Grcamo u poplavama, a ljudima na naplatu stižu naknade za odvodnjavanje: Udruženja potrošača preplavljena žalbama

Svako ko dobije rešenje za plaćanje naknade, može da uputi reklamaciju Srbijavodama na office@srbijavode.rs

  • 3

Oko 880.000 ljudi dobilo je, ili će tek dobiti da plati taksu za odvodnjavanje, ali što više rešenja stiže na kućne adrese, to se više građana žali na njih.

Ovu taksu, po zakonu, plaćaju svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta, kao i vlasnici poslovnih objekata, a moraju da je plate i vlasnici stambenih objekta, saobraćajne infrastrukture, parkova, trgova, ulica...

Građane brine to što, kako kažu, radnike nadležnih Srbijavoda niko godinama nije video na terenu, to što su kanali zapušteni, što im oranice usled najmanje kiše bivaju poplavljene, ali uprkos tome naknada uredno sitže.

Tu naknadu plaćaju i vlasnici kuća koji već plaćaju kanalizaciju, dešavalo se da suprug i supruga dobiju za isti prostor dva različita računa u kojima su obračunate različite površine, a jedan poljoprivrednik požalio se da je račun dobio i njegov preminuli otac.

Naknada u proseku iznosi 700 dinara, Foto: A. Nalbantjan

JVP "Srbijavode" održava kanalsku mrežu u okviru melioracionog područja. Kanali se redovno održavaju, a pojave lokalnog zagušenja su moguće kao posledica nenamenskog korišćenja kanala, bacanja đubreta i slično. Ovakve pojave se blagovremeno evidentiraju i u najkraćem mogućem roku otklanjaju, bez posledica po priobalje.

- Vrlo često su pojave da nepoznata lica pregrađuju proticajni profil iz nama nepoznatih razloga što nije u skladu sa zakonom. Vrlo je verovatno da odvodi koje građani pominju su kanali u okviru lokalnih komunalnih mreža, ili putne infrastrukture za koje nije nadležno JVP "Srbijavode" - kažu za Telegraf u ovom preduzeću.

Oni ukazuju na to da je na teritoriji centralne Srbije značajno veće ulaganje od ostvarene naplate naknada.

- Po podacima preuzetim od Poreske uprave dugovanja fizičkih lica su preko 1,5 milijardi dinara - kažu u Srbijavodama.

Pristigli račun trebalo bi platiti u roku od 15 dana od dana prijema, jer se nakon toga obračunava kamata, ali udruženja potrošača smatraju da je upitna njegova zakonitost, baš zbog toga što mnogi plaćaju duplo - i odvodnjavanje i kanalizaciju.

Udruženje "Efektiva" pozvalo je građane da se jave ukoliko imaju bilo kakav problem sa pristiglom naplatom odvodnjavanja.

- Veliki broj pritužbi građana se odnosi na razne nepravilnosti, od pogrešnih podataka o vlasniku zemljišta, do toga da ove naknade po prvi put dobijaju vlasnici zemljišta u Beogradu i okolini, pa i građani čija zemljišta se nalaze na brdskim terenima, na kojima nikakvo odvodnjavanje nije potrebno. Rešenje o nkanadama za odvodnjavanje dobijaju i građani koji uredno plaćaju odvod vode kanalizacijom - kažu u Efektivi.

Svako ko dobije rešenje za plaćanje naknade, može da uputi reklamaciju Srbijavodama na office@srbijavode.rs, u kojoj će postaviti pitanje osnova naplate, da li se zemljište nalazi na meloracionom području, da li su i kada Srbijavode vršile uslugu održavanja sistema za odvodnjavanje, čišćenje kanala itd u području za koji je ispostavljeno rešenje.

U Srbijavodama istakli su nedavno da je od 2017. godine oko 150 zaposlenih u toj firmi preuzelo posao koji je do tada obavljala Poreska uprava preko 140 filijala.

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA