≫ 

"Svi nam lekari odoše u Nemačku, samo fali da ove koji su ostali hapsimo zbog sitnih poklona": Kada zahvalnost prema lekarima prelazi u korupciju?

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti je na snazi nekoliko dana

  • 39

Medicinski radnici od sada smeju da prime poklon čija je vrednost do 2.726 dinara, ali ukupna vrednost svih poklona ne sme da pređe prosečnu neto platu, kako nalaže novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Da li nam zakon dozvoljava zahvalnost i da li samo novčani iznos razlikuje zahvalnost od korupcije? Kada se daje ta zahvalnost, pre ili posle lečenja i zašto smo dužni da dajemo zahvalnost za nešto što su lekari dužni da nam obezbede? Pitanja su kojima se bavila Nataša Miljković u jutarnjem programu "Jutro sa Natašom" na TV Prva.

Zakon je na snazi već nekoliko dana. Da li se nešto promenilo u praksi?

Prema rečima prof. dr Mome Jakovljevića, hirurga, ako zakon uređuje brak od tog braka nema ništa, isto tako i kada su u pitanju "pokloni" medicinskim radnicima.

Dr Moma Jakovljević, Printskrin: TV Prva

- Ja razumem da bake donose vanilice, voće, povrće... To nije korupcija "ajmo na piće, 'ajmo na ručak", al već neko kog sam video dva puta, "ajmo na ručak, ajmo na večeru"zašto da idem? To je već korupcija. Lepo ste rekli, za nešto što je normalno, zašto da dajem poklon. Normalno je kada vam neko donese čokoladu, kafu,viski, rokovnik - kaže dr Jakovljević.

PREDVIĐENI POKLONI

Prema rečima Milana Dinića, direktora Lekarske komore Srbije, nije se ništa posebno promenilo poslednjih nekoliko dana.

- Jedan deo tog zakona je prepisan iz Zakona o zaposlenima u javnim službama, jer pokloni su predviđeni. Ali ako nemate neki unutrašnji moralni okvir vezan za to šta smatrate da je u redu ili da nije u redu ne postoji nijedan zakon koji može te stvari da uokviri. Kod nas u narodu postoji taj običaj koji nije potreban i nije neophodan i ono što zakon kaže to je da ne smete da tražite poklon ni od koga - rekao je Dinić.

Ova odredba je dobila saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije i u duhu je sa odredbom zakona o javnim službenicima.

TRALJAVO NAPISANA

- Ne bi trebalo da zdravstveni radnici budu u neravnopravnijem položaju od drugih državnih službenika i zato je dobro što postoji jedna ovakva odredba - kaže Predrag Savić, advokat. - Druga je stvar što je odredba traljavo napisana. Odredba je inače u skladu i sa evropskim standardima u antikorupcijskoj borbi, ona bi trebala da dovede do uređenja odnosa. Ovako kako piše trenutno u zakonu ispada da bi vi mogli da lekaru date 20 buteljki u vrednosti do 2.700 dinara. Ja to tako tumačim.

Predrag Savić, Printskrin: TV Prva

- Lekar ne treba da prima poklone, to nije predviđeno etičkim kodeksom, to je nešto što mora da se iskoreni - kaže Dinić.

Prema njegovim rečima, nedorečena je odredba jer nije jasno da li iznos od 462 evra možete da date kao ukupnu vrednost više poklona ili samo jednog, kao i za koji je to vremenski period. Koruptivna dela se u praksi, smatra on, mnogo teško dokazuju.

Prema rečima dr Jakovljevića, lekari mogu i da odbiju sve što pacijenti donesu. On kaže da kafu koju dobije ostavlja sestrama.

GOSTOLJUBIVOST U MENTALITETU

- Što neko ne ode da da poklon pilotu kad je sleteo? - kaže Jakovljević.

U mentalitetu našeg naroda je ta gostoljubivost i to je ozakonjenje običaja. Sitni pokloni su uobičajeni, navodi Savić.

- Svi nam lekari odoše u Nemačku, još samo fali da ove ostale pohapsimo zbog sitnih poklona - smatra Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    20. april 2019 | 17:33

    Legalizovan mito i to u visini prosecne plate. Sta smo doziveli?

  • Pedijatar

    20. april 2019 | 16:24

    Dobro nam ide, krenulo nas, ali za Nemačku! Buducnost Srbije je u Nemačkoj!

  • Iz iskustva

    20. april 2019 | 19:52

    Dok su se polanjale cokalade, kafa, pice, torta, prase sve je ostajalo na odeljenju i svi se okupljali i druzili. Sada kad se novac gura u dzepove lekari medju sobom ne govore a postovanja kolega ni traga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA