7

Veliki preokret u slučaju Borka Josifovskog, čoveka koji se borio protiv malverzacija u Hitnoj: Sud preinačio presudu, mora da plati i troškove

Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju

Borko Josifovski
Foto: Marko Jovanović

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno odbio kao neosnovanu tužbu nekadašnjeg direktora beogradske Hitne pomoći Borka Josifovskog protiv pet državnih organa, jer, pored ostalog, u ovom slučaju nije moguća retroaktivna primena Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji se primenjuje od 2015. godine.

Takođe, preinačeno je i rešenje o troškovima parničnog postupka, pa je Josifovski obavezan da Republici Srbiji za troškove prvostepenog i drugostepenog postupka isplati 67.500 dinara, navodi se u presudi koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Preinačenom presudom Višeg suda u Beogradu bilo je utvrđeno da je pet državnih organa, počev od 2006. godine, nanelo štetu Josifovskom, nepostupanjem po njegovim prijavama, a nakon njegovog ukazivanja 2005. godine na sporne veze lekarskih ekipa beogradske Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća.

Međutim, Apelaiconi sud je nakon razmatranja žalbi odlučio da otvori raspravu i da sam izvede dokaze za koje je smatrao da su ključni za donošenje pravosnažne presude.

Josifovski je pre 13 godina ukazao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, a nakon toga je bio smenjen, a dve godine kasnije, 2008. godine i otpušten.

Josifovski je bio na čelu Hitne pomoći, Foto: Telegraf

Iako je informacije do kojih je došao dostavio nadležnim, tuženim organima, oni nisu postupali povodom tih informacija, odnosno postupali su neblagovremeno i na taj način su, kako je tvrdio u tužbi, povredili Zakon o opštem upravnom postupku i Zakonik o krivičnom postupku.

Zbog toga je Josifovski tužbenim zahtevom tražio da se utvrdi da je prema njemu preduzeta štetna radnja kojom je stavljen u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja.

U presudi Višeg suda iz oktobra 2018. godine bilo je utvrđeno da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja.

Svojom tužbom, Josifovski nije zahtevao odštetu niti neku drugu satisfakciju.

Prema stavu Apelacionog suda, Josifovski je učinio verovatnim da je prema njemu preduzeta štetna radnja, jer je kao direktor hitne pomoći tuženim državnim organima dostavio podatke o radu zaposlenih koje je smatrao nezakonitim i osnovano očekivao da će se po njegovim prijavama i dopisima postupati, ali oni nisu preduzeli odgovarajuće radnje da ispitaju navode koje je učinio verovatnim.

Borsko sa sinom Andrejem, Foto: Privatna arhiva

Međutim, Apelacioni sud napominje da Josifovskom ne može pružiti zaštita po Zakonu o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu 4. decembra 2014. godine, a primenjuje se od 5. juna 2015. godine, zbog nemogućnosti retroaktivne primene tog zakona.

Takođe, kako dodaje sud, i zbog toga što nije “identifikovao” koje bi to radnje predstavljale štetne radnje zbog kojih bi mu pripadala tražena zaštita zbog izvršenog uzbunjivanja.

- Josifovski nije naveo ni u čemu se te radnje konkretno sastoje, a što je uslov za njihovo sankcionisanje pravom na tužbu radi zaštite zbog izvršenog uzbunjivanja - naveo je Apelacioni sud i istakao da nije svako činjenje ili nečinjenje u vezi sa izvršenim uzbunjivanjem štetna radnja.

- Karakter štetne radnje daje im ugrožavanje ili povreda nekog prava uzbunjivača, odnosno stavljanje uzbunjivača u nepovoljniji položaj - kaže sud, i ukazuje da zbog toga nije dovoljno uopšteno navođenje da se izvršene radnje sastoje u nepostupanju u skladu sa zakonskim propisima.

- Činjenica da ishod tih postupaka koje je inicirao tužilac (Josifovski) nije onakav kakav je očekivao, ne čini te radnje štetnim prema tužiocu, a koje se u suštini ogledaju u postupanju tuženih državnih organa po prijavama i predstavkama tužioca (Josifovskog) u nešto dužem roku od onog koji je primeren - navodi se u obrazloženju pravosnažne presude.

Sud takođe podseća da ni raniji niti sada važeći Zakonik o krivicnom postupku i Zakon o opštem upravnom postupku izričito ne propisuju rokove za postupanje po prijavama, podseća Apelacioni sud.

Ovo bi, kako je dodao sud, ukazivalo na eventulano postojanje nezakonitog odnosno nepravilnog rada službenog lica, odnosno organa, u smislu njihove odgovornosti za eventualnu štetu po opštim pravilima odgovornosti za štetu, ali ne i na postojanje štetnih radnji u smislu zaštite od uzbunjivanja.

Ovaj slučaj počeo je tako što je Josifovski, inače specijalista medicine, 26. maja 2005. godine uputio dopis Ministarstvu zdravlja, Odeljenju za zdravstvenu inspekciju zdravstveni nadzor i zaštitu prava pacijenata kojim je ukazao na nepravilnosti u radu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i "trgovinu" zaposlenih sa privatnim pogrebnim preduzećima.

Tvrdio je da je iz prijava pacijenata, uočio da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti - a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati.

Presduda po njegovoj tužbi je preinačena, Foto: Marko Jovanović

U tim situacijama, kako je naveo Josifovski, lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen za ostale lekarske ekipe Hitne pomoći i konstatovali smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe i nisu vršili reanimaciju.

Nakon odlaska ekipe hitne pomoći sa adrese porodice koja je zvala Hitnu pomoć radi intervencije teško bolesnog ukućanina, koji je u međuvremenu preminuo, dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge porodici preminulog.

Adrese porodica pokojnika su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu, tvrdio je Josifovski.

O svojim saznanjima obavestio ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića 19. juna 2005. godine i Inspekciju Ministarstva zdravlja dana 26. septembra 2005. godine, dok je 18. septembra 2006. godine o svemu javno govorio i na konferenciji za novinare.

Međutm, on je rešenjem Ministarstva zdravlja od 20. septembra 2006. godine razrešen dužnosti direktora Gradskog zavoda za hitnu medinsku pomoć Beograd, sa obrazloženjem da je istupanjima u sredstvima javnog informisanja narušio ugled te službe, iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega izazvao uznemirenje javnog mnjenja.

Ministarstvo zdravlja je neposredno nakon smene Josifovskog poslalo inspekciju koja je u svom nalazu iznela način funkcionisanja hitne pomoći, nakon čega je Ministarstvo zdravlja dva lekara zbog grešaka u radu kaznilo oduzimanjem 10 odsto od plate.

Josifovski je, prema sopstvenom kazivanju, radeći u Hitnoj pomoći nakon smene bio izložen anonimnim pretnjama smrću, kao i njegovi članovi porodice.

Proteklih godine podnosio je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu jer se nije mirio sa zatvaranjem slucaja Hitne pomoći.

Podneo je i dve prijave i Agenciji za borbu protiv korupcije i Upravi za borbu protiv korupcije nekoliko.

VIDEO: Otac i sin su pobedili državu posle 13 godina borbe i pretnji smrću

(Telegraf.rs)

Tagovi: Borko Josifovski, Hitna pomoć, malverzacije, Presuda, Umrli

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • B
  Bgd

  Sad je svima jasno da je pravosuđe ubedljivo najtruliji i najgori deo sistema. Tu više ne treba selektivno posmatrati stvari već svima trajno zabraniti obavljanje delatnosti, zaposliti potpuno nove ljude i menjati ih na četiri godine.

 • M
  Milan

  Svako ko ima saznanje o nezakonitoj radnji, dužan je da je prijavi nadležnima, a nadležni su bili dužni da utvrde činjenice i dokaze i da preduzmu odgovarajuće mere, sankcije. To je nezavisno od Zakona o zaštiti uzbunjivača, jer je važilo i pre i posle donošenja tog zakona. Apelacioni sud je doneo Presudu koju nije bio u stanju da obrazloži, jer je nezakonita. Milan

 • F
  fradd

  Znači, poruka je jasna: kad vidiš da neko krade, jezik za zube i gledaj šta možeš da ućariš za sebe.

Nova norveška platforma za održivi razvoj predstavljena na Mixer Festivalu u Beogradu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 27. maj 2019. godine

Odbegla Dobrila ponovo leti nad Uvcem: Posle avanture u Turskoj bila je zbunjena, a onda je raširila krila i poletela brzinom od 54 km/h

Rekordan odziv građana na preventivne preglede: Skoro 24.000 ljudi danas obavilo analize u zdravstvenim ustanovama

Održano takmičenje u brzom vezivanju pertli: Šta su učenici mogli da nauče na ovom nadmetanju

Amerikanac snima film o "Žutoj kući": Pravo je vreme i trenutak za to, priča je teška, ali važna

Gužve na graničnom prelazu Preševo zbog pada sistema: Haos i na izlazu i na ulazu u Srbiju

Neobičan oreol duginih boja oko Sunca zapanjio Srbiju: Evo o čemu se radi (FOTO)

Imate još manje od 4 sata da bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice obavite tri pregleda: Redovi su već veliki

Herojska borba o kojoj se malo zna: Dve decenije od bitke na Paštriku, a bez nje bismo kapitulirali na Kosovu

Sve o zaboravljenoj Bici na Paštriku: Pakao kao na Košarama, mesto gde je 549. motorizovana brigada herojski razbila OVK i NATO

Vremenski rolerkoster: Tokom dana sunce, uveče pljuskovi, a evo kad kreće naglo zahlađenje

Besplatni preventivni pregledi danas od 8 do 16 sati: Na ove 3 važne analize dugo se čeka, a sada možete da ih obavite odmah, bez knjižice

Skupljali smo svi novac da bi živeo, ali je Milan Milošević (27) izgubio bitku sa opakom bolešću: Hrabro se borio, a srce je samo prestalo da kuca

Pitali smo ljude šta misle o proslavi 5,10 ili 20 godina mature i da li idu na nju: Ova pitanja o životu vas izluđuju, a "prozivka" je najdramatičniji trenutak

Srpski i turski političari igraće jedni protiv drugih u Antaliji: Dogovorena utakmica parlamentaraca

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 26. maj 2019. godine

Učenici Matematičke gimnazije najbolji na juniorskoj olimpijadi u Jagodini

Čerupaju cvetne leje, pale kontejnere, a smeće bacaju gde stignu: Bahatost pojedinih Šapčana košta grad do milion dinara godišnje

Zašto se Šumadinci rastuže kad na starom spomeniku vide cvet i spuste pogled kad vide šajkaču (FOTO)

Takmičenje osnovaca „Šta znaš o saobraćaju“: Mališani se prvo nadmetali u teoriji, pa na poligonu (FOTO)

Ljajić ugostio vernike u Novom Pazaru: Na iftaru na atletskom stadionu više od 2.000 ljudi (VIDEO)

Kako je bilo nekad, a kako je sad: Danas je Dan mladosti! (FOTO) (VIDEO)

Lopovi odneli 1.000 metara bakarnog kabla sa dalekovoda - celo selo ostalo bez struje

Još jedno kraljevsko venčanje na Oplencu: Venčali se princ Dušan Karađorđević i princeza Valerija (VIDEO)

Detaljan spisak budžetskih mesta na svim fakultetima u Srbiji: O trošku države ukupno će studirati 17.265 brucoša

Jedan detalj u sve tri izvučene LOTO sedmice promakao je bukvalno svima: Brojevi su se ponavljali!

10 mrtvih ptica, zgrčenih prstiju, pronađeno na njivi kod Novog Orahova: Jezive fotografije s lica mesta (FOTO)

Udes u Novom Sadu: Maloletnik se sa 100 na sat zakucao u automobil sa trudnicom, od siline udara ispala iz auta

Da li je Milutin najdeblji poljoprivrednik u Srbiji? Težak je 170 kg, pojede 40 palačinki, ali onda sedne u traktor i ne izlazi 10 sati (VIDEO)

Ubio je svoju ženu, majku svoje dvoje dece, a pre samo 2 nedelje ga je prijavila za nasilje. Ko je napravio stravičan propust?

Kruševac bio centar za krađu beba? Roditelji podneli 81 prijavu zbog sumnje da su im deca nestala iz porodilišta

Konačno pravi letnji dan: Recite dragička, danas neće biti kiše! Temperatura skače do 25 stepeni

Počela sezona divljih trka i "srpskog ruleta" u Novom Sadu: "Igra kreće na semaforima, a kada vidim prazne trake, odmah gas" (MAPE)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 25. maj 2019. godine

Sedmica izvučena treći put zaredom: Dobitak od 35 miliona otišao u Kladovo

Ljubomir i Sunčica sumnjaju da im je "preminula" ćerka ukradena i znaju nešto o njoj: Napravili su prvi korak u Vranju protiv države

Sredila se, prešla preko ograde mosta i učinila da svima srce bude u grlu: Devojka (25) pretila da će da skoči u Ibar (VIDEO)

Čuveni australijski naučnik Nomad Stjuart Kohlhagen specijalni gost Prirodnjačkog centra Srbije

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije, vladika Maksim na liturgiji poručio: Molimo se Bogu da izdržimo i ovde ostanemo (FOTO)

Panika u Surdulici: Pojavila se zmija u Dečjem dispanzeru (VIDEO)

Ovo je prvi grad u Srbiji koji je rekao "ne" malim elektranama: Gradonačelnik naveo najdrastičnije primere posledica

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima