≫ 

Savići tvrde da je doktorka probušila vodenjak rukom, da su zato izgubili sina i da su im se smejali. Komisija utvrđuje šta se desilo: pobačaj ili lekarska greška?

Roditelji su uputili zahtev Opštoj bolnici Požarevac da preuzmu ostatke svog deteta i sami ga sahrane. Kada Komisija sačini izveštaj krajem sledeće nedelje, znaće se šta se zaista dogodilo u požarevačkoj bolnici

  • 18

Da je lekarskom greškom prevremeno porođena i zbog toga izgubila željenog sina, tvrde Marina i Darko Savić iz Požarevca, koji su izgubili dete u 18. nedelji trudnoće, 23. marta u Opštoj bolnici u Požarevcu. Da li je posredi bio ozbiljan propust ili pobačaj koji nije mogao da se spreči, utvrdiće unutrašnja kontrola bolnice. Ono što je Saviće, kako kažu, navelo da u međuvremenu izađu u medije jeste odnos kakav je prema njima, nakon gubitka, imalo medicinsko osoblje, a koji ne žele da se ikome više ponovi.

Marina je 23. marta otišla u požarevačku bolnicu zbog krvarenja. Samo dan pre toga bila je na redovnom pregledu gde joj je, tvrdi, rečeno da je sve u najboljem redu.

Opšta bolnica Požerevac Foto: Printskrin/GoogleMaps

- Malo sam prokrvarila, ali smo odmah otišli u bolnicu. Stavili su me na bolnički krevet i ultrazvuk. Pitala sam lekarku (ime poznato redakciji) kako mi je dete, a ona je odgovorila da je "beba super" i da joj "srce radi". Odahnula sam, misleći da će zaustaviti sve to. Doktorka je stavila rukavice i ruku u mene, da me pregleda. Tada sam osetila da je vodenjak pukao. Ona je uzviknula: "Uh, pukao je, svu me je poprskao" i bacila rukavicu na krevet - kaže Marina.

Darko je za to vreme stajao sa druge strane vrata. Kada je čuo svoju ženu kako vrišti od iznenadnog bola, uleteo je u sobu.

Dan pre im je na pregledu rečeno da je sve u redu Foto: Privatna arhiva

- Lekarka joj je govorila: "Guraj, guraj, sad se napni", iako je Marina isprava odbijala da to učini, jer nije želela da se porodi. Pritiskala joj je stomak. Bio sam sve vreme tu, držao svoju ženu. Beba je izašla posle dva, tri minuta. Bio je živ, mrdao se, pomerao - kaže Darko, kome je supruga u tom trenu rekla da uzme telefon i sve slika.

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Savići su našoj redakciji dostavili fotografije sa bolničkog stola, ali zbog njihovog izuzetno uznemirujućeg i bolnog sadržaja, mi ih nećemo objaviti.

Ipak, na jednoj od njih čaršaf je u širokom krugu natopljen plodovom vodom, ka čijem se centru slivaju krvavi potoci. U centru se vide ženske noge i preponi, sa ružičastim detetom među njima. Dete je malo, moglo bi da stane u šaku. Njegove oči su neotvorene, dok mu glava počiva na desnoj ruci, kojom pokazuje podignut palac. Njegova koža nije razvijena, ružičasta je i modra i kroz nju se jasno probijaju crvene vene. Pored kruga od krvi plodove vode bačena je plastična rukavica. Na drugoj fotografiji maleno telo se jasnije vidi.

Plod je za roditelje, ipak, bio beba.

Savići smatraju da im je dete živorođeno Foto-ilustracija: pixabay.com

- Bio je živ, mrdao se, pomerao. Gurao je leđa uz maminu butinu, kao da mu je hladno i da želi da se ugreje uz njeno telo. Molio sam, plakao sam da pomognu mom sinu, da ću platiti inkubator i sanitet za Beograd. Medicinsko osoblje mi se samo cinično smejalo - tvrdi Darko.

Kako Marina kaže, kada joj je "doktorka probušila vodenjak, načelnik nije bio prisutan, ali se pojavio čim je plod izašao iz nje".

- Nisu pokušali ništa. To je je još jedna stvar koja nas boli. Nama je jasno da dete nije moglo da ostane živo. Ali kada na vaš vapaj neko odgovori podsmehom i cinizmom, nijedna reč utehe u svom tom haosu. Videla sam kada se načelnik ginekologije nasmejao mom mužu dok ga je molio da dete spase. Rekao je: "Pa šta to, malo je, to je fetus, to nema ništa" - ubacuje se Marina.

Ona dodaje da se agonija se nije završila kada je plod izašao iz nje.

Nadali su se sinu, ali izgubili su ga u 5. mesecu trudnoće Foto-ilustracija: pixabay.com

- Porodili su me na krevetu za preglede. Beba je još pola sata bila na pupčanoj vrpci, među mojim nogama. Posle pola sata prebacili su me na ginekološki krevet i tu su mi presekli pupčanu vrpcu, a dete stavili u zelenu kesu i odneli u frižider - kaže Marina, kojoj je ovo trebalo da bude četvrto dete.

Ona tvrdi da je sve do tog trena imala zdravu trudnoću, te da je treće dete iznela i preko termina. Prethodni dan, 22. marta, bila je na pregledu gde joj je rečeno da je sve u najboljem redu.

- A onda se sve to desilo. Šta smatram - smatram da su mi probušili vodenjak i ubili mog  sina. Porodila sam se prevremeno lekarskom greškom i hoću da svi za to znaju, jer ne želim da se ikome više išta slično ponovi - tvrdi Marina i zajedno sa mužem najavljuje prijave.

OPŠTA BOLNICA: KOMISIJA ĆE IZVRŠITI UNUTRAŠNJI NADZOR

Redakcija portala Telegraf.rs pokušala je da odgovor dobije od Opšte bolnice u Požarevcu, gde su Savići pre tri dana uputili zahtev da plod, koji je za njih živorođeno dete, preuzmu i sahrane po pravoslavnim običajima. Oni su takođe pokupili svu svoju dokumentaciju.

- Dana 08.04.2019.god Marina Savić je pismeno zatražila uvid u svoju medicinsku dokumentaciju vezanu za događaj od 23.03.2019. godine i fotokopiju iste, što joj je istog dana omogućeno. Dana 09.04.2019.godine Marina Savić je uputila zahtev određene sadržine. Uprava bolnice Požarevac je oformila komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja će ispitati sve navode iz zahteva i postupanje u toku lečenja Marine Savić - odgovorili su za Telegraf.rs iz OB Požarevac.

Savići su zahtevali da preuzmu telo deteta Foto: Privatna arhiva

Na naša pitanja o tome ko je porodio Marinu i da li je tačno da se medicinsko osobolje smejalo Savićima, te da li će izaći u susret želji Savića da sami sahrane dete, odgovorili su nam da se naša pitanja tiču "delom privatnosti pacijentkinje, a delom privatnosti zaposlenih, i pošto komisija još uvek obavlja nadzor, na ista nam ne mogu trenutno dati odgovore".

Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama i Vladine komisije, koji je prisustvovao sastanku Savića i predstavnika bolnice pre tri dana, kaže da je uprava bolnice želela da izađe u susret.

- Ipak, načelnik ginekologije je bio veoma uzrujan što slike sa prevremenog porođaja uopšte postoje i vrlo brzo je napustio sastanak. Pregledom njihove dokumentacije uočili smo nekoliko nelogičnosti, poput te da se kao izvršilac specijalističkog predloga navodi načelnik, koji po rečima Savića uopšte nije bio prisutan sve do samog kraja - rekao je Pavlović za Telegraf.rs.

Foto: Privatna arhiva

NIJE MOGUĆE PROBUŠITI VODENJAK TOKOM OBIČNOG PREGLEDA

Kako u OB nisu hteli da komentarišu, redakcija portala Telegraf.rs kontakirala je stručnjake da nam objasne da li je moguće da lekar tokom običnog pregleda probuši vodenjak u 5. mesecu trudnoće. Ugledni ginekolog dr Mila Fazlagić tvrdi da nije.

- Za prekidanje vodenjaka mi koristimo instrument, ali se često može desiti da tokom pregleda vodenjak spontano pukne. To ne može, ipak, da se desi u 5. mesecu. Kome se desi pobačaj u 5. mesecu, on je očajan i uvek želi da nađe razlog, pomogućstvu da okrivi doktora. Ti pobačaji se dešavaju 9-10 odsto u celom svetu i ništa ne može da ih predupredi. Niti znamo kada će se desiti, niti kako da ih sprečimo, jer kada bismo znali, to se nikom ne bi dešavalo. Neke analize mogu da nam daju više podataka, ali na pitanje zašto se dešavaju pobačaji nema odgovora ne samo u Srbiji, već u celom svetu - kaže doktorka.

Na osnovu opisane situacije, ona pretpostavlja da je pacijentkinja došla u bolnicu potpuno otvorena.

- Ako je došla otvorena, to je kraj trudnoće i nema veze sa doktorom. Grlić može da se otvori bilo kada, tako nastaju pobačaji. To je ono na šta nemamo odgovor - zašto se neki grlić otvori u 5. mesecu i počne da izbacuje plod, a neki se čuva do kraja. Kada budemo odogovrili na to pitanje, niko neće doživeti pobačaj. No zadnjih 300 godina, iako se nauka razvija, ovo još uvek nije razjašnjeno - kaže ona.

VIDEO - Lončar: Država će kontrolistati diplome lekara

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    11. april 2019 | 23:46

    Žao mi ih je, ali ovo je ono “došlo vreme kad pametan zaćuti,a budala progovori”. Ona neobrazovana daje zaključke da joj je doktorka probušila vodenjak rukom, jao ženo. Razumem da su tužni i pogođeni gubitnom deteta, ali budimo realni.

  • Goran

    11. april 2019 | 23:59

    celo porodiliste u prdekanu.

  • Fungivet

    12. april 2019 | 06:12

    Na ovu temu samo lekari mogu davati komentare, a ne svako ko misli da nesto zna. Ljudskom rodu, a posebno Srbima je svojstveno da optuzuju druge za sve sto im se dogadja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA