≫ 

Ekstremna suša pogodila Vojvodinu, kritično na jugu i istoku zemlje: Poljoprivrednici u strahu mole boga da padne kiša

Suva zemlja onemogućava i prolećnu setvu

  • 3

Najava padavina verovatno će obradovati jedino poljoprivrednike. Jaka suša koja je pogodila Vojvodinu, ali i veći deo ostatka Srbije zadaje mnogo muke domaćim poljoprivrednicima. U velikim problemima nalaze se i ozimi usevi odnosno strna žita, a suva zemlja onemogućava i prolećnu setvu – kažu stručnjaci.

Suša je aktuelna još od samog početka februara meseca, a prethodno ni u decembru i januaru nisu stvorene adekvatne zalihe vode u zemljištu, obzirom da su padavine tokom ova dva zimska meseca bile u kategoriji normalno.

- Nedostatak padavina prouzrokovao je smanjenje zaliha vlage u zemljištu, te je, imajući u vidu faze rasta i razvića pšenice i prolećnu setvu, opravdan strah stručnjaka i proizvođača da će biljna proizvodnja, u celini, biti veoma neizvesna – rekao je ekspert za strna žita prof. dr Miroslav Malešević.

Monitoring suše, Foto: Printskrin/RHMZ
Objašnjenje oznaka, Foto: Printskrin/RHMZ

Monitoring suše koji realizuje RHMZ Srbije ukazuje na prilično zabrinjavajuću situaciju širom zemlje, dok je stanje koliko-toliko manje alarmantno jedino u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Sušom su najviše pogođena istočna i južna Srbija, kao i Vojvodina. Na osnovu standardizovanog indeksa padavina (SPI) na području Vojvodine beleži se jaka i ekstremna suša.

VIDEO: Da li konačno imamo dokaz da se na vremenske prilike utiče?

(Telegraf.rs/vojvodinameteo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    11. april 2019 | 09:21

    Toliko reka I jezera okolo ,sistema za navodnjavanje skoro nigde a mi molimo Boga da padne kisa . Jos nismo svesni sta imamo , a ne koristimo ni jednu desetinu .

  • Timi

    11. april 2019 | 09:45

    Sada će početi priče o potrebi navodnjavanja, bla, bla, bla ...po hiljaditi put, pa opet iznova.

  • pantelija

    11. april 2019 | 13:20

    sada ce da povecaju naknadu za odvodnjavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA