• 18

Srbija sledeće godine dobija svoju prvu misiju u svemiru: Lansiraćemo satelit na visinu od 575 kilometara

FEES satelit, pored podataka važnih za Italiju, slaće podatke koji se tiču samo naše zemlje

 • 18

Ekipa okupljena oko Komiteta za razvoj svemirskog programa Srbije, uspela je da našu zemlju svrsta među retke koje će, početkom sledeće godine upisati prvu svemirsku misiju u istoriji.

Kako piše "Dnevnik", ovakav iskorak Srbije u svemirsku eru rezultat je i opšte globalizacije, naučne saradnje na svim nivoima, a ogroman potencijal prepoznala je i Vlada Srbije, čije je Ministarstvo za tehnološke inovacije zainteresovano za projekte ovih mladih naučnika.

U italijanskom gradu Bergamu 16. avgusta 2018. godine potpisan je ugovor između Komiteta i kompanije GP Advanced Projects iz oblasti svemirskog inženjeringa, odnosno, potpisan je ugovor o saradnji u FEES (Flexibile Experimental Embedded Satelite) programu.

- Tako će od prvog kvartala 2020. godine Srbija zvanično imati svoju misiju u svemiru, lansiranjem satelita FEES u nisku Zemljinu orbitu. Visina je 575 kilometara, a orbita je SSO (Sun Synchronius Orbite). Sve će biti izvedeno ruskom raketom 'sojuz' s kosmodroma 'Bajkonur' u Kazahstanu ili 'Vastočni' u Rusiji.

Italijanska strana se obavezala da će finansirati i izraditi taj satelit, a mi smo u obavezi da uspostavimo mrežu zemaljskih stanica na globalnom nivou, tačnije, da imamo funkcionalnu najmanje jednu zemaljsku stanicu na svakom kontinentu osim Antarktika, uz pokrivanje svih troškova", kaže za "Dnevnik" Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa.

Srbija dobija prvu misiju u svemiru, Foto: Pixabay

Kako ističe Radosavljević, ova zajednička italijansko-srpska misija uz rusku podršku omogućiće Srbiji da podatke koje šalje FEES satelit prima mnogo češće nego da je u upotrebi samo zemaljska stanica u Srbiji ili Italiji. Ovaj satelit ima više GPS uređaja, antena, senzora i kamera, namenjenih raznim vrstama testiranja.

- FEES satelit, pored podataka važnih za Italiju, slaće podatke koji se tiču samo naše zemlje, odnosno, koje smo mi definisali kao neophodne i na koje zadržavamo sva prava - kaže Radosavljević i dodaje da je u ovom trenutku FEES satelit u fazi završnog testiranja, dok je mreža zemaljskih stanica infrastrukturno postavljena i predstoji testiranje i softversko umrežavanje.

Miloslav Miškar, koji vodi hardverski deo FEES programa, odnosno, sve što se tiče antena i komunikacija kako sa satelitima tako i sa međunarodnom svemirskom stanicom, kaže da se intenzivno radi na poboljšanju tehničkih karakteristika naše opreme.

- Sprovodili smo dodatna testiranja pre nego što smo našu glavnu zemaljsku stanicu u Novom Sadu i našu bekap zemaljsku stanicu na Aerodromu "Veliki Radinci" dodali SATNOGS mreži koju vode Grci. Za potrebe FEES satelita naše zemaljske stanice biće potpuno funkcionalne za telekomandu. Ovim je Srbija dospela među retke zemlje koje će imati ovakvu mrežu, a ona može biti upotrebljena i za druge satelite, odnosno misije - kaže Miškar.

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • E da je

  30. april 2019 | 17:47

  Josip Broz Tito živ davno bih Jugoslavia imala svemirsku stanicu??!!Nekada smo sve proizvodili od Igle do Lokomotive danas sve uvozimo??!!

  29
  1

  Podelite komentar

 • Др

  30. april 2019 | 17:16

  Ништа не верујем док не чујем шта о томе мисле Кија и ЈК!!!

  28
  2

  Podelite komentar

 • gaga

  30. april 2019 | 16:21

  komitet za svemirski razvoj srbije, majko moja mila..........idem da udarim glavu u zid.

  26
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA