Ovo je "Cyber storm", tim koji je osvojio najviše bodova na svim takmičenjima ikada u Srbiji: Klinci vežbaju po 5 sati dnevno, njihovi roboti čine čuda

"Cyber storm" je tim koji je osvojio najviše bodova na svim takmičenjima ikada i to od kada se ovakva nadmetanja održavaju u Srbiji

  • 1
Foto: Privatna arhiva

Na regionalnom takmičenju centralne, južne i istočne Srbije u programiranju lego robota, tri ekipe iz Tehničke škole u Vladičinom Hanu izborile su plasman na republičko takmičenje. Robotičari iz ovog mesta osvojili su prvo, treće i četvrto mesto u konkurenciji ekipa tehničkih škola iz Kragujevca, Kruševca, Zaječara i Smederevske palanke.

Ekipa Tehničke škole "Cyber storm" osvojila je prvo mesto i 93,30 bodova. Članovi ove ekipe su učenici IV1 odeljenja, Viktor Pešić i Vukašin Ristić, uz vođstvo mentora Mlađana Mladenovića.

"Cyber storm" je tim koji je osvojio najviše bodova na svim takmičenjima ikada i to od kada se ovakva nadmetanja održavaju u Srbiji.

Viktor Pešić (18), jedan od članova "Cyber storm", kaže da je robotika budućnost na koju će se čovečanstvo sve više oslanjati.

- Interesovanje za robotiku krenulo je još na prvoj godini, kada smo upisali ovaj smer. Treba nam više sati dnevno da vežbamo kako bismo uspeli da se spremimo, pošto sve ovo zahteva dosta vremena. Poslednje dve nedelje pred takmičenje ostajali smo obe smene u školi i vežbali, kako bismo se spremili i bili sigurni da će robot što bolje odraditi postavljeni zadatak. Mislim da će u skorije vreme roboti zameniti radnike po fabrikama iz razloga što se ne umaraju, mogu da rade 24 časa, ne traže da jedu… To će kod nas možda malo kasniti, ali postoje države gde ima fabrika bez jednog radnika, a koje savršeno funkcionišu -  ukazuje mladi Pešić.

On se osim za republičko takmičenje u robotici sprema i za prijemni na Elektrotehničkom fakultetu u Nišu.

Pored "Cyber storm" tima, i ostala dva tima iz Tehničke škole u Hanu su briljirala na regionalnom takmičenju. Treće mesto pripalo je timu "Ultra lego", takođe iz hanske Tehničke škole koja je imala 75,50 bodova.

Ovu ekipu čine Vukašin Ivković i Mladen Cvetković, učenici III1 odeljenja sa mentorom Ivanom Spasićem. Četvrto mesto osvojila je takođe ekipa Tehničke škole. "Prepunoglavci" su imali 74,10 bodova.

Foto: Privatna arhiva

Tim čine učenici II1 odeljenja Marko Jovanović i Lazar Anđelković čiji je mentor takođe bio Mlađan Mladenović.

Ovaj mladi profesor priča kako sa svojim đacima vežbaju i po pet sati dnevno, kao i da su njihovi uspesi prvenstveno rezultat velikog rada, ali i ljubavi prema robotici.

- Spremamo se za republičko takmičenje koje će 10. i 11. maja biti održano u Beogradu. To su zadaci koji se u suštini iz godine u godinu ponavljaju, sa malim varijacijama. Prvi zadatak na republičkom takmičenju podrazumeva iscrtavanje zadatog oblika uz pomoć robota, s tim što se ne zna kakva će figura biti zadata. Na robota se stavi olovka ili flomaster  i onda se on isprogramira da ide određenom putanjom i da iscrtava tu figuru. Na kraju se meri greška pri iscrtavanju, to se ocenjuje. Drugi zadatak je savladavanje lavirinta, jer robot ima svoje senzore daljine i senzore boja. I on treba da se isprogramira da uz pomoć tih senzora savlada lavirint. Treći zadatak je sakupljanje kockica. Robot se kreće po poligonu i sakuplja kockice i nosi ih u magacin. Mi inače dosta vremena izdvajamo za pripremu, krenemo mesec dana pre takmičenja, a poslednjih desetak dana i po više sati vežbamo. Ja i kolega Ivan Spasić koristimo svaki slobodna trenutak da vežbamo sa učenicima - otkriva tajne uspeha profesor Mladenović.

Mladi robotičari iz Vladičinog Hana i njihovi mentori su veoma zahvalni na velikoj podršci direktora Tehničke škole Slađana Đorđevića, koji je zadužen da im obezbedi uslove za rad, vežbanje, opremanje kabineta.

Poslednjih nekoliko godina učenici Tehničke škole iz Hana ostvaruju veoma zapažene rezultate na gotovo svim takmičenjima na regionalnom i republičkom nivou. Kako kažu, očekuju i da na ovogodišnjem republičkom takmičenju ostvare takođe odlične rezultate.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo Stepanovic

    26. april 2019 | 23:53

    Ulivaju strah u kosti 93 boda uh... Bice napeto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA