• 30

Ako tokom vožnje drugom vozaču kažete "majmune" ili pokažete srednji prst to može da vas košta 100.000 dinara

Ukoliko se sa nekim posvađate i vičete na javnom mestu, možete dobiti kaznu od 5.000 do 20.000 dinara

  • 30

Zbog psovke i uvrede mogli biste ostati kratki i za 100.000 dinara, a zbog pretnji i nasilja, možete čak i da zaglavite od 10 do 30 dana u zatvoru. Ako vam popuste živci, pa izgubite kontrolu, vaše ponašanje lako može da se podvede pod remećenje javnog reda i mira, a ako baš preterate, ne gine vam čak i krivična prijava.

- Bilo je slučajeva da je došlo do saobraćajne nezgode i sve je ukazivalo da će taj prekršaj ići u redovnom postupku, a onda dođe do svađe i tuče. Dešavalo se da čak onaj ko uopšte nije kriv za nezgodu napadne onoga koji jeste i onda taj koji je prekršio javni red ide u skraćenom postupku pred dežurnog sudiju, jer postoji opasnost nastavljanja i ponavljanja prekršaja, pa mu se odmah izriče kazna - rekao je za Alo! predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović.

On je naveo i da onaj ko je kriv za nezgodu može dobiti kaznene poene ili zabranu upravljanja vozilom, dok ovaj drugi rizikuje zatvor.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ukoliko se sa nekim posvađate i vičete na javnom mestu, možete dobiti kaznu od 5.000 do 20.000 dinara. Za psovanje, vređanje, pretnju ili vršenje nasilja, predviđena je novčana kazna od 20.000 do 100.000 dinara ili kazna zatvora od 10 d0 30 dana. Ako je neki od ovih prekršaja učinjen u grupi, onda ne postoji novčana, već samo zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Za nepristojno, drsko ili bezobrazno ponašanje ili ugrožavanje imovine, novčana kazna je od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 sati. Ukoliko je taj prekršaj učinjen u grupi od tri i više osoba, izriče se rad u javnom interesu od 240 do 360 sati ili zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

NIKO SE NE ŽALI NA "MAJMUNE" I SREDNJI PRST

- Nismo dobijali prijave da je neko nekome u toku vožnje, recimo, kazao "majmune" ili pokazao srednji prst, što se u saobraćaju dešava gotovo svakodnevno. Vozači zbog toga ne podnose prijave jedan protiv drugog. Inače, to bi se moglo podvesti pod vređanje - navodi Marinović.

(Telegraf.rs/Alo!)

Komentari

  • miro

    Svugde na zapadu je taj zakon.Ako ti neko slucajno ili namerno napravi nepravdu u toku voznje zapisi broj i prijavi ga.Za mene je to efikasnije nego primitivno psovanje.

  • Дејан Младеновић

    То се зове уништење људске расе... мејд ин америка

  • Jeca

    E stvarno smo bruka od države!!! Prvo zakrpite kratere po gradu pa onda pišite kazne, sram vas bilo! Ima da vičem i dalje!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima