Deca rođena pomoću sperme donora neće moći da saznaju ko im je "otac": Sa 15 godina će smeti da se raspituju, ali samo o ovome

Ukoliko neko odluči da povuče svoje polne ćelije, one se istog trenutka uništavaju

  • 33

Srbija je na korak da omogući svim ženama koje žele da postanu majke, da to i učine, a tome umnogome doprinosi set pravilnika i drugih podzakonskih akata koji bliže definišu oblast biomedicinski potpomognute oplodnje, a koji stupaju na snagu 20. aprila. 

U prošlosti žena koja je želela da ostane trudna i da rodi dete, nije imala drugog izbora nego da to uradi sa sopstvenim jajnim ćelijama. To je značilo da žene, koje su zbog godina, medicinskih ili genetskih razloga ostale bez svojih vlastitih reproduktivnih ćelija, ili nemaju mogućnost da rode zdravo dete, to nisu ni mogle da urade.

Međutim, to je sada promenjeno i svim ženama je data mogućnost da se ostvare kao majke, jer će im uskoro u ponudi biti jajne ćelije i spermatozoidi donora, ali i čitavi embrioni.

Ova oblast za Srbiju je nova, pa se mnogi pitaju kako će biti uređena prava i obaveze donora. Osim brojnih kriterijuma koje moraju da ispune, davaoci polnih ćelija su mahom anonimni, mada u pojedinim klinikama možete da pogledate i neke fotografije pojedinaca koji su želeli da pokažu svoj identitet.

Žena može sama da bira njegove karakterne osobine, fizički izgled i godine. Kada napiše "spisak želja", iz klinike će dobiti predloge onih donora koji najviše odgovaraju njenom opisu. Kada se odabere donor, žena prolazi kroz vantelesnu oplodnju gotovo identično kao i da kada ima partnera.

Donori sperme su potpuno anonomni, Foto: Tanjug/AP

Donor polnih ćelija ili embriona mora svoj pristanak da da u pisanoj formi i zadržava pravo na povlačenje pristanka do momenta početka upotrebe, takođe u pisanoj formi. U slučaju povlačenja izjave reproduktivne ćelije se uništavaju, o čemu se izdaje potvrda na zahtev davaoca.

- Davalac nema pravne ili druge obaveze, kako ni prema detetu, tako ni prema začetoj deci korišćenjem njegovih ćelija. Porodičnim zakonom je određeno da je majka deteta začetog uz biomedicinsku pomoć žena koja ga je rodila, a ocem se smatra njen partner, ne davalac polnih ćelija - stoji u tek usvojenom Pravilniku.

Davaocu je zagarantovana anonimnost. Podaci o ličnosti prikupljaju se i čuvaju u skladu sa propisima.

- Podaci se evidentiraju u Državnom registru koji vodi Uprava za biomedicinu. Pravo traženja podataka koji se ne odnose na podatke o ličnosti davaoca, već isključivo na podatke od medicinskog značaja, dozvoljeno je detetu začetom postupkom BMPO kada navrši 15 godina života - stoji u Pravilniku.

Ćelije davaoca čuvaju se pet godina, a vreme čuvanja može da se produži najviše za dodatnih pet godina, uz pisani zahtev.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    17. april 2019 | 21:11

    Ja se zaista izvinjavam ako ću ispasti glup. Stvarno se u ovu temu ne razumem baš najbolje. Zašto bi žene ovako ostajale u drugom stanju, ako već mogu sa muškarcem u polnom odnosu napraviti bebu?!?! Nisam dobro razumeo, da li to znači da ćemo u narednim godinama (kako svet ide u propast) imati situaciju da žena kaže: Ma mene smaraju muškarci, ja hocu svoja prava, ja neću nikom da kuvam ručak, ovo, ono i kao ona ode u neku banku sperme i bez braka onako sama sebi rodi bebu?!?! I sutra kad to dete stasa za školu, dečko, ime roditelja? Pa znate ja imam samo mamu, a tatu nemam. U stvari moja mama nije htela niko da je smara, pa je otišla u banku, tako da mi upišite da sam ja dete neznanog junaka?!?!?

  • Biljka

    17. april 2019 | 21:01

    To jeste dobro, ali sta ako je donator neko u srorstvu, a da se to ni nezna?

  • JS

    17. april 2019 | 21:47

    Ko je izglasao ovaj Zakon? Niko me nije pitao da li sam za ili protiv. Samo nam saopste ovako i gotovo. 😱😭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA