≫ 

Italijanske vojnike ubija osiromašeni uranijum? Posle Kosova preminulo je njih 373, a sada se bore za pravdu

Obolelo je ukupno 7.500 vojnika

  • 14

U Italiji je održan skup posvećen posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma, na kojem je učestvovala i srpska delegacija, a sa koje je poručeno da je vreme da se čuje istina i da NATO nikada više ne bi smeo da koristi osiromašeni uranijum.

- Tražimo od Evrope da pomogne pogođenima posledicama NATO bombardovanja, da u evropskim sedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i obolelima. Jer trpe i Italijani i Srbi - rekao je Domeniko Ledero iz italijanske Vojne opservatorije.

On je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina, prenose danas "Novosti".

Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Darko Laketić.

On je izneo podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan, na primerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rođenima posle 1999. godine.

Laketić je naglasio da Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sledeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, a urađena je medicinsko-naučna studija, gde je analizirano zdravstveno stanje dece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi dece od pet do devet godina.

Govornici iz Italije podsetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom - 373 preminula i više od 7.500 obolelih. Podsetili su i da su oboleli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

VIDEO: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs/Tanjug/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hari

    5. april 2019 | 08:38

    Jeste žalosno, ali bi tužba ozračenih i njihovih porodica, međunarodnom sudu za pravdu koja se odnosi na sve agresore koji nisu delovali po nalogu saveta bezbednosti UN-a, bila jedino opravdana i svrsishodna.

  • Voja

    5. april 2019 | 09:01

    Sve ima svoju cenu mislite da je briga natovaca sto im umiru vojnici doci ce druge budale zeljne krvi i pljacke

  • Slađana

    5. april 2019 | 08:39

    Neka zahvale svojim NATO prijateljima, kojima su tako velikodušno dali svoje baze za bombardovanje nas. I mi umiremo od raka, deca su masovno bolesna, koliko je ljudi umrlo u mukama a koliko je obolelo zbog njih?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA