≫ 

Razbila sam prošlogodišnju čuvarkuću i ostala sam u čudu kada sam videla šta se desilo (FOTO)

Crveno jaje obično zakopa u cveće, kao i sve ostale ljuske od vaskršnjih jaja. Ovo je prvi put da je pogledala unutra

  • 9

Da joj je prošlogodišnja čuvarkuća pustila neku smoličastu tečnost i zbog nje se zalepila za dno korpe u kojoj je drži, primetila je Sonja iz Užica kada je danas na Vaskrs, po običaju, poželela da stara crvena jaja zameni novim. No, čim je odlepila jaje od korpice, ugledala je nešto čudno.

Čuvarkuće držim od Vaskrsa do Vaskrsa, a obično ih tri obojim, za slučaj da prilikom kuvanja neko pukne. Prošle godine sam na jednom jajetu voskom našarala krst i to mi je bilo glavno. Na drugom sam napisala IS HS NI KA, a na trećem imena svetaca. Kada sam danas krenula da sklonim ta stara jaja, videla sam da je ono sa krstom bilo netaknuto, kao juče ofarbano, ono sa imenima svo kao u kapljicama smole, dok se treće zalepilo za korpicu - kaže ova žena.

Glavna čuvarkuća je bila netaknuta Foto: Privatna arhiva

No, dok je odvajala zalepljeno od korpice, ljuska je pukla.

- Deo ljuske ostao je zalepljen, a na jajetu se stvorila rupa. I vidim unutra celo belance, suvo i smanjene zapremine, ali i dalje sasvim belo. Pomirišem ga, očekujući da jaje, godinu dana staro i čuvano u toplom dnevnom boravku, smrdi, ali je na moje iznenađenje miris bio sasvim običan, gotovo prijatan - priča začuđena Sonja.

Jaje je bilo belo i mirisalo je prijatno Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, iako od malih nogu čuva crvena jaja, nikada joj nije palo na pamet da ih razbije.

- Samo bih ih zakopala u cveće, zajedno sa ljuskama od oljušenih jaja. Nisam ni da slutila da posle godinu dana stajanja jaje može ovako lepo da miriše - dodaje.

Sonja nam je poslala i slikeod prošle godine, da pokaže da su to ta jaja. Ono na poslednoj fotografiji je razbijeno Foto: Privatna arhiva

Njen muž je odmah počeo da analizira sadržaj i traži objašnjenja. Možda su lukovina i sirće doprineli tome da se jaje očuva? Sonja ipak više voli da misli da je jaja sačuvala osveštana vodica u kojoj ih je kuvala. Ali farbaće ponovo jaja na Pobusni ponedeljak, u običnoj vodi, pa možda baš ostavi jedno na "ležanju" da testira obe teorije.

VIDEO: Poznati vam čestitaju Uskrs

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Христос Васкрсе

    28. april 2019 | 17:59

    У многим манастирима чувају и поједу та јаја,и увек су таква,као јуче скувана. Многе "неверне Томе" воле да траже одговор у науци,и само лутају...уместо да се поклоне Творцу и размисле о Животу Вечном,који нуди Васкрсли Христос!

  • Sasa

    28. april 2019 | 17:48

    Laprda zeljna je paznje i na danasnji dan

  • Lazar

    28. april 2019 | 17:41

    Kod mene se to desava skoro svake godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA