• 1
 ≫ 

Vatrama Lazaricama na raskršću najviše se raduju deca u Banatu: Ne plaše se, već hrabro preskoče, tako skidaju grehe

 ≫ 

Tradicija u Kikindi živi bar 40 godina, posvedočio je stariji meštanin

  • 1

Veče uoči Lazareve subote za Banaćane predstavlje važan dan u godini. Nedelju dana pred Veliki petak, običaj je da se na raskršćima ulica ili na roglju pale velike vatre, poznate kao Lazarice. Ni ove godine u Kikindi i okolini, ova tradicija nije izostala. Vatre su se palile na raskršćima mnogih ulica, a najzanimljive je bilo u Ulici Rade Trnića u Kikindi, u Bašaidu, Mokrinu, u Ulici Solunskih Dobrovoljaca u Ruskom Selu, Iđošu, Banatskom Velikom Selu.

Foto: Telegraf

Kako je za portal Telegraf.rs objasnio deda Đuro Lakić, običaje da se u ovom delu Kikinde, na takozvanim "ledinama" vatre pale već više od 40 godina:

- Mi poštujemo običaj uoči velikog hrićanskog praznika, ranije smo znali i da napravimo neki kotlić, okupimo se svi iz ulice, mladi i stari i dočekujemo Lazaravu subotu. Vatru obično potpaljujemo kukurozovinom, suvim grančicama. Deca se posebno raduju, mladi preskaču vatru, a ponakada se nađe i neki veteran koji je uspešno preskoči - priča nam deda Đura.

Foto: Telegraf

Domaćice danas na roglju iznose posluženje, sokove, kolače, kokaju se kokice kako bi se okupljeni počastili, družili i zabavljali na ovaj praznik.

Zanimljvo je bilo u Bašaidu, Mokrinu i Ruskom Selu. Kako su nam preneli Ruskoselci, vatra se palila na roglju, na Ulici Solunskih Dobrovoljaca, a tradicionalno ju je zapalio Momčilo Milićević (14).

Foto: Telegraf

- Svake godine u mojoj ulici uoči praznika zapalimo veliku vatru. Okupimo se svi iz komšiluka, dođu deca i iz drugog kraja sela, volimo ovaj običaj, vatre se ne plašimo i hrabro je preskočimo - rekli su nam dečaci iz ovog sela.

Foto: Telegraf

Banaćani kažu, da je ovaj običaj prepun simbolike. Vatra koja se rasplamsa simbolizuje Hristov dolazak, a veruje se da oni koji preskoče visok plamen sa sebe skidaju grehe, a smatra se da će ih i velika sreća pratiti.

Otuda hrabri dečaci sa kikindske "ledine", Mirko (10), Dušan (8), Jovan (7), Veljko (14) i drugari, preskaču vatru kako bi pokazali da su neustrašivi i da se vatre ne boje, pa su je preskočili ne jednom, nego više puta.

Foto: Telegraf

Zabavljanje oko vatre prema predanju traje do izlaska prvih sunčevih zraka, kada počinje i Vrbica. Ranije su kroz sela išle devojke u klepetušama i okićene vrbovim grančicama, pevale su i pozdravljale domaćine. Danas se mladi i stariji na Lazarevu subotu okupljaju u crkvi, kite se vrbovim grančicama, a deca daruju zvončićima i cvećem.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok