Izabrano najtvrđe jaje na svetu u Mokrinu: Dušan je šampion, a pehar ostaje u prestonici vaskršnjih jaja i porodici pobednika (FOTO)

Najjače jaje se ne bira dan pred takmičenje, već potraga traje mesecima, a sva tajna je u jakim zubima

  • 0

Nemaju Mokrinčani samo najjače gusane na svetu, u banatskom selu kraj Kikinde vlasnik najtvrđeg kokošijeg jaja na planeti je Dušan Prodanov iz Mokrina. U finalnom nadmetanju na 29. Svetskom prvenstvu u tucanju vaskršnjim jajima, pehar je ostao u Mokrinu, a porodici Prodanov ovo je već sedma pobeda za redom. U juniorskoj konkurenciji pobedu je odnela dama - Dragana Božin sa najtvrđim kokošijim jajem.

Dobra taktika, jaki zubi, oštro oko i sluh , moraju da imaju poznavaoci "tvrde ljuske". Prema rečima pobednika, najjače jaje se ne bira dan pred takmičenje, već potraga traje mesecima, a sva tajna je u jakim zubima, pa kad kad "kucneš" znaš li da li ide na takmičenje ili ostaje u kokošinjcu:

- Ovo je moja treća pobeda, kao porodica potpuno smo posvećeni takmičenju. Učestvujemo svi, otac Jefta, brat Stevan, a ovo nam je već sedmi pehar u porodici - srećan je ovogodišnji svetski pobednik. U porodici Prodanov već tradicionalno učestvuju na "Tucanijadi". Otac Jefta Prodanov sa sinovima Dušanom i Stevanom već je odomaćen na takmičenjima. Ovi vrsni poznavaoci i šampioni sa sedam svetskih titula, u potrazi za najtvrđim jajima kreću od Božića. O zube "kvrcnu" više od 6.000 jaja, traže ih u okolnim domaćinstvima, pa čak i 80 km dalje od Mokrina, jer pravo jaje uvek čeka na pobedu, bitno ga je samo pronaći, a za to ti trebaju dobri zubi i oštro oko - kaže nam ova slavna mokrinska porodica.

Foto: Telegraf

Bez jakih zuba ne vredi vam da tražite jaja: Mokrinčani o zube kucnu i više od 20.000 jaja

Mokrinčani su već odavno postali svetski poznati, najpre svetsko nadmetanje u borbi gusana, a za Vaskrs - Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim farbanim jajima. Tradiciju Mokrinčani brižljivo čuvaju, pa se na ovo takmičenje prijavi i više od 300 kandidata u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Takmičari dolaze iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Nemačke, Novog Zelanda, pa i daleke Australije. Svakako najbrojniji su domaćini, kojima je "kuckanje" jaja o zube već postalo zanat.

Prošlogodišnji pobednik Ivan Dilber, kao i Sava Terzić, veteran i trostruki pobednik najjačeg jaja na svetu, objašnjavaju da bez "alata nema zanata", a u ovom slučaju, bez dobrih i čvrstih zuba ništa od takmičenja:

- Prošle godine sam se za "Tucanijadu" spremao od Božića. O zube sam "kucnuo" više od 20.000 jaja, tražio sam ih u Mokrinu i izvan našeg mesta. Jaje mora da se čuje, da se blago "kucne" o prednje zube, pa sad ko izdrži više, zubi ili jaja, govorio je prošlogodišnji pobednik.

Foto: Telegraf

Jaje se na kraju takmičenja pojede da se ne bi varalo

Što se tiče pravila na svetskom takmičenju, ona su jasna i stroga. Živica Terzić, član žirija svetske "Tucanijade", kaže, da se jaja na kraju takmičenja moraju pojesti, kako bi se utvrdilo da je reč o kokošijem jaju, da nije veštačko, da nije mazano određenim sredstvima koja bi ga ojačala.

Pobedničko jaje uz slast pojede sudija i pobednik, baš iz razloga da se svi uvere da je u pitanju pravo jaje, a ne voštano.

Foto: Telegraf

Tokom vaskršnjih svečanosti u Mokrinu se ofarba oko 200.000

Vredne domaćice u Mokrinu tokom vaskršnjih svečanosti sa pripremama počnu i sedam dana ranije. Članice seoskog udruženja žena u Mokrinu, za ovu priliku ofarbaju i više od 1.000 komada jaja. Ukrašavanje se zadnjih godina radi u više tehnika, ali najzastupljenija je ona stara, u lukovici, jaja se kuvaju u ljusci od luka, na njih se stavljaju listići trave, obmotaju se starim čarapama i tako se kuvaju. Svakako da najviše ima crvenih jaja, u Mokrinu je preko 2.000 domaćinstava, a u proseku se ofarba oko 100 jaja, pa tako Mokrin uskoro može postati i selo ne samo sa najtvrđim jajima na svetu, nego i sa rekordnih 200.000 ofarbanih jaja za Vaskrs.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA