≫ 

Od 2010. nemaju struju: Petoro mališana nikad nije gledalo crtaće, kupaju se u koritu (FOTO)

Fotografije ovih mališana ujedaju za srce

Za tešku sudbinu porodice Gligor koja živi u Mokrinu, kraj Kikinde saznala je cela Srbija, najviše zbog činjenice da ova porodica sa petoro maloletne dece već devet godina živi u maloj trošnoj kući bez struje.

U naselju Jaukovo, u Mokrinu, mališani spavaju u jednoj sobici, bez kupatila, kuhinje, osnovnih uslova za život, najteže nam pada što deci ne možemo da

ugrejemo mleko i smestimo ih u tople krevete - kažu nam bolno roditelji Andraš i Valentina. Potresno i sa suzama u očima nastavio je priču za portal Telegraf.rs, otac Andraš Gligor.

Od kada su mediji počeli da pišu o životu ove porodice, za njih su krenuli bolji dani.

- Hvala vam što ste došli da vidite gde žive moja deca, supruga i ja. Najteže mi pada što deci ne možemo da ugrejemo mleko pred spavanje, nemamo struju već punih devet godina, a sve je počelo sa dugom od 4.000 dinara, kamata je godinama rasla i kada se taj iznos popeo do 100.000 dinara, više nismo znali kako i kuda. Živimo od mog nadničarenja i malo socijalne pomoći što dobijemo. Supruga Valentina ne radi, brine se o deci, a ja sam zbog zdravstvenih problema sprečen da više radim - teškog srca priča nam otac Andraš.

Kuća je oronula, Foto: Telegraf.rs

Andraš je vojni rezervista, sa bruhom na stomaku radi teške fizičke poslove.. Andraš kaže da se uredno odazivao državi, ali su onda počeli zdravstveni problemi, prvo srce,a onda bruh na stomaku:

Deca žive bez struje godinama, Foto: Telegraf.rs

- Nisam imao para ni kod lekara da odem. Živim sa ovim bruhom, ali ni to mi nije teško, koliko mi je teško što deca nemaju bolje uslove za život. Živimo od moje nadnice, sve što treba da se radi u selu, ja sam tu, da unosim, pretovaram, kopam, nije mi teško, samo da svojoj deci zaradim za hranu. Hvala novinarima koji su čuli za našu priču, pa evo, i nama bolji dani dolaze - iskreno će otac Andraš.

Ideja je da im sagrade novu kuću, Foto: Telegraf.rs

Nakon saznanja da porodica u Mokrinu živi u uslovima nedostojnog čoveka, pomoć je polako počela da pristiže, od kikindskog crvenog krsta, “Mokrin house”, dobrotvora iz raznih krajeva Srbije,a posebno ga je kako kaže ganula poseta školskog druga i grupe “Vozači velikog srca”. Stigao je nameštaj, odeća za decu, igračke, hrana, ali kuća i dalje nema struju.

Prijatelji koji pomažu porodici Gligor, kažu da je jedino rešenje porodici uzeti novu kuću jer je ova u fazi raspadanja. Predsednik Mesne zajednice u Mokrinu, Živko Ugrenović, objašnjava da se javila gopođa iz Danske koja bi rado porodici pomogla u kupovini nove kuće.

- Razmatramo kupovinu kuće u Mokrinu, sa sestrom od naše potencijalne donatorke obilazimo koja bi kuća bila najadekvatnija za porodicu Gligor. Najbitnije je da im obezbedimo krov nad glavom, kako bi ovi mališani imali bolje i lepše detinjstvo. Srđan Ivanov, prijatelj porodice Gligor, svakodnevno ih obilazi, kaže da bolji dani dolaze:

Deca nikada nisu gledala crtaće, Foto: Telegraf.rs

- Prijatno smo iznenađeni zbog dobrih ljudi koji se javljaju kako bi pomogli. Pristiže pomoć, iz Srbije, čak i sa Kosova. Andraš i njegova porodica konačno su se oporavili od lošeg života. Mi smo tu da pomognemo ,ukoliko se kupi nova kuća spremni smo za radnu akciju. Perem na ruke, a decu kupam u koritu-očajna je majka petoro mališana

Ljubica( 9), Andraš (8), Nikola (6), Anastasija (5) i Violeta (2), sa nestrpljenjem isčekuju novi dom. Najviše su se obradovali igračkama, a majka Valentina Kraljević, suznih očiju ponavlja, da se nada da će i njima konačno svanuti:

Roditeljima najteže pada što nemaju gde da ugreju deci mleko, Foto: Telegraf.rs

- Teško je, kako nije, petoro dece, perem na ruke, nemamo struju, pa nemam ni mašinu za pranje, kupam ih u koritu, nemamo ni kupatilo, bolje me pitajte šta imam, lakše bih vam odgovorila. Imamo decu i naših deset prstiju, imali smo tri kreveta, tu smo svi spavali, to je sve što smo imali. U dvorišti imamo kozice, tako im dajem mleko, svinje zakoljemo pa imamo mesa, ali i to moramo da nosimo kod komšija da nam se ne pokvari - kaže nam majka mališana.

Porodica Gligor, Foto: Telegraf.rs

Da će porodica Gligor konačno izaći iz bede i mraka, očigledno je, jer pomoć pristiže sa svih strana. Otac Andraš, ne krije suze, ali ovoga puta radosnice.

- Nisam verovao da ću ikada zaplakati, ali od sreće. Hvala svima, živim za taj dan da i nama svane u kući - teškog srca kaže Andraš.

Namenski račun za pomoć porodici Andraša Gligora otvoren je u Eurobank EFG na ime Valentine Kraljević: 250-2040023681500-34.

VIDEO: Beskućnica iz Pančeva, ima 85 godina, spava na ulici i tvrdi da je žrtva maltretiranja

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ax

    13. april 2019 | 16:27

    Sad će mnogi da me popljuju. Kako piše oni devet godina nemaju struju. Najstarije dete ima devet godina, a ostala su znači pravljena i rađana kada već nisu imali struju. Ja uvek kažem pa kud ih pravite kad im nemožete pružiti iole dostojanstveno detinjstvo. U današnje vreme praviti decu da bi živela bez struje, po mom je totalna neodgovornost, koja se graniči sa zločinom.

  • Ana

    13. april 2019 | 17:40

    Odgovorno tvrdim da ovakvi supružnici obično imaju IQ ispod normalnog. Oni nisu već imali 5 dece, pa osiromašili, oni svesno u teškom siromaštvu prave decu, koja su od rođenja socijalni slučajevi željni bukvalno svega.

  • Ja

    13. april 2019 | 16:40

    KO MOŽE NEKA POMOGNE A OSTALI NEKA ĆUTE NEKI KOMENTARI SU GLUPI JER POJEDINI NE ZNAJU ŠTA ZNAČI NEMAM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA