≫ 

Deca nam imaju premali fond reči i ne znaju da izgovore sva slova: Logopedi šokirani budućim prvacima

Često uočavamo i takozvano maženje kroz govor, upozoravaju stručnjaci

  • 7

Velika većina budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru, podaci su logopeda i pedijatara sa poslednjih sistematskih pregleda za upis u školu. Prema njihovoj statistici, oko 80 odsto predškolaca ne zna ili ne ume pravilno da izgovori sva slova ili imali premali fond reči za svoj uzrast.

Stručnjaci kažu da je glavni uzrok ove pojave preterano korišćenje tableta i mobilnih telefona, ali i zakasneli pregledi kod logopeda. Pedijatar Aneta Jovanović iz Doma zdravlja "Palilula" u Beogradu ističe da se prilikom sistematskih pregleda koji deca moraju da prođu prilikom upisa u prvi razred osnovne škole primećuju brojni nedostaci i deformacije.

- Uporedni podaci  sa sistematskih pregleda govore da četiri petine dece imaju neku govornu manu, bilo da ne umeju pravilno da izgovaraju slova ili da ih jednostavno preskaču. Često uočavamo i takozvano maženje kroz govor, a redovna je pojava da dete ima premali fond reči za predškolski uzrast. Ispitivali smo ovu pojavu i došli do zaključka da su za nju najviše krivi mobilni telefoni i tableti, jer deca preteranim korišćenjem ovih naprava ne vežbaju svoj govor. Takođe, i roditelji su odgovorni jer decu ne vode kod logopeda kada primete neku manu - kaže dr Jovanović.

Preterana upotreba telefona i tableta pogoršava situaciju, Foto: Profimedia

Logoped Mirjana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju objašnjava da govorne mane i slab fond reči mogu imate ozbiljne posledice po decu kada krenu u školu. 

- Potrebno je da dete jezički sistem razvije od druge do pete godine, a na logopedski pregled bi trebalo doći do treće godine. To je idealno vreme da se detetu pomogne i da se sve nepravilnosti isprave. Uglavnom su im problem slova poput č, dž, š, ž, ali  i s, z, c, ć, đ. Ali glavni problem je što je poslednjih godina primetno da deca sve kasnije počinje da govore - objašnjava dr Mirković.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je situacija alarmantna jer deca sve kasnije progovaraju.

- Gledajući u telefon, deca su navikla da ćute i sve rade pokretima prstiju. Zato do treće, čak i četvrte godine sve traže pokretom ruku. Ona u tom uzrastu jedva izgovaraju reči poput "mama", "tata", "hajde", što već treba da znaju sa godinu i po do dve - objašnjava dr Milićević.

VIDEO: Roditelji, vaspitavajte svoju decu da ne budu ovakva:

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesko nama

    11. april 2019 | 08:52

    Od kako "idemo ka evropi" sve se promenilo, sve vise licimo na robote, hladne i bezosećajne, a deca nam liče i ponašaju se kao deca sa zapada... neko nas sistemski uništava i pretvara u sebi slične... ako mislite da je zabluda, i da pricam gluposti, osvrnite se na generacije od pre 10god pa jos unazad i eto odgovora....

  • BB

    11. april 2019 | 08:26

    Pa od koga da nauči da priča od Mame telefona ili Tate tableta ili možda će ih naučiti facebook.

  • DK

    11. april 2019 | 09:07

    Nazalost nasa deca postaju ista kao deca u EU. Bezosecajna I mnogo glupa neznaju tri recenice pametno da sastave. Dzabe tehnologija kada zaglupljuje narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA