Dobrila stiže iz Turske: Beloglavi sup se vraća na Uvac, a završiće i na filmu (FOTO)

Povratak ptice sjajan je primer međunarodne saradnje na zaštiti biodiverziteta zemalja koje nisu u EU

  • 1

Beloglavi sup Dobrila, koji se izlegao na Uvcu prošle godine na steni Orlovici, vraća se kući iz Turske uz veliku pomoć trurskih vlasti.

"Turkish Airlines" sponzoriše transport, a najavljeno je da će ambasador Turske u Beogradu, zajedno sa predstavnicima našeg Ministarstva zaštite životne sredine, biti na dočeku važnog putnika.

- Rendžeri rezervata Uvac će preuzeti pticu i preneti je na Uvac. Na Uvcu će provesti kraće vreme u kavezu pre nego što je vratimo roditeljima. Fondacija za zaštitu ptica grabljivica će opremiti Dobrilu satelitskim odašiljačem da nam bude stalno na oku. Iz Turske dolazi ekipa koja snima film o putovanju Dobrile koja je već postala medijska ptica u Turskoji. Ovo je lep primer međunarodne saradnje na zaštiti biodiverziteta zemalja koje nisu u EU - napisali su na stranici grupe Fodn za zaštitu ptica grabljivica.

Dobrila nije jedini sup koji ima CITES pasoš u Srbiji, istakli su oni.

- Prvi je sup Lala koji je upao u dubok sneg kod Andrijevice. Meštanin koji ga je spasao insistirao je da se ptica vrati na Uvac, jer je o supovima sa Uvca gledao na televiziji. Pošto su se dve zemlje razdvojile, dobio je pasoš 2009. da bi bio vraćen na Uvac. Najpoznatiji je svakako sup Uroš Nejaki koji je uganuo nogu u Poljskoj i vraćen je zahvaljujući opet akciji Fondacije avionom u Srbiju - dodali su oni.

Do sada je šest beloglavih supova sa Uvca lečeno i oporavljano u Izraelu, Turskoj, Rumuniji i Grčkoj koji su tamo pušteni da se sami vrate kući. Kad su tako ugrožene vrste svaka jedinka je značajna i treba da se zna da neko brine o njima. Nažalost sve veći broj vrsta treba našu brigu, pa smo prinuđeni da izdvajamo prioritete, istakli su oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA