vojnika, krenuo na zadatak. Vojnici su na mestu ostali mrtvi, dok je Srđan s teškim povredama najpre prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, a potom i na beogradsku VMA, gde je 4. aprila i preminuo.

Goran Milić umro je od tuge za braćom Foto: Privatni album

Posle samo desetak dana, Miliće je zadesila još jedna nesreća. Srđanov blizanac Boban, poručnik VJ, koji se uprkos gubitku brata vratio u svoju ratnu jedinicu na Kosmetu, poginuo je u mestu Volujak, nedaleko od Đakovice, kada su dve NATO rakete pogodile oklopno vozilo u kojem se nalazio sa još sedmoricom vojnika.

Spomen ploča braći Milić u Kosovskoj Mitrovici Foto: kosmitrovica.rs

- Kada je posle Srđanove sahrane krenuo u svoju jedinicu, Boban mi je rekao da na bratovljevom grobu zapalim i sveću za njega. Kao da je nešto predosećao. Eto, ostvariše se crne slutnje - dodaje Nada dok razgleda album sa fotografijama i novinskim člancima o nesrećnoj sudbini svojih sinova.

Po okončanju NATO bombardovanja Nada se sa sinom Goranom i suprugom Dragoljubom iz Prištine preselila u Kraljevo gde su već imali kuću. Tu je, u proleće 2000. od neizmerne tuge za tragično nastradalom braćom – preminuo i Goran. Sahranjen je u istoj grobnici kraj Srđana i Bobana na novom kraljevačkom groblju.

- Jednog jutra u krevetu sam zatekla njegovo beživotno telo. Mnogo je patio za braćom. Svakog dana je obilazio njihov grob, sedeo, pušio i u mislima razgovarao sa njima - ne skriva Nada suze.

- Desetak godina kasnije, takođe u proleće, u 61. godini preminuo je i moj suprug, a njihov otac Dragoljub. Sahranili smo ga kraj sinova.

Spomen soba u kući u Kraljevu Foto: N. B.

Porodična kuća Milićevih u kraljevačkom naselju Sijaće polje, praktično je posvećena sećanju na Srđana, Bobana i Gorana. Na fasadi kuće stoji spomen-ploča ispod koje je i čitulja za Dragoljubom. U dnevnoj sobi, fotografije, odlikovanja, sportski trofeji, uniforme, sve Nadine uspomene na sinove i supruga.

- Živim od kuće do groblja, brojim dane kada ću da se pridružim svojim najmilijima, da opet budemo zajedno… Obilazim humke, razgovaram sa fotografijama. A, dolaze mi i komšije, rođaci, prijatelji, Srđanovi i Bobanovi saborci, Goranove kolege… - dodaje Nada.

VIDEO: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs/infokvpress.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    4. april 2019 | 08:20

    Boban je bio vrstan oficir Vojne Policije Pristinskog Korpusa, lično sam ga poznavao,neka je večna slava svim saborcima...

  • Jagodinka Simonović

    4. april 2019 | 08:39

    Sahranjeni su blizu mog oca... Tuga. Nekoga zadesi tragedija, a ovo ne znam ni kako da nazovem... Muk...

  • Ns

    4. april 2019 | 08:52

    Nisam znao za ovu pricu, mlad sam, dusu sam isplakao kako nisam dugo, vecna im slava i hvala za sve, nadam se da nece sve uzalud biti i pasti u zaborav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA