1

U Srbiji živi više od 130.000 samohranih roditelja, a svi oni imaju jedan zajednički problem

Zakon o radu je korektan i omogućava da zaposleni koristi klizno radno vreme, rad od kuće, mogućnost izbora smene...

Namamljuju decu
Foto: Pixabay/StockSnap

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja, kojima je pomoć države i društva u usklađivanju rada i roditeljstva najpotrebnija, rečeno je danas na konferenciji "Rad i roditeljstvo".

Postizanje balansa između karijere i roditeljstva jedan je od ciljeva Strategije podsticaja rađanja i jedan od važnih faktora koji utiču na donošenje odluke o proširenju porodice, poručila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Navodeći da je 2016. godine, kada je formiran njen kabinet, broj novorodođenih beba bio najmanji od kada se radi statistika, a da je Srbija u 2017. godinu ušli sa pola miliona manje stanovnika u odnosu na 2001. godine, Ðukić Dejanović je istakla da država mora da radi na populacionoj politici kako bi se takav trend preokrenuo.

Ministarka je podsetila na rezultate istraživanja o uskladivanju rada i roditeljstva u Srbiji, koje je pokazalo da zaposleni i poslodavci nisu dovoljno informisani o zakonskim mogućnostima.

- Zakon o radu je korektan i omogućava da zaposleni koristi klizno radno vreme, rad od kuće, mogućnost izbora smene, tako da posao ne trpi. Rezultati su pokazali i da bi oko 80 odsto zaposlenih pri izboru poslodavca dao prednost onom ko bi omogućio fleksibilno radno vreme - rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je istakla i da 26 odsto poslodavaca ne zapošljava nijednu od ranjivih grupa žena - osobe sa invaliditetom, samohrane majke ili majke Romkinje, što ih stavlja u još nepovoljniji položaj.

Ministarka je navela i da bi jedinice lokalne samouprave mogle da daju svoj doprinos i obezbede samohranim roditeljima organizovano odvođenje dece u školu, korišćenje raznih servisa.

Roditeljima je najveći problem da usklade posao i brigu o deci, Foto: Pixabay.com

- Briga o samohranim roditeljima stvara zadovoljne i produktivne radnike, koji beleže najbolje rezultate u procesu rada, što moze doneti profit i bolji imidž za poslodavce. Kada roditelji, zarađujući za sebe, brinu i o zaradi za svoje dete, imaju najveći stepen odgovornosti prema poslu - rekla je Ðukić Dejanović i podsetila da je sa Privrednom komorom Srbije uspostavljena dodela priznanja "Prijatelj porodice" kompanijama koje uz dobre poslovne rezultate brinu i o porodici.

Leoneta Pajer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekla je da su samohrane majke jedna od najranjivijih grupa u društvu, ističući da su socijalna inkluzija i solidarnost među najvažnijim vrednostima EU i da moraju biti prioritet.

Podsetivši da je Evropski parlament pre 20 dana usvojio Direktivu o usklađivanju rada i roditeljstva, koja predviđa minimalne standarde u svim zemljama EU kako bi se poboljšao položaj zaposlenih roditelja, Pajer je rekla da se nada da će neka od tih rešenja biti implementirana i u Strategiju socijalne zaštite u Srbiji 2019-2025.

- Nadamo se da će ta strategija biti uskoro usvojena i da će se u 2019. godine EU i Srbija dogovoriti o akcionom planu za otvaranje Poglavlja 19, koji uključuje socijalnu politiku i zapošljavanje - istakla je Pajer.

Ona je navela da je EU najveći donator u Srbiji u oblasti socijalne inkluzije ranjivih grupa i da je u poslednjih 20 godina uložila 250 miliona evra. Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, organizatora konferencije, Ana Košel kaže da je fondacija veoma posvećena ekonomskom osnaživanju žena, budući da je za rešavanje bilo kog socijalnog problema preduslov socijalno osnaživanje.

Dodala je da je Fondacija pokrenula mnogo projekata koji se tiču poboljšanja položaja žena i mladih, te da je od 2009. godine podržala više od 60 žena preduzetnika da pokrenu ili prošire svoj posao.

Košel kaže da je fondacija vrlo zadovoljna što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj kreiranja boljih uslova na tržištu rada za žene, posebno majke koje same brinu o deci, žene iz ruralnih područja i žene koje imaju decu sa invaliditetom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Deca, Porodice, Roditelji, Samohrani roditelji

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • J
    Jedan Tata

    Šuplja priča! Ovo je najgora vlast ikada po pitanju trudnica, porodilja i dece!

Srbija danas prvi put slavi novi državni praznik: Proverite da li je trebalo da dobijete slobodan dan

Oblačno, uz kišu, a ponegde i grmljavinu i pljuskove

Otvorena 2. međunarodna konferencija medicine u sportu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 24. maj 2019. godine

Trovanje ptica u Bačkoj Topoli: Pronađeni leševi životinja duž cele njive, ima i zaštićenih vrsti

Javile se prve žene koje misle da su majke ukradenog deteta iz Aleksinca: "Ovaj slučaj vratio je nadu svima koji sumnjaju u otmicu svojih beba"

"World Minds" konferencija prvi put u Srbiji, Brnabić poručila: Ovo je jedinstvena prilika za srpske inovatore, naučnike i talente

Tanović tužio poznanika da mu je uništio poljoprivredno vozilo, pa izgubio i sada mora da plati: U slučaj uleteli izvršitelji i komšije (VIDEO)

Helikopteri, hameri i borna vozila u akciji: Američki vojni policajci i srpski vojnici zajedno u završnici vežbe “Obazrivi vuk 19” (FOTO)

Najhrabriji selfi dana: Dejana Bačko i Nik Vujičić objavili zajedničku fotografiju uz 3 prejake reči

Besplatni preventivni pregledi širom Srbije i 26. maja: Oko 270.000 građana iskoristilo je već ovu pogodnost

Preko ove reke bez mosta bolesne prevoze traktorom, mrtve nose na rukama, a nadležni tvrde: "Kada nema kiše, najnormalnije se prelazi autom" (VIDEO)

Vratiti mlade na selo: SANU i Vlada Srbije su na zajedničkom zadatku

Ušli smo u ozloglašeno selo, rodni kraj teroriste, uoči "Dana Kapetana Lešija": Kada smo pitali Albance za njega, dobili smo jasan odgovor, na srpskom (FOTO)

Kada zagrmi, Vojkan mora da zalegne da ga ne pogodi grom: U borbi sa prirodom, i sam Čačanin je uspeo da "rani" jednu fabriku

Igor Jurić teškim rečima odgovorio Marku Vidojkoviću zbog teksta "Tijanina diktatura"

Lepa vest za osnovce iz Pirota koji nemaju novca da kupe odelo za maturu: Sve će dobiti besplatno

Oglasio se kamenorezac koji je Zorici Miletić uklesao 2046. kao godinu smrti: Izgovorila je 2 rečenice i nestala, nikad je više nisam video

Igor Jurić pokreće novu inicijativu: Traži da sva ubijena deca dobiju obeležja u gradovima Srbije

Danas promenljivo oblačno, povremeno s kišom: Poslepodne i uveče pljuskovi i grmljavina

20.000 ljudi traži doživotnu kaznu za Neđeljka, osumnjičenog za ubistvo studenta Miloša: A njegovi prijatelji žele da izađu i na ulicu

Ne postoji veći maler u Nišu od Miroslava: Preživeo je ujed stršljena i poskoka, ne zna šta bi sledeće moglo da ga zadesi (FOTO)

Misterija broja 2046 na spomeniku Zorice koja je pronađena mrtva - zašto je baš ta godina bila uklesana? Ovo nije jedini slučaj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 23. maj 2019. godine

Javio nam se teško bolesni deka Dragan kog je unuk traktorom prevozio preko reke: "Samo da doživim da naprave most, pa neka umrem" (VIDEO)

Ovo su 2 navodna dokaza iz Aleksinca o krađi bebe: Za period od 9 godina nedostaje 29 predmeta o usvojenoj deci

Haos zbog pasoša: Velikom broju Srba ističu putne isprave, dobro pogledajte u vašu ako planirate put - da vas ne vrate sa granice

Pitali su mlade zašto još žive sa roditeljima: Neće da plaćaju sami stan, ne mogu da dignu kredit, čekaju da završe fakultet ili da se venčaju (VIDEO)

Cikloni su se nadvili nad Balkanom, Bosanci su im dali imena "Melita" i "Alvin": Da li nove nepogode prete Srbiji ove nedelje?

Danica Tomić prva je žena pilot u Srbiji: Mogla je da uživa u svili i kadifi, ali su joj draži bili miris ulja i akrobacije iznad provalije

Krv potekla rekom u Novom Pazaru: Posle sramotnog snimka tone smeća u vodi, pojavila se nova strava

Jaja ćemo birati kao odeću tek od sledeće godine: S, M, L, XL odloženi za 1. januar

Oglasio se predsednik SO Nova Varoš nakon što mu je zapaljen auto: Sinu je krenula krv na nos, čule su se jake detonacije

Već dva dana se svi smeju pitanju u "Slagalici", i to zbog spominjanja Mileta Kitića (FOTO)

Srbija uvodi surogat majke: Zvaće se "rodilje" i moći će da dobiju naknadu do 15.000 evra

Ako se tokom oluje i grmljavine tresete od straha, ne možete da dišete i znojite se, imate ozbiljan problem: Ne pravite još i ove greške

Izgoreo automobila predsednika Skupštine opštine Nova Varoš (VIDEO)

Slavoljub je heroj sa karaule Gorožup i jedini preživeli iz kamiona smrti: Nas je bilo 38, a njih 2.000, gledali smo ih kako idu ka nama kao mravi

Danas slavimo letnjeg Svetog Nikolu: Ove stvari nikako nemojte da radite

Toplo, a kišovito: Danas do 25 stepeni! Samo će jedan deo dana sigurno proći bez padavina

Bizaran detalj najnovijeg slučaja iz afere nestalih beba: Na sahrani oca saznao da je ukraden i da je tuđe dete

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 22. maj 2019. godine

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima