• 88

Novi zakon nepovoljan za trudnice: Da bi primale punu zaradu, moraće da rade 12 meseci bez prestanka pre bolovanja

One koje su zaposlene svega nekoliko meseci, primaće samo nekoliko hiljada dinara

  • 88

Novousvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju stavlja trudnice u nezavidan položaj, jer će buduće mame pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci u kontinuitetu, kako bi za vreme bolovanja primale pun iznos naknade zarade. Prema važećem zakonu, bilo je dovoljno da buduće majke budu u radnom odnosu tri meseca.

Ni tu nije kraj nevoljama trudnica koje su zaposlene svega nekoliko meseci – kada budu otišle na porodiljsko odsustvo primaće samo nekoliko hiljada dinara, jer po drugom propisu, Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi primale punu zaradu, upozoravaju iz inicijative „Mame su zakon”.

Foto: Profimedia

– Prema slovu novog zakona o zdravstvenom osiguranju, plata trudnice koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci. To u finansijskom prevodu znači da će trudnica čija je plata iznosila 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja. Kada bude otišla na porođaj, dobijaće svega 5.000 dinara, jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa posla radi nege deteta. Kada bi joj trudničko bolovanje ulazilo u prosek za obračun naknade zarade, primala bi 15.000 dinara – računa Tatjana Macura iz inicijative „Mame su zakon”.

PODNELE ZAHTEV ZA OCENU USTAVNOSTI

Naša sagovornica ističe da ne može da se otme utisku da je namera vlade da smanji sva socijalna davanja i podseća da je Srbija potpisnica međunarodne Konvencije o zaštiti materinstva, prema kojoj porodilja ne sme da prima zaradu koja iznosi manje od dve trećine njene plate.

– Iako su našim političarima puna usta priče o natalitetu, zakoni koje donose ne govore o njihovim dobrim namerama. Novousvojeni zakon trudnice praktično primorava da rade sve do porođaja, bez obzira da li imaju normalnu ili rizičnu trudnoću – dodaje ova poslanica.

Tatjana Macura podseća da su predstavnici Inicijative „Mame su zakon” krajem februara podneli Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, jer država svojim najvišim zakonodavnom aktom garantuje posebnu zaštitu trudnicama i porodiljama. S obzirom na to da je taj predlog podržao 31 narodni poslanik, Ustavni sud mora da da ocenu ustavnosti.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je prošle jeseni Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. U Predlogu za ocenu ustavnosti, između ostalog, ukazuje se na nejednak položaj poljoprivrednica, jer za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta moraju da imaju osiguranje dve godine, a ne 18 meseci, kao porodilje osigurane po drugim osnovama.

U predlogu se navodi i da su žene sa višim primanjima neopravdano stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti tom prilikom je istekla da se nakon donošenja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom njenoj kancelariji obratilo nekoliko stotina žena oštećenih novim zakonskim aktom.

– Uprkos činjenici da je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku, u decembru najavila da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom pred poslanicima naći u prvom kvartalu ove godine, to se nije desilo. Nismo dobili ni rezultate analize radne grupe koju je osnovalo to ministarstvo i koja je trebalo da analizira efekte primene tog zakona – zaključuje Tatjana Macura.

VIDEO: Brutalo privođenje trudnice u Crnoj Gori

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Dvd

    Ma šta se svi prave ludi ovo je uperen da se smanji broj fiktivno zaposlenih žena na 3-6 meseci da bi im posle država plaćala platu i doprinose godinu i više. I ja sam to iskoristio i uradio i mnogo njih koje znam je to iskoristili oko mene. I pošto su se povećali puno izdaci države za to shvatili su šta se radi i pooštrili uslove. Ono što jeste problem države je to što su mnoge te žene pre trudnoće bile nezaposlene mimo svoje volje pošto ne mogu da nađu posao ni blizu adekvatan onome za šta su se školovali

  • Aca

    Zalosno je da zbog vase licne frustracije uporedjujete zene u Svajcarskoj i zene u Srbiji... Ako se nekad ostvarite kao majka (mada sumnjam) u Srbiji onda komentarisite.

  • Miki

    Puna Srbija sponzorusa i neradnika koji su dobrostojeci ali ne zene se niti se devojke udaju.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima