≫ 

Amerikanci došli u srpski zoo-vrt i šokirali se kad su videli kako i gde živi foka: Ubrzo je stigao odgovor sa Palića (VIDEO)

Porodica je od zaposlenih pokušala da sazna šta je po sredi i zašto se prema životinji postupa nehumano

  • 70

Scena iz palićkog zoološkog vrta, u kojoj se foka nalazi u bazenu punom žuto-zelenih naslaga, uzbunila je porodicu iz SAD koja je ovo zabeležila kamerom, a potom se i raspitala zbog čega je životinja u takvim uslovima.

Porodica je od zaposlenih pokušala da sazna šta je po sredi i zašto se prema životinji postupa nehumano, ali niko od njih nije želeo ništa da kaže.

- Neka zaposle još radnika, ako je potrebno i neka im povećaju plate, kako bi radili svoj posao na valjan način - poručili su iz porodice koja je načinila snimak.

IZ ZOO-VRTA KAŽU DA FOKA NIJE UGROŽENA

Kako bismo saznali šta se zapravo dogodilo prilikom posete američkih turista, kao i da li je život foke, sudeći po uslovima, zaista ugrožena, pozvali smo ovaj zoo-vrt.

- Bazen za foke jeste star i nasleđeno je stanje, ali ni izbliza nije toliko loš koliko se to od strane pojedinaca pokušava predstaviti. Voda iz bazena se uglavnom ispušta sredom popodne, a s obzirom da ima oko 200 kubnih metara vode i slivnik nije velik, potrebno je oko osam sati da se voda ispusti iz njega - rekao nam je biolog ove ustanove, Kristijan Ovari.

On dodaje i da je kada se bazen isprazni, potrebno oko četiri sata da se pomoću mašine pod visokim pritiskom opere, budući da ima veliku kvadraturu. Pranje pod visokim pritiskom je neophodno da bi se uklonila alga. Kada timaritelj završi pranje potrebno je oko šest sati da se bazen napuni vodom.

Prema rečima Ovarija, leti se postavlja i mreža za senčenje, te se vodi računa o vremenskim uslovima kako bi foka imala optimalne uslove kada se bazen čisti. Kristijan nam je objasnio da ako neko dolazi regularno sredom ili četvrtkom, nije čudno da zatiče mali vodostaj u bazenu.

FOKA NE VOLI TIRKIZNO ČISTU VODU

Kristijan nam je u ime palićkog zoološkog vrta otkrio i da je ove godine predviđeno mnogo veće ulaganje kojim će se menjati tehnologija obrade vode, a time i kvalitet filtracije kao i senčenje bazena.

- Napominjem da foka ne voli tirkizno plave bazene sa providnom vodom, to vole da vide posetioci, foke imaju velike oči i osetljive su na prejako svetlo (mi držimo lučku foku). Što se same foke tiče, alge koje se talože na zidovima bazena nisu štetne i ne smetaju joj, njih moramo uklanjati opet samo zbog posetilaca koji negoduju kada alga preraste i otkine se, pa bude u slobodno plivajućoj formi, što posetioci percipiraju kao "prljavštinu" - objašnjava za "Telegraf" Kristijan.

Foke ne vole tirkizno plavu vodu; Foto: AP/Tanjug

On je za sam kraj našeg razgovora napomenuo i da je ovom zoološkom vrtu potrebna bolja komunikacija sa posetiocima, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, jer postoje oni koji ni su dovoljno informisani, pa automatski osuđuju i napadaju.

PROBLEM SA TIGROM U BEOGRADSKOM ZOO-VRTU

Početkom aprila 2019. godine pojavio se snimak tigra iz Beo zoo-vrta, a mnogi su, pročitavši objavu bili zabrinuti za tigrovu dobrobit i pozivali na zatvaranje vrta.

U objavi se navodilo da je tigar na izmaku snage, da je neuhranjen i da jedva hoda. Kada je u pitanju sibirski tigar, iz Zoo vrta navode da je on star više od 20 godina, što su pozne godine u njihovom životnom veku. Osim što je u dubokoj starosti, ima i ozbiljne zdravstvene probleme. Pre više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine.

- Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju.

RAZMIŠLJALO SE I O EUTANAZIJI

Sibirski tigar već duže vreme, uz redovne obroke, dobija vitaminsku terapiju koja pomaže u ublažavanju tegoba. Dobija propisane količine hrane svakodnevno i nema govora o zanemarivanju.

- Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvek pokušava do poslednjeg trenutka da izbegne takvo rešenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i negom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju hteli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih - zaključuju iz Beo zoo vrta.

VIDEO: Zdravo svete, evo i mene! Mladunče je najzad odlučilo da se pokaže

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    13. april 2019 | 23:38

    Да у америци у зоо вртовима је боље...тамо силују животиње. Што ове демоНкрате нису отишле на космет како Српска деца живе у енклавама ко у средњем веку

  • Srbin

    13. april 2019 | 23:42

    Amrikanci bi trebali da povedu kao prvo racuna o sobstvenom zivotu, prvenstveno o ishrani kako bi prikrili debilizam...a ne da se prave pametni i nama prodaju m.da za bub.ege.

  • photomaestro

    14. april 2019 | 09:13

    Nisu znali da im odgovore,ja bih im fino objasnio da nam nije njihova zelja sejala smrt i ubijala neduznu decu,infrastrukturu mozda bi bilo drugacije...Unistili su jednu divnu zemlju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA