≫ 

Najnovijom metodom u KCS odstranjuju metastaze jetre, debelog creva i pankreasa: Traje 10 minuta, a pacijenti se zadržavaju 1 dan

Reč je o metodi termalne laser ablacije

  • 4

Prvi put u Srbiji u Kliničkom centru, ali i u regionu, počela je primena najnovije metode termalne laser ablacije, što podrazumeva odstranjivanje određenih tumora. Metoda je minimalno invazivna i primenjuje se kod pacijenata, koji ne mogu iz određenih razloga da se operišu.

Termalna laser ablacija je daleko pogodnija tehnika odstranjivanja primarnih tumora u ranoj fazi, pa čak i metastaza jetre, debelog creva i pankreasa.

- Ovde se pod kontrolom najčešće ultrazvuka atraumatske igle postavljaju u tumorsko tkivo i onda se kroz lumen tih igala postavljaju laserske niti. One isporučuju tumoru svetlost koja se posle konvertuje u toplotu, a onda toplota uništava tumorsku promenu - objašnjava prof. dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radiologiju KCS.

Dr Dragan Mašulović, Foto: Printskrin/RTS

Prednosti te metode su velike, što je tumor manji, ta metoda se primenjuje i kao kurativan vid lečenja.

- Ono što je isto važno je da se ova metoda može primeniti i kod onih bolesnika koji imaju ozbiljna pridružena oboljenja srca, pluća ili neka druga, zbog kojih ne mogu biti kandidati za hirurško lečenje. Zatim, oni bolesnici koji, nažalost, ne mogu biti operisani budući da imaju velike neresektabilne tumore i tada je termalna ablacija praktično palijativni vid lečenja - kaže dr Danijel Galun, digestivni hirurg KCS.

Bolesnici nemaju hirurški rez, intervencija traje desetak minuta, a u bolnici se zadrže eventualno jedan dan. Kod nekih pacijenata radi se i ambulantno lečenje.

Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(Telegraf.rs/Rts)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    9. april 2019 | 08:18

    Sve je to lepo ali za novine i TV al mi obični gradjani cekamo mesecima samo za običan pregled a za magnetnu i po godinu dana...

  • Sanja

    9. april 2019 | 08:10

    Svaka čast!

  • As

    9. april 2019 | 09:13

    Zato nam svakog dana umiru od karcinoma nama drage osobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA