• 6

Jagodinski muzej voštanih figura dobio još dve: Egipćane Nasera i El-Sisija, a između njih Tito

Danas je tom prilikom održana svečanost u Muzeju

  • 6

Jagodinski Muzej voštanih figura, jedini takve vrste u Srbiji, dobio je još dve nove figure, čime se broj eksponata u zbirci popeo na 33.

U pitanju su bivši i sadašnji egipatski predsednici Gamal Abdel Naser i Abdal Fatah El Sisi.

Foto: Privatna arhiva

Svečanom postavljanju figura, uz brojne građane Jagodine prisustovali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli i unuk Josipa Broza Tita Joška Broz.

Njihovi domaćini bili su predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

U obraćanju, sa svečane bine u Muzeju, ukrašene zastavama dveju zemalja, Dačić, Marković i Alguvejli, apostrofirali su veoma dobre bilateralne odnose Srbije i Egipta, koje su utemeljili tvorci Pokreta nesvarstanih, Tito i Naser.

Foto: Privatna arhiva

Oni su napomenuli da su, zbog događaja u obe zemlje, ti odnosi bili usporeni, a sada se ubrzano obnavljaju i u usponu su od oblasti politike do ekonomije.

Dačić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je pozvan da prisustvuje ovoj svečanosti jer je, kako je rekao, postavljanje figura velikih egipatskih državnika, prijatelja Srbije i Jugoslavije, veliki događaj.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Egipat i Srbija su od uspostavljanja diplomatskih odnosa imali dobre odnose i saradnju, a brojka od 111 godina diplomatskih odnosa, dovoljno govori koliko su naši odnosi dugi i bogati - rekao je Dačić.

Tito i Naser su bili ključni lideri koji su svoj doprinos dali osnivanju Pokreta nesvrstani, čija je prva zvanična konferencija održana u Beogradu 1961. godine, podsetio je Dačić i dodao da principe nesvrstanosti "čovečanstvo i danas baštini".

U tom periodu saradnja sa Egiptom je bila na vrlo visokm nivou, i sada nastojimo da se vratimo na taj nivo saradnje, dodao je Dačić.

Srbija i Egipat sarađuju u raznim oblastima, infrastrukturi, ekonomiji, sportu, a na pragu smo početka velikih poslova u poljoprivredi, ocenio je Dačić i istakao da će se u junu uspostaviti direktna vazdušna linija Beograd - Kairo.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

To će ojačati našu saradnju i omogućiti građanima dve zemlje da bolje upoznaju potencijale Srbije i Egipta, naglasio je on.

Dačić je naveo da su potencijali ekonomski i trgovački mnogo veći nego što su trenutno i da u idućem periodu treba mnogo raditi kako bi se oni iskoristili.

- U tom smislu sam prihvatio da sa kolegom iz Egipta, budemo nas dvojica na čelu Komitet za saradnju Egipta i Srbije koji se dugo godina nije sastajao, i mi ćemo ove godine obnoviti taj rad - rekao je Dačić, najavivši održavanje sednica Komiteta u Egiptu.

- Očekujem posetu predsednika Sisija Srbiji - rekao je Dačić i pozvao poslovne ljude iz Egipta da ulažu u Srbiju.

Govoreći o Muzeju voštanih figura, Dačić je ocenio da je to "divno mesto gde se prepliće naša istorija" i da se nada da ćemo izvući i pouke za našu budućnost a to je da moramo da gradimo prijateljske odnose.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Dačić se zahvalio Markoviću što razvija i gradi prijateljske odnose sa svetom ispred, kako je rekao, Vlade i Ministarstva inostarnih poslova.

Kao prijatelji moramo da radimo na negovanju i razvoju naših odnosa a ovo je jedan od primera kako uzeti pozitivne stvari od istorija, za naše dobre odnose u budućnosti, istako je Dačić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Dva velika državnika Egipta čije su figure danas u ovom Muzeju su doprineli dobrim odnosima, izgradnji mira i demokratije - ocenio je Dačić.

Ambasador Alguvejli je istakao da Egipat podržava u međunarodnim odnosima Srbiju i njenu Vladu i dodao da se nada još boljoj i bržoj saradnji u budućnosti.

Marković je, do septembra, najavio izradu voštanih figura predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Dačić za ovaj muzej.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ra

    Za palminu figuru potrebno je gotovo 200 kg voska.

  • RICINUS

    Što ne naprave voštane figure partizana

  • Petar

    Veoma srecan grad u Srbiji,imaju muzej vostanih,aqua park itd.itd.itd...pune trotare automobila...zgrada na svakom cosku gde im mesto i nije...cak i uz raskrsnice....zgrade toliko a parkinga nigde...besplatan prevoz zamislite....SAMO JAGODINCI ZNAJU ISTINU...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima