Ko je kriv ako u Srbiji divljač istrči na put i strada, a koji vozač može da naplati štetu?

Ukoliko vozač ispoštuje sve propise, a ipak se dogodi nesreća, imaće pravo na naknadu štete

  • 7

Sa lepšim vremenom više smo u prirodi, pa se i automobilom zaputimo na kampovanje, piknik, kreću navale turista... Zato se češće događaju i saobraćajne nezgode u kojima stradaju divlje životinje.

Naleti na divljač nisu retkost, a za pitanje ko je odgovoran za saobraćajne nezgode koje se događaju usled prelaska ili pretrčavanja divljači preko javnih saobraćajnica potrebno je posebno razmotriti  propise iz oblasti lovstva i propisima koji uređuju bezbednost saobraćaja, napominju iz Uprave za šume.

- Zakonom o divljači i lovstvu je utvrđena dužnost, kako korisnika lovišta, tako i vlasnika i korisnika zemljišta, voda i šuma na kojima se lovište nalazi, kao i vlasnika i korisnika površina van lovišta na kojima se divljač nalazi, da preduzimaju mere radi sprečavanja štete koju divljač može počiniti ljudima ili imovini. Pojašnjenja radi, u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu površine van lovišta su površine užeg područja gradova u Republici Srbiji bez prigradskih naselja i auto-put - kažu iz Uprave.

Foto: Pixabay/David Mark, 12019

Korisnik lovišta radi sprečavanja istih preduzima, pre svih, mere: održavanje brojnog stanja divljači do optimalne brojnosti utvrđene planskim dokumentom i podnošenje zahteva upravljaču puta za postavljanje saobraćajnih znakova ograničenja brzine kretanja i "divljač na putu" na svim javnim saobraćajnicama na kojima postoji mogućnost nastanka štete od divljači u lovištu, na površinama van lovišta, kao i na nelovnim površinama, radi sprečavanja štete od divljači na vozilu.

Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala štetu samo ako je preduzelo propisane mere za sprečavanje štete od divljači.

- Na osnovu navedenog, a u slučaju štete i uloge vozača, njegova dužnost je da poštuje propise kojima se uređuje bezbednost saobraćaja, u suprotnom sva odgovornost i krivica je na njemu - ističu iz Uprave za šume.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    6. maj 2019 | 05:50

    I ? Koje su mere? Ti se rodjak ubi od pisanja i nishta ne reche

  • Nn

    6. maj 2019 | 07:27

    Prvi maj, 20.10 sati, naplatna rampa kod Rume, uključujem se na auto put iz pravca Novog Sada prema Kuzminu, na 130 km/h primjetim sjenku srne na sredini trake kojom vozim i onda naglo kočenje, škripa guma, u autu porodica, sreća da se srna okrenula i vratila, teško da bih je drugačije mogao izbjeći. Otkud srna na ograđenom auto putu? Sinoć sam ponovo vozio na istom dijelu puta, usporim i pogledam, a ono na ogradi nedostaje par kvadratnih metara žice, možda je nekome trebalo da zagradi piliće

  • Ratko

    6. maj 2019 | 06:06

    U normalnim zemljama vozac moze da naplati stetu od lovackog udruzenja a u srbiji ko zna sta je izmisljeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA