≫ 

Javila nam se nastavnica koja je dežurala na probnom polaganju mature: Osmaci za Aleksandra Karađorđevića napisali da je Napoleon, ne znaju šta je kuga

Deca su, kaže nastavnica, nezainteresovana da uopšte prate nastavu

  • 28
OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Naši đaci pokazali su na probnom testu iz male mature mračnu istinu o generaciji rođenoj u novom milenijumu. Oni zasigurno nisu manje inteligentni od njihovih prethodnika, možda će "pokidati" test iz matematike, ali pokazalo se da pojma nemaju kuda teče Dunav, a kuda Sava i da sa jednom odraslom osobom gotovo da ne mogu da komuniciraju jer ne znaju neke najosnovnije reči srpskog jezika!

Nakon što nas je izjava jednog osmaka šokirala kada je rekao da mnogi od njih ne znaju šta znači reč "celovito", kao i jednog koji ne zna da li pored Bajine Bašte teče Tisa ili Drina, mnogi se se javili u komentarima i pokušali da odgonetnu uzroke ove neslavne pojave. Za neke krivi su nastavnici, za neke sistem, a za neke i sami đaci, pa i roditelji.

Jedan od komentara ostavila je upravo nastavnica i otkrila još dve sramote koje je videla dok je dežurala na testu: Umesto imena kralja Aleksandra Karađorđevića neko je pored njegove slike napisao: Napoleon. Na njeno pitanje da li zna nekog američkog predsednika, mali maturant je uzvratio pitanjem: "Kojeg? Ima ih više?".

Printskrin: Telegraf.rs

Ali, ono što najviše boli jeste činjenica da su deca bila zainteresovanija za školu kada su nastavnici imali tek poneku knjigu, belu kredu i zelenu tablu.

- Što se tzv. "krivice" nastavnika tiče, to mogu da pričaju samo oni koji u učionicu nisu ušli kao predavači. Uvek pozovem roditelje da prisustvuju času-videće, naučiće nešto i oni. Retko ko dođe. Teško je priznati sebi da deo krivice snosi i samo dete, a i roditelj. Takođe, veoma je malo dece koja znaju zašto dolaze u školu, a o zainteresovanosti da i ne govorim. Bukvalno-ništa ih ne zanima, šta god i na koji god način da im se prezentuje. Imam 27 godina staža, moji učenici su višestruki prvaci Srbije u engleskom jeziku (odavno već ne žele ni da se takmiče), imam odlične uslove u školi, elektronsku tablu, interaktivne DVDe-e, koristim Internet, računarske programe, šaljem vežbe putem posebne platforme učenicima da vežbaju, ... trudim se. U promilima mi se trud i posvećenost vraća kroz zainteresovanost učenika, tako da se već pitam - čemu sve to što pokušavam da uradim? - zapitala se nastavnica.

NE PUTUJEMO, NE ZNAMO GDE JE ŠABAC

Direktor jedne škole upitao je đake kako je moguće da ne znaju koja reka protiče kroz Šabac. A oni su mu odgovorili: "Zato što ne putujemo".

Izgleda da ne samo da ne putuju, već nikada nisu čuli ni onu narodnu "U Šapcu kraj Save".

REČNIK NIKAD SIROMAŠNIJI

Da je rečnik definitivno problematičan i da mali maturanti moraju da prelistaju Rečnik srpskog jezika i Rečnih stranih reči i izraza pokazuje i slučaj devojčice iz jedne beogradske škole koja se načudila reči "diskretno".

- Baš smo sada pričali da su svi pogrešno uradili zadatak u kome je trebalo da se napiše definicija reči diskretan, nismo znali - kazala je jedna devojčica za beogradske medije.

Ni izrazi, oni za koje smo svi mislili da su opštepoznati, tipa da "crna smrt" znači širenje kuge, mladima očito nisu baš tako bliski. Tako su mnogi zaokruživali odgovor da "crna smrt" znači "ubijanje robova".

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    14. april 2019 | 20:23

    Uradite anketu koliko su knjiga procitali za 8 razreda mislim na lektiru i sve ce biti jasno zasto je sve ovako kako se pokazalo na probnom testu .I opet ce biti svi krivi samo ne ucenici i roditelji !

  • Jaca

    14. april 2019 | 21:31

    Ovakvo stanje u školi je nekoliko godina unazad i pogoršava se geometrijskom progresijom. Ja lično mislim da mobilni telefoni uništavaju decu i ubijaju svaku zdravu radoznalost za svet oko sebe i želju za učenjem i znanjem. Dalje, kriterijum u školi je drastično srozan. I još, broj dece se smanjuje, pa se učenici lako upisuju u željenu školu, ne trude se, ako znaju da ima dovoljno mesta.

  • Tesla

    15. april 2019 | 06:55

    Zasto cudjenje,kada napune 14 ili 15 godina roditelji im kupuju telefone na kojima se vec u tim godinama uce kako da sto pre zaborave svoju istoriju,svoje poreklo a o gramatici ili pismenosti da ne pominjem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA