≫ 

Ćerka Slavka Ćuruvije oglasila se posle presude: Istorijski dan za Srbiju, dobili smo potvrdu da je država ubila mog oca

Ipak, nisu svi zadovoljni presudom

  • 9

Posle prvostepene presude i kazne od ukupno 100 godina za Ćuruvijine ubice, oglasili su se i njegova ćerka, nevenčana supruga i predsednik NUNS.

Ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena, izjavila je za "Cenzolovku" povodom današnje presude optuženima za ubistvo njenog oca, da je u reč o "istorijskom danu za Srbiju i jednom od najvažnijih dana" za nju i njenu porodicu.

- Danas smo dobili nedvosmislenu potvrdu da je država ubila mog oca. Sudsko veće je državi poslalo poruku da ne može da ubija političke neistomišljenike, da za to koristi Državnu bezbednost i da prođe nekaznjeno. Takođe je poslata poruka i novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada. Drago mi je što je ovo sudsko veće svojom presudom odlučilo da se obračuna sa mračnom proslošću naše zemije. Nadamo se da će, uprkos žalbama, Apelacioni sud potvrditi ovu presudu“, navela je Jelena Ćuruvija u izjavi za Cenzolovku.

Međutim, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, istoričarka Branka Prpa kazala je za "Blic" da ono što je trebalo da se desi jeste da svi optuženi budu osuđeni na maksimalne kazne.

- To je trebalo da se dogodi, međutim, ono što ostaje u vazduhu je to i da se izgleda Državna bezbednost lobistički bavi ubistvima neistomišljenika vlasti. Nema reči o okolnostima, o kontekstu... - priča ona za "Blic".

Branka Prpa, Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Kako je navela, po tom pitanju "ništa nije urađeno".

- Nema satisfakcije. Isto je kao i za ubistvo Zorana Đinđića, iza njega stoje pripadnici službe i to je to, ništa dalje. Tako je i u ovom slučaju - kaže Prpa.

Nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže za "Cenzolovku" da je očekivao da će sud optuženima izreći maksimalne kazne, ali da je od samih kazni ipak značajnije to što se 20 godina nakon ubistva konačno došlo do presude.

Vukašin Obradović, Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Ono što me malo onespokojava je to da i posle ovog suđenja mi zapravo ne znamo direktnog nalogodavca. Moj utisak nakon celog postupka je da se zapravo malo pažnje obratilo na ambijent u koje se desio zločin, ali i ono što se dešavalo nakon ubistva, pre svega u službama bezbednosti , ali i u celom društvu. Mislim da je to najslabiji deo ovog celog procesa i uopšte istrage ubistva Slavka Ćuruvije. Kad to kažem, mislim pre svega na to da mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su mogli i na kraju i doveli do toga da država odluči da u jednom trenutku može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan - naveo je Vukašin Obradović.

NE ZNA SE KO JE NALOGODAVAC

Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak dobili po 20 godina zatvora.

Ono što je mnoge zabrinulo, poput Prpe i Obradovića, jeste činjenica da nalogodavac ovog zločina nije imenovan.

(Telegraf.rs/Blic/Cenzolovka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    5. april 2019 | 13:25

    Ne zna se ko je nalogodavac?! Pa zna se ko je vedrio i oblacio od 1987 do 2000. I skim

  • Željko

    5. april 2019 | 13:10

    Slobodan Milošević je nalogodavac, ubica i pljačkaš, on i njegova žena!

  • Vrnjcanin

    5. april 2019 | 13:17

    Nalogodavca svi znaju,mirjana markovic JUL

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA