Svi stavljamo fiskalne račune u kese sa hranom, a potpuno smo zaboravili da su prepuni otrova

 
  • 8

Posebno su na sve otrove osetljiva deca, pa bi ih trebalo držati što češće što dalje od računa

Gotovo svi fiskalni računi u Srbiji sadrže opasnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Iako nam to nije novost, često ovu činjenicu previdimo i posle gužvanja računa golom rukom uhvatimo sendvič, ili dozvolimo kasirkama da nam otrova račun ubace u kesu sa hlebom i ne znajući kakve opasnosti to sa sobom nosi.

Istraživanje koje je sprovela Alternativa za bezbednije hemikalije je pokazalo da fiskalni računi koji se koriste u Srbiji sadrže ovu toksičnu supstancu. Pored fiskalnih računa, ova hemikalija se našla i u papirima koje uzimate u banci za čekanje u redu, naplati parkinga, putarine, pa čak i u kartonskim kutijama za picu.

Bisfenol A (BPA) je supstanca za koju je dokazano da može štetno da utiče na plodnost, da ometa rad endokrinog sistema, može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka. Bez obzira na to, BPA je i dalje jedna od najčešće korišćenih hemikalija.

Toksikolozi upozoravaju da bi posle svakog kontakta sa fiskalnim računom trebalo prati ruke sapunom, pogotovo pre jela. Račun ne bi nikako trebalo stavljajti u kese sa hranom, naročito ako ćete je jesti u sirovom stanju. Stavite račun u novčanik, najbolje u pregradu koja će biti namenjena samo za fiskalne račune.

Posebno su na sve otrove osetljiva deca, pa bi ih trebalo držati što češće što dalje od računa.

U proizvodnji termalnog papira, ova hemikalija se koristi kao razvijač boje. BPA nije hemijski vezan za papir tako da pri kontaktu sa kožom dolazi do njegove apsorpcije. BPA se takođe koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike, epoksidnim smolama kao unutrašnji premaz u konzervama za hranu i piće, ali i u mnogim drugim proizvodima poput CD i DVD diskova, matičnih ploča, boja i lakova.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    4. april 2019 | 14:12

    Nista manje ta hrana nema otrova of fiskalnog racuna. Tako da sve ok.

  • kupac

    4. april 2019 | 14:23

    Kakva je hrana racuni su slatkisi

  • Jeretik

    4. april 2019 | 22:50

    Za nas je od otrova sa računa, smrtonosniji infarkt zbog računa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA