≫ 

Pre tačno 20 godina NATO bombe su zauvek odnele malu Milicu Rakić: Tragedija veka ostaće nekažnjena

Geleri su je pogodili u kupatilu, dok je sedela na noši

  • 26

Milica je rođena u zoru 9. januara 1996. Ubijena je 17. aprila 1999. godine, u 21.45 u svom kupatilu, zgrada broj osam, Ulica Dimitrija Lazareva Raše, prvi sprat, Batajnica.

Geleri NATO bombe rasparčali su prozor, pokidali zavesu... Milica je sedela na noši. Majka Dušica je, koji trenutak pre, krenula da joj spremi postelju. Za san.

Tata Žarko pokupio je veš sa štrika i malenu crvenu haljinicu sa izvezenim mačetom u korpi, koje spava. Brat Aleksa prebrojao je igračke. A, njenu lutku smestio je u krevetić, kraj jastuka. Tako je Milica odlazila na počinak.

Foto: Marko Jovanović

Eksplozija je bila nagla i snažna. I, posle se ništa nije čulo. Osim vriska tate Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo... sve više klonulo na rukama. Uleteo je u auto i vozio... vozio... nije se pomirio da je njegov maleni cvet već otrgnut iz lepe roditeljske bašte. Ispustila je svoju anđeosku dušicu, bez reči, u naručju u kome je najlepše spavala i sanjala.

A, pre samo koji sat crtala je lale, a postala cilj najmoćnijeg vojnog saveza koji se tog nesrećnog proleća, pre dve decenije obrušio na SRJ. Zanemeli su Rakići. Zanemeli njihovi prijatelji i rodbina sa obe strane Drine. Tamo gde im je zavičaj i ovde, u Batajnici, gde su se skućili. Zanemela je, u trenutku, čitava zemlja, u neverici da je malena Milica, eto, "samo kolateralna šteta". A nije bila ni prva ni poslednja. Bila je jedna žrtva u nizu koje su nanizane i koje će se nizati tokom 78 dana bombardovanja. Dušica i Žarko, posle ove tragedije, obnovili su porodicu. Rodila im se Anđela. Ali su, ponajviše, ćutali. U ćutanju su brodili nepravdom zbog zločina bez osude.

Foto: Marko Todorović

Batajničko groblje bilo je toga dana tesno za svu tugu. I cela Batajnica tesna. I Beograd. I Srbija.

Na beli neveliki kovčeg ukopnici su spustili svesku u kojoj je Milica crtala svoje lale. Spustili su i bojice. I lutku koju je volela. Svi su verovali da se anđeli i u raju igraju. I tamo, gore, docrtavaju svoje započete crteže.

VIDEO: Sećanje na Milicu Rakić i decu stradalu u NATO agresiji

(Telegraf.rs /Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. april 2019 | 09:48

    I TI ISTI NATO MONSTRUMI SU SADA NASI PRIJATELJI I SEDE U GENERALSTABU!!! A NEKI KAZU IMAMO ODLICNU SARADNJU SA NATO OKUPATORIMA NASE SVETE ZEMLJE!!

  • Жељко

    17. april 2019 | 10:11

    Злочин који ће на земљи остати некажњен. Али неће на Небу. Злочин због кога би цео свет требао да клечи и моли за опроштај. Због наше Милице и стотина хиљада других Милица које су нам злочинци у свом безумљу убили током прошлих векова. Ни двадесет година после, не могу, а да не осетим гнев, не могу да опростим. НИКАД ОПРОСТИТИ!!! Милице, анђеле Божији моли Бога за нас и опрости ти нама.

  • ABV

    17. april 2019 | 10:32

    Čekajte, naš predsednik je izabrao Blera za savetnika?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA