≫ 

Beloglavi sup Dobrila je konačno kod kuće, u Rezervatu prirode "Uvac" (VIDEO)

Dobrilin oporavak i ponovni let u društvu roditelja, beloglavih supova, biće pod stručnim nadzorom zaposlenih u Rezervatu

  • 2

Ženka beloglavog supa, Dobrila, posle višečasovnog putovanja, stigla je kući, u Rezervat prirode Uvac.

Prva prekogranična avantura, višemesečni oporavak i zbrinjavanje u Turskoj, za jednogodišnju ženku beloglavog supa, posle uspešno podnetog leta avionom i svih carisnkih kontrola, završena je prizemljenjem u volijeri matične kolonije na Uvcu.

- Na putu do kuće sinoć je u Čačku imala i prvi veterinarski pregled gde je izmerena, nahranjena, tako da je Dobrila opravdala svoje ime koje nosi - kaže Stevo Radovanović, čuvar Specijalnog Rezervata prirode "Uvac".

Milivoje Remović, veterinarski tehničar, naglašava da je njihov osnovni cilj da pticu osamostale da se sama hrani i da je što pre vrate među ostale ptice u Rezervatu.

Iako oporavljena i moćna, sa rasponom krila od gotovo tri metra, na ponovni let Dobila će morati da pričeka.

- To su njihovi tinejdžerski dani, do pete godine kada oni lutaju, dok postaju polno zreli. E, posle pet godina, kao i mi kad osnujemo porodicu, pridružuju se svom jatu i ostaju - objašnjava čuvar Mićo Kurćubić.

Dobrilin oporavak i ponovni let u društvu roditelja, beloglavih supova, zaštićene vrste, jedne od najvećih kolonija čistača prirode, biće pod stručnim nadzorom zaposlenih u Rezervatu, ali i turske televizijske ekipe koja o njoj snima film.

Snimak ptice u Rezervatu prirode "Uvac" pogledajt OVDE.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bird

    14. april 2019 | 16:11

    Divno. Lepo odnjih sto su je hranili, negovali i vratili u Srbiju. Turski farmer je imao vise pameti nego nasi koji su poubijali sve orlove, pa se nas zastitni znak na zastavi sveo na svega 2 jedinke. Dobrila je prelepa.

  • Nele

    14. april 2019 | 11:36

    Bravo za brigu, jer, sad Dobrila na svom Uvcu, i sa svojim jatom, opet širi krila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA