≫ 

Neverovatno veliki oblak saharskog peska se približava Srbiji: Žuta prašina posle vikenda prekriće Mediteran, a kola ne vredi da perete

U utorak najveća mogućnost da se "zažuti" Srbija

  • 2
U pondeljak prema prognozama veoma je blizu Srbiji Grafika: Univerzitet u Atini

Zapadnoj Evropi i Mediteranu ovog vikenda preti veliki oblak saharskog peska, što je veoma retka pojava, objavio je sajt Severe Weather Europe.

U utorak najveća mogućnost da padne žuta kiša u Srbiji Grafika: Univerzitet u Atini

Kako se navodi, Francuska, delovi Španije i Portugala, područje Balearskih ostrva, veliki delovi Apeninskog poluostrva, zemlje Beneluksa kao i zapadnog Mediterana imaće nebo puno saharskog peska, a najveća koncentracija biće na zapadnom Mediteranu, prenosi Index.

Ovako su izgledali automobili u Beogradu posle žute kiše u oktorbru Foto: Telegraf

Saharski pesak u Hrvatsku stiže u noći između ponedeljka i utorka, a prognostičarka RTL-a Dunja Macoko Drvar kaže da se snažan ciklon polako približava iz Severne Afrike i sa sobom vuče više peska nego što ga mediteransko područje dobija sa manjim ciklonima.

Peska već ima u vazduhu iznad zapadnog Sredozemlja i Španije, a narednih dana ciklon će putovati na istok i zahvatiti veliki deo Hrvatske.

Lagano taloženje peska na obali će moći da se primeti već u nedelju, a biće ga znatno više u poneđeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša kako na moru, tako i u kontinentalnom delu Hrvatske.

U oktobru 2018. godine padala je žuta kiša u Srbiji Foto: Telegraf

- Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred praznik oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti - poručuje Macoko Drvar.

STIŽE DO SRBIJE

Pesak iz Sahare mogao bi da "prekrije" i Srbiju, kao i druge zemlje regiona.

Grafici koje je objavio Univerzitet u Atini pokazuju da će do pondeljka biti pred Srbijom, a već sutradan, u utorak pasti različite količine. Najviše je očekivano na jugozapadu zemlje, dok će Vojvodina biti "pošteđena".

(Telegraf.rs, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA