≫ 

Prošlo je više od mesec dana štrajka katastra, a sada se najavljuje kraj agonije za 15. april

Uprava RGZ smatra da je štrajk zaposlenih predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru

  • 13

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da će od 15. aprila građani Srbije ponovo će moći da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, a od tog datuma će važiti i Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u, koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković na osnovu uredbe Vlade Srbije.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije uredbom deblokirala rad RGZ-a i omogućila građanima da nesmetano raspolažu imovinom i slobodno pristupe svim poslovima iz nadležnosti RGZ-a, uključujući i službe za katastar nepokretnosti.

Navedeno je i da 13. aprila stupa na snagu uredba Vlade Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u, "kojom se staje na kraj blokadi katastra".

Iz RGZ-a navode da je država "pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija".

- Digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvala je očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra - piše u saopštenju.

Borko Drašković; Foto: Promo/Srđan Bosnić

Kako je navedeno, "lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema".

Uprava RGZ smatra da je štrajk zaposlenih predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru.

- Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem - navodi se u saopštenju.

Uvažavajući mišljenje i predloge sindikata, direktor RGZ Borko Drašković je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, doneo Odluku o minimumu procesa rada u toj instituciji.

- Pre donošenja Odluke zatraženo je mišljenje i predlog svih sindikata u RGZ-u o načinu sprovođenja minimuma procesa rada. Sindikat Nezavisnost RGZ, ASNS i JOS pisano su se izjasnili da ne žele da dostave svoj predlog pod izgovorom da mogu postupati samo po aktima koji su stupili na snagu. Predlog o organizaciji minimuma procesa rada dostavio je strukovni Geosindikat - navedeno je u saopštenju.

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u koju je doneo direktor biće sprovedena od 13. aprila, odnosno od prvog narednog radnog dana, ponedeljka, 15. aprila.

Podsećamo, štrajk u Katastru traje već 37 dana, zbog čega je promet nekretnina gotovo stao. Trpe i kupci i prodavci nekretnina, i oni koji bi da uzmu stambene kredite, agencije za nekretnine, građevinska industrija, a šteta se meri desetinama miliona evra. Sindikati RGZ ponovo su pokrenuli štrajk krajem februara jer, kako tvrde, nije ispunjen dogovor kojim je okončan prethodni štrajk, pa su im januarske plate smanjene, te traže njihovo vraćanje.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    12. april 2019 | 11:49

    Sad ce mnogi da se upisu na tarabu kod tece ili tetke a u katastar samo oni koji imaju pravnog osnova.

  • Niko

    12. april 2019 | 08:55

    Jedini lek za ovu ustanovu je davati otkaze zbog nerada. 19. Godina oni nista ne rade, upravo iz sopstvenog iskustva to tvrdim. Drski su, vicu, uvek drugi referent, jer onaj kome pripada predmet, nikada nije na poslu, setaju od kancelarije do kancelarije, kritikuju jedan drugog...Moj predmet je samo prenamena prostorija u stan, cije je vlasnistvo prostorije upravo prodavca koji mi je prodao stan. Nema jednostavnijeg predmeta, i tako nista 19 godina. Zakljucite citaoci sami kako oni rade.

  • Rastko

    12. april 2019 | 11:51

    I od digitalizacije moze lepo se zivi ali svako novo 3 dana traje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA