≫ 

Otkriven plan i sprečena ilegalna prodaja zaštićenih ptica u Jagodini: Odmah su puštene na slobodu (VIDEO)

Nelegalan lov predstavlja jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih vidova zločina nad pticama u Srbiji

  • 2

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrilo je i sprečilo ilegalnu prodaju 21 jedinke strogo zaštićenih ptica u Jagodini.

Među pronađenim pticama su 14 žutarica, četiri češljugara, dve zelentarke i jedna severna zeba.

Kako je Društvo prenelo na svojoj Fejsbuk strani, počinilac je, ugledavši njihovog člana, pobegao sa lica mesta i ostavio krivolovljene ptice.

Ptice su bile u dobroj kondiciji i odmah su oslobođene.

Krivolov je nelegalan način lova, počinjen od strane lovaca sa važećom lovnom dozvolom za tekuću sezonu, tokom kog se ptice ubijaju izvan propisane lovne sezone ili pomoću nedozvoljenih sredstava kao što su puške petometke i elektronske vabilice. Ptice se nelegalno ubijaju i tokom lovokrađe u kojoj učestvuju lica koja nisu registrovni lovci.

Nelegalan lov predstavlja jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih vidova zločina nad pticama u Srbiji. Najdrastičniji primer je krivolov više od 50.000 prepelica tokom avgusta i septembra (jesenja seoba) i ubijanje na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu, uglavnom na šaranskim ribnjacima i velikim rekama.

Raširen vid zločina nad pticama u Srbiji je i hvatanje živih ptica u divljini radi držanja u zatočeništvu. Ptice se pomoću klopki, mreža, lepkova i drugih sredstava zarobljavaju i preprodaju, a na meti su uglavnom zrnojede ptice pevačice. Veliki broj tek uhvaćenih jedinki usled stresa ubrzo uginjava. Ove nelegalne aktivnosti organizuju i sprovode grupe dobro povezanih ljudi koji najjače uporište imaju u Srbiji južno od Save i Dunava, ističe se na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

VIDEO: Evo kako rastu ptičice u gnezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA