≫ 

Šta posle saznanja da će đaci imati jednu smenu u školama: Imamo stavove direktora i roditelja (ANKETA)

Plan je da đaci većinu obaveza završe do 16.30 i da kad dođu kući mogu da odmaraju

  • 57

Učenici 150 škola u Srbiji od 1. septembra ići će samo u prepodnevnu smenu. Period od 12.30 do 16.30 sati biće novo "pedagoško radno vreme" u školi tokom kojeg će đaci raditi domaće zadatke, ići na dodatne časove, vežbati strani jezik ili se baviti sportom.

Tako će roditelji, koji sa poslom uglavnom završavaju do 17 sati, uvek znati gde su za to vreme njihova deca i šta rade.

Međutim, to nije jedini cilj najveće promene u obrazovanju. Suština je da učenici sve obaveze koje imaju završe u školi do 16.30 sati, a da, kad se vrate kući, mogu da provedu vreme sa roditeljima i u druženju.

- To je možda najveća prednost te celodnevne nastave, a retko je ko pominje. Porodica mora da obezbedi vreme sa detetom, što je mnogo lakše kada đaci idu u jednu smenu i kad se zna da će svakog dana posle 17 sati biti kod kuće. Deca imaju ustaljen ritam i bolje su koncentrisana kada dolaze u školu u samo jednoj smeni - napominje Branka Tišma, psiholog u OŠ "Lazar Savatić".

Bolje je kad domaće završe u školi, Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

S obzirom na to da ova škola već ima jednosmenski rad, Tišma kaže da se pokazalo i da je za njihove đake prelazak u srednju školu kao igračka.

- Koncentrisani su, fokusirani. Navikli su da do 17 sati završe većinu obaveza, njihova organizacija vremena je uvek ista. Znaju kad je vreme za odmor, a kad za rad - dodaje naša sagovornica.

Da je jednosmenski rad u školama bolji smatra i ole Bulatović, direktor čuvene beogradske škole Drinka Pavlović. Ipak, kako napominje, to u mnogim školama i dalje nije izvodljivo.

Jole Bulatović, direktor osnovne škole "Drinka Pavlović", Foto: A. Nalbantjan

- Evo, recimo, mi imamo 900 đaka i ne možemo ih rasporediti drugačije nego u dve smene. Naša jedina opcija je da se integrišemo sa susednom muzičkom školom. Jednosmenski rad je svakako bolji. I to ne samo za decu, nego i za zaposlene. Konačno bi svi imali slobodno popodne koje bi mogli da organizuju kako žele. To bi unapredilo i život radnika i njihovih porodica - zaključuje Bulatović.

Gordana Plemić, predsednica udruženja "Roditelj", saglasna je sa Bulatovićem da mnoge škole nemaju prostor da organizuju jednosmenski rad, ali da ga treba uvesti svuda gde je to moguće.

- Roditelji bi voleli da mogu više vremena da provode sa svojom decom, a to bi najlakše postigli kad bi deca išla samo prepodne u školu. Takođe, velika je briga kad malo dete izađe iz škole u 12 ili jedan sat, a vi znate da ćete na poslu biti još pet sati i da će ono sve to vreme biti samo. Za roditelje bi bilo veliko rastrećenje kad bi znali da je dete do 16.30 sati u školi, a deci bi koristilo da za to vreme završe većinu obaveza koje imaju - napominje Plemić.

VIDEO: Nema više skrivanja ocena i izostanaka, jednim klikom roditelji saznaju sve

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    5. april 2019 | 22:31

    Bolje roditeljima da skrate radno vreme na 6 sati i deca da zavrse sa skolom do 14,pa da stvarno mogu da se posvete deci,da se rucak vrati u normalno vremei da ,,popodne"bude popodne a ne posle 17 casova.

  • Jeca

    5. april 2019 | 22:57

    A šta je sa onim roditeljima koji rade po smenama? Viđaće decu vikendom...

  • XY

    5. april 2019 | 21:22

    Ne razumem..kad je nastava, kad slobodne aktivnosti, a kad pišu domaći i uče? Koliko će biti u školi da to sve stignu? To nije pre podne, to je ceo dan! Izgleda da se sprema još jedna budalaština, nastavlja se trend uništavanja našeg školstva koje je nekad bilo medju najboljima u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA