4

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Oprostimo jedni drugima i pomirimo se jedni sa drugima (VIDEO)

"Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda? Vaskrse Hristos i nijednoga mrtvog u grobu! Vaskrse Hristos i život caruje!" (Vaskršnje slovo svetog Jovana Zlatousta)

Patrijarh srpski Irinej
Foto: Tanjug/TV Hram

Irinej, po milosti Božjoj pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve – sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrse!

Draga duhovna deco,

Srcâ ispunjenih velikom radošću i svetlošću, danas slavimo Praznik nad praznicima, svepraznik pobede vere i života nad smrću, praznik Vaskrsenja Hristovog, ali i vaskrsenja ljudske prirode, vaskrsenja svakog čoveka.

Propadljivost i smrt, kroz greh usađeni u ljudsku prirodu, svojom grubom i nepobitnom izvesnošću potvrđuju kraj istorijskog puta i života svakog ljudskog bića. Biološki ciklus koji počinje od majčine utrobe završava se u utrobi zemlje, a prolaznost i smrt se pokazuju jedinom neizbežnom stvarnošću. Mi, međutim, od prvog čoveka do danas, svakom svojom rečju, mišlju i delom pokazujemo da se sa smrću ne slažemo, da je smrt anomalija, da smo gladni i žedni neprolaznog života, jednom rečju, da smo stvoreni i naznačeni za punoću života i večnosti. Stoga smrt vidimo kao besmisao, kao svog najvećeg i u suštini jedinog, poslednjeg neprijatelja.

Foto: crkvenikalendar.com

Otuda su svi napori čovečanstva usmereni na pokušaj iznalaženja leka protiv smrti i propadljivosti. Sve religije sveta, svi uzvišeni napori ljudskog duha – filosofija, nauka i umetnost – u krajnjem slučaju imaju samo jedan cilj: pobediti smrt! S tim ciljem, čovečanstvo je kroz vekove stvorilo neviđena čuda tehnike i materijalne kulture uopšte. Do neslućenih razmera razvilo je naučno znanje, ispoljilo nemerljiv zamah socijalnog stvaralaštva, filosofsku misao dovelo do izvanredne finoće i jasnoće i stvorilo veliku umetnost, ali cilj je ostao nedostižan! Razlog je jednostavan – prolazno i stvoreno ne može samo iz sebe postati neprolazno i večno.

Stoga je Jedinorodni Sin Božji, ovaploćena LJubav Božja, došao u svet, pretrpeo i podneo stradanja na Krstu i tako je, jedamput za svagda, o čuda, učinio Svoj život životom našim! Uzeo je na Sebe našu smrt kao Svoju da bi, blagovoljenjem i čovekoljubljem Oca nebeskoga, pobedonosno ustao iz groba i Svojom smrću nepovratno obesnažio opštevažeći zakon umiranja i smrti.

Vaskrsenje Hristovo, kao blaga vest i kao nepobitna činjenica, postalo je postojani temelj i srce hrišćanske vere. Ono je postalo novo rođenje čoveka za večni život i vrata koja ga vode u svet nove, preobražene realnosti, realnosti slave Carstva nebeskog. To najsadržajnije svedoče reči svetog apostola Pavla, koji kaže: „... Zaista je Hristos ustao iz mrtvih, te postade prvenac onih koji su umrli“ (I Kor. 15, 20).

Tajna Vaskrsenja Hristovog nam otkriva da Bog ni u kom slučaju nije apstraktan pojam ili nekakva hipotetička i nedostupna «viša sila», koja nas sistemom moralnih normi porobljava i ograničava. On je, naprotiv, savršena Ličnost Koja je došla u svet ne samo da poboljša uslove ovdašnjeg života, ili da nam ponudi neki, makar i najsavršeniji, ekonomski i politički sistem, ili da nas nauči metodu kojim se postiže izvesna psihofizička ravnoteža. On je došao da pobedi smrt kao „poslednjeg neprijatelja“ (I Kor. 15, 26) i da donese život večni čitavom ljudskom rodu. „Jer Bog tako zavole svet da je i Sina Svoga Jednorodnoga dao da niko ko veruje u NJega ne propadne nego da svako ima život večni“ (Jn 3, 16).

Crkva Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu. Foto:Tanjug/AP

Nije slučajno to da niko od jevanđelista nije pokušao da opiše sâm Događaj Vaskrsenja, tojest da predstavi šta se dogodilo u ključnom trenutku ustajanja iz sna smrti. Svi, bez izuzetka, govore samo o posledicama tog Događaja i navode svedočanstva ljudi o praznom grobu. Sama Tajna Vaskrsenja ostaje skrivena. Ono što su tada očevici, učenici i apostoli Hristovi, posvedočili, i što su kroz vekove svetitelji Božji u Crkvi potvrdili, jesu javljanja Vaskrsloga Gospoda i njihova iskustva zajedničarenja sa Njim. To znači da niko ne može ne samo da shvati i vidi nego ni da opiše ove spasonosne događaje, koji prevazilaze naše intelektualne mogućnosti. Udostojeni smo stvarnosti ovih Tajni samo kroz veru i duhovno iskustvo jer realnost zajednice sa Vaskrslim nije pitanje laboratorijskog istraživanja i racionalnog dokazivanja već evharistijskog učešća u zajedničkoj Čaši života. Imamo blagoslovenu mogućnost da iskusimo plodove Vaskrsenja, ali ne i da sudimo o prirodi ove Tajne, baš kao što se dešava i sa Tajnom Ovaploćenja i sa svim Tajnama božanskog Domostroja spasenja

Tu Tajnu nad tajnama otkrio nam je Sâm Vaskrsli Gospod kada je sa dvojicom Svojih učenika bio na putu prema selu Emaus: „O bezumni i sporoga srca za verovanje u sve što govoriše proroci! Nije li trebalo da Hristos to pretrpi i da uđe u slavu Svoju?“ (Lk. 24, 25. – 26). Potpuno im se otkrio u svom vaskrslom i preobraženom obličju tek kada je za vreme večere uzeo hleb i blagoslovio ga, a potom ga i razdelio. Tada su im se otvorile oči uma i oni Ga prepoznaše kao Vaskrsloga Gospoda. Radosna stvarnost Vaskrsenja ne može biti obuhvaćena ljudskim razumom. Samo očima vere, i to ne bilo gde nego na svetoj Liturgiji, možemo prepoznati Vaskrslog i proslavljenog Spasitelja Hrista. Događaj Vaskrsenja se doživljava u liturgijskoj zajednici sa drugima, tojest u Crkvi Hristovoj. Prema tome, Vaskrsenje se ne odnosi samo na pojedinca nego se tiče cele zajednice, Naroda Božjeg u celini. Po daru Božjem, to je univerzalni, vaseljenski, crkveni događaj. Svi narodi i plemena na zemlji, sva ljudska bića, pozvana su da dožive svoju sveštenu Pashu kroz događaj Hristovog Vaskrsenja.

Krstom i Vaskrsenjem Svojim Hristos je konačno umrtvio neprijateljstvo i čovečanstvo sjedinio u jedno Telo i jedan Narod. Stoga Jedna, Sveta, Saborna i Apostolska Crkva jeste Crkva pomirenja svih i svega. Zato svi mi, izmireni, ispunjeni novim, istinskim životom, postadosmo „sugrađani svetih i domaći Božji“ (Ef. 2, 19).

Nažalost, i pored nebozemne pashalne radosti, i dalje smo suočeni sa mnoštvom iskušenjâ i nevoljâ, sa terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca. Raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. LJude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti.

Foto: Pixabay/MaxPixel/Wikipedia/Edal Anton Lefterov

U tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom. Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu.

Zapitajmo se: kakva je naša vera? Da li mi zaista verujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih? Da li taj Događaj ima presudne spasonosne posledice za nas i za naš život? U odgovoru na to jednostavno pitanje leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera. „Jer, ako ispovedaš ustima svojim da Isus jeste Gospod, i veruješ u srcu svome da ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen“ (Rimlj. 10, 9).

U godini u kojoj proslavljamo veliki jubilej naše Crkve, osam vekova njene autokefalnosti, molimo se za punoću našeg blagočestivog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju, da se raduje Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve; da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine.

Bog je Sobom kao večnom Ljubavlju, Svojim rukama raširenim na Krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine. Stoga i mi, saobražavajući se NJemu, zagrlimo krstovaskrsnom ljubavlju Božjom jedni druge! Ne samo one koji nas vole – ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše! Oprostimo im jer je i Gospod nama na Krstu oprostio grehe naše rekavši: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine!“ (Lk. 23, 34). „Da ne postoje reči: oprosti mi! i neka ti je prosto! ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv“, blagovesti srpski Zlatoust, sveti Vladika Nikolaj. Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo LJubav i njome živimo!

Izražavajući jednim ustima i jednim srcem ove istine, svi mi, pravoslavni hrišćani širom vaseljene, danas kličemo: „Danas je dan Vaskrsenja i prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo: Braćo! i onima koji nas mrze! Oprostimo sve Vaskrsenjem i zapevajmo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši.“

Hristos vaskrse!Vaistinu vaskrse!

Dano u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, o Vaskrsu 2019. godine.

VIDEO: Patrijarh Irinije čita Vaskršnju poslanicu 

VIDEO: Kako Srbi slave Vaskrs u Jerusalimu?

Tagovi: Isus Hrist, Patrijajrh Irinej, Poslanica, Vaskrs

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • P
  Paor

  Molio bih njegovo prvosveštenstvo da se nikad na stavlja na stranu AV-a a da kao najveća crkvena zajednica ne podržava ni jednog predsednika Srbije već da bude duhovni i verski vođa ovog napaćenog Srpskog naroda.

 • A
  Adrijan j....

  Sve dok iz daljine zelimo da Kosovo i Metohija budu naša duhovna kolijevka neće biti neke prevelike vajde!jer i da nestanu svi neprijatelji sa Kosova dalibise vecina vratila na svoja ognjišta il bi nasli neki novi izgovor?Srbi braćo nismo mi bili dovoljno namučeni i napaćeni za izdaje koje smo počinili prema Svetima i pravednima sve dok radjamo podrzavamo izdajnike nema nam spasa Srbiju i Srpski narod moze da vodi samo onaj ko dobije Blagoslov od Boga Višnjega a dotad mićemo po prirodi da biramo goreg od goreg...Jer ko hoće da spase sebe i sačuva zivot svoj izgubićega a koga izgubi Hrista radi imaće zivot vječni i neće zivjeti u tami

 • L
  Luka

  Što ne oprosti crkva državi imovinu?

"Pogledajte šta šakal radi teletu": Meštanin iz okoline Beške snimio je uznemirujuću scenu (VIDEO)

Borba ne sme da stane! Suviše je veliki ulog - sreća, bezbednost i budućnost najmlađih: Obeležen Međunarodni dan nestale dece (FOTO)

Dečak (3) kod Leskovca nestao: Meštani ga tražili cele noći, a onda je drvoseča začuo nešto u šumi

Maturanti u Vranju poslednji dan škole proslavili uz trubače: Odjekivalo "Kosovo je srce Srbije" i "Đurđevdan" (VIDEO)

Lep potez čačanskog doktora: Baka je iz njegove ordinacije izašla sa novčanicom u ruci, a ispred bolnice ju je čekalo vozilo

Završena rekonstrukcija Zmajevog muzeja, Vučević najavio: Nastavljamo ulaganja u Sremsku Kamenicu (FOTO)

U niškom zatvoru pronađeni delovi lobanje i butne kosti

Kod Majdanpeka iskliznulo 5 cisterni sa fosfornom kiselinom: Sve se odigralo čim je voz krenuo sa stanice

Uspešna sam, imam prijatelje, pare i porodicu, ali sam htela da se ubijem: Pismo Maje (26) iz Beograda koja se već dve godine bori. Sa sobom

Ispovest Igora Jurića, nakon usvajanja "Tijaninog zakona": Kada se sve završilo, ćerka mi je rekla samo jedno

Srbija danas prvi put slavi novi državni praznik: Proverite da li je trebalo da dobijete slobodan dan

Oblačno, uz kišu, a ponegde i grmljavinu i pljuskove

Otvorena 2. međunarodna konferencija medicine u sportu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 24. maj 2019. godine

Trovanje ptica u Bačkoj Topoli: Pronađeni leševi životinja duž cele njive, ima i zaštićenih vrsti

Javile se prve žene koje misle da su majke ukradenog deteta iz Aleksinca: "Ovaj slučaj vratio je nadu svima koji sumnjaju u otmicu svojih beba"

"World Minds" konferencija prvi put u Srbiji, Brnabić poručila: Ovo je jedinstvena prilika za srpske inovatore, naučnike i talente

Tanović tužio poznanika da mu je uništio poljoprivredno vozilo, pa izgubio i sada mora da plati: U slučaj uleteli izvršitelji i komšije (VIDEO)

Helikopteri, hameri i borna vozila u akciji: Američki vojni policajci i srpski vojnici zajedno u završnici vežbe “Obazrivi vuk 19” (FOTO)

Najhrabriji selfi dana: Dejana Bačko i Nik Vujičić objavili zajedničku fotografiju uz 3 prejake reči

Besplatni preventivni pregledi širom Srbije i 26. maja: Oko 270.000 građana iskoristilo je već ovu pogodnost

Preko ove reke bez mosta bolesne prevoze traktorom, mrtve nose na rukama, a nadležni tvrde: "Kada nema kiše, najnormalnije se prelazi autom" (VIDEO)

Vratiti mlade na selo: SANU i Vlada Srbije su na zajedničkom zadatku

Ušli smo u ozloglašeno selo, rodni kraj teroriste, uoči "Dana Kapetana Lešija": Kada smo pitali Albance za njega, dobili smo jasan odgovor, na srpskom (FOTO)

Kada zagrmi, Vojkan mora da zalegne da ga ne pogodi grom: U borbi sa prirodom, i sam Čačanin je uspeo da "rani" jednu fabriku

Igor Jurić teškim rečima odgovorio Marku Vidojkoviću zbog teksta "Tijanina diktatura"

Lepa vest za osnovce iz Pirota koji nemaju novca da kupe odelo za maturu: Sve će dobiti besplatno

Oglasio se kamenorezac koji je Zorici Miletić uklesao 2046. kao godinu smrti: Izgovorila je 2 rečenice i nestala, nikad je više nisam video

Igor Jurić pokreće novu inicijativu: Traži da sva ubijena deca dobiju obeležja u gradovima Srbije

Danas promenljivo oblačno, povremeno s kišom: Poslepodne i uveče pljuskovi i grmljavina

20.000 ljudi traži doživotnu kaznu za Neđeljka, osumnjičenog za ubistvo studenta Miloša: A njegovi prijatelji žele da izađu i na ulicu

Ne postoji veći maler u Nišu od Miroslava: Preživeo je ujed stršljena i poskoka, ne zna šta bi sledeće moglo da ga zadesi (FOTO)

Misterija broja 2046 na spomeniku Zorice koja je pronađena mrtva - zašto je baš ta godina bila uklesana? Ovo nije jedini slučaj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 23. maj 2019. godine

Javio nam se teško bolesni deka Dragan kog je unuk traktorom prevozio preko reke: "Samo da doživim da naprave most, pa neka umrem" (VIDEO)

Ovo su 2 navodna dokaza iz Aleksinca o krađi bebe: Za period od 9 godina nedostaje 29 predmeta o usvojenoj deci

Haos zbog pasoša: Velikom broju Srba ističu putne isprave, dobro pogledajte u vašu ako planirate put - da vas ne vrate sa granice

Pitali su mlade zašto još žive sa roditeljima: Neće da plaćaju sami stan, ne mogu da dignu kredit, čekaju da završe fakultet ili da se venčaju (VIDEO)

Cikloni su se nadvili nad Balkanom, Bosanci su im dali imena "Melita" i "Alvin": Da li nove nepogode prete Srbiji ove nedelje?

Danica Tomić prva je žena pilot u Srbiji: Mogla je da uživa u svili i kadifi, ali su joj draži bili miris ulja i akrobacije iznad provalije

Krv potekla rekom u Novom Pazaru: Posle sramotnog snimka tone smeća u vodi, pojavila se nova strava

Jaja ćemo birati kao odeću tek od sledeće godine: S, M, L, XL odloženi za 1. januar

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima