Zaštitnici pacijenata odlaze iz domova zdravlja: Nezadovoljni građani će od sada žalbe upućivati na ovu adresu

Zaštitu prava osiguranika u 148 zdravstvenih ustanova "pokriva" 60 zaštitnika, koji su u praksu uvedeni od 2014. godine

  • 1

Zaštitnici prava osiguranika sele se iz domova zdravlja i bolnica u filijale i ispostave Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, potvrđeno je "Novostima" u RFZO. Sam način ostvarivanja zaštite prava iz zdravstvenog osiguranja se ne menja, jedino što će osiguranici pomoć ubuduće tražiti na drugoj adresi.

To je posledica prestanka važenja Pravilnika o načinu i postupku zaštite prava osiguranika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iz 2013. godine, koji je "suspendovan" sa početkom primene novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

- Novim rešenjem ni na jedan način nije ugroženo ostvarivanje prava osiguranika, samo što će osiguranik sada iz doma zdravlja, recimo, gde se suočio sa preprekama u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja, morati da ode kod zaštitnika u filijalu ili ispostavu RFZO - objašnjavaju za "Novosti" u ovom fondu. - To ne bi trebalo da bude neki problem, s obzirom na to da ni do sada nismo u svakoj ustanovi imali zaštitnika prava osiguranika, jer je jedan "pokrivao" više zdravstvenih ustanova.

Zaštitu prava osiguranika u 148 zdravstvenih ustanova "pokriva" 60 zaštitnika, koji su u praksu uvedeni od 2014. godine s obrazloženjem da oni mogu više da pomognu osiguranicima nego zaštitnici prava pacijenata koji su u većini slučajeva ujedno i pravnici zdravstvene ustanove.

Podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku prava zbog primedbi na ponašanje i postupanje zdravstvenih radnika. Ali, evidentno je i da zaštitnici i nemaju baš pune ruke posla, s obzirom na to da je za pola godine do njih stizalo oko 40 prijava osiguranika, s tim što su mnoge slučajeve rešavali odmah i pre podnošenja prijave osiguranika.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA