• 1

Koridor napokon ukrotio Grdelicu: Kada je nemački građevinac obišao klisuru, uzeo je čašu vode i rekao "vi samo vulkan ovde niste imali"

Sa kojim su se sve nedaćama građevinci susretali tokom izgradnje Koridora, otkrivaju ljudi iz "Koridora Srbije"

  • 1

Grdelička klisura dobila je asfalt. Najavljeno je da se do kraja aprila može očekivati završetak svih radova na toj zahtevnoj trasi auto-puta i da će ovog leta u Grčku moći da se putuje auto-putem. Putovanje bi trebalo da bude bezbednije, brže i jednostavnije. Direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije", Aleksandar Senić, kaže da je tokom izgradnje bilo toliko nepredvidivih okolnosti da su eksperti iz celog sveta dolazili da vide kako teku radovi.

Aleksandar Senić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su prilikom gradnje Koridora 10 neki sistemi konstrukcije prvi put korišćeni u Srbiji i na Balkanu, pa su zato gradilište obilazili eksperti iz celog sveta.

- Mi smo imali toliko nepravilnosti okolnosti i geotehničkih problema. Kada su radovi bili u punom jeku, oni su dolazili da vide šta mi to sve radimo. Kolega iz Nemačke je posle obilaska seo, uzeo čašu vode i rekao – od iznenadnih geoloških uslova vi ovde niste imali samo vulkan. Samo vulkan nedostaje da biste imali potpuna iznenađenja pri realizaciji jednog projekta - ispričao je Senić.

Ističe da su se prilikom ovog zahtevnog poduhvata vodili idejom da treba rešiti problem, a ne tražiti krivca. U tom kontekstu pomenuo je i Kosinu 2, koja se više puta obrušila.

- Reći ću istinu koja nije došla do javnosti, jer je bilo atraktivnije da je nešto palo. U martu prošle godine zabeležena su određena pomeranja i početkom aprila zaključili smo da do tada projektovano rešenje nije dovoljno i da moramo da uradimo dodatnu stabilizaciju. Uradili smo projekat galerije koji je završen u julu, radovi su počeli 15. avgusta, a obrušila se 19. avgusta, dakle dok smo mi već radili na tome - rekao je Senić.

Grdelička klisura, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Monstruozno klizište

Pomenuo je da je veliki problem napravila druga kosina, odnosno Kosina 3 – kod koje su se pet godina nakon izgradnje javila prva pomeranja.

- Podigli smo dron da bismo snimili taj rejon i zaključili da tu postoji monstruozno klizište na dubini od 500 metara, dakle brdo koje je krenulo da se pomera. Geolozi su došli i rekli da je to klizište staro pet miliona godina i da nije bilo nikakvog pomeranja, a da je pet godina posle zasecanja brda došlo do pomeranja -  kaže direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Dodao je da je Grdelica uspešno savladana uz naporan timski rad, da se radilo i danju i noću – po kiši, snegu, vrućini.

- Došli smo u situaciju da sada već vidimo kraj projekta. U vrlo kratkom periodu moći ćemo da otvorimo trasu za saobraćaj - rekao je Senić.

Najavljuje da će "Koridori Srbije" svoj posao završiti do kraja aprila, a da nakon toga sledi testiranje opreme koje može da traje između sedam i 30 dana.

Radovi na Grdeličkoj klisuri, Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Bezbednost glavni zadatak

- Presecanje vrpce može da se očekuje tek kada budemo uvereni da je put potpuno bezbedan - rekao je Senić i dodao da će to svakako biti pre početka letnje sezone.

Objasnio je da se pomeranja u svim kosinama očitavaju na dnevnom nivou, te da je u ovom trenutku sve stabilno.

- Sve probleme smo predupredili i nadam se trajno rešili. Ostali su završni radovi, postavljanje zaštitne ograde, da se završi galerija na Kosini 2, da se izlije ploča na toj galeriji, kao i da se završi eletkromašinsko opremanje tunela i da se izvrši testiranje sve opreme da bismo mogli da kažemo – put je bezbedan - naveo je Senić.

Poručio je će trasa kroz Grdeličku klisuru biti apsolutno sigurna.

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi

    Ne verujem da ce ovi potporni izdrzati,volio bih da nisam u pravu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima