≫ 

Doktor Nestorović otkriva dosad neviđeni način vađenja krpelja, i to "gušenjem": Potrebne su samo dve stvari koje imate u kući (VIDEO)

Ova metoda primenjiva je ako primetite krpelja u prva 24 sata

  • 9

Prof. dr Branimir Nestorović, čuveni pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova", objasnio je kako se krpelj vrlo jednostavno i bezbedno može izvući. Ali za ovu metodu, važno je da ste ga primetili u roku od 24 sata.

- Ako primetite krpelja u koži, unutar prva 24 sata, on ne sisa. Pošto ne sisa, to je beznačajno. Znači, prvo treba da ga udavite. Namažete kremu, bilo koju, stavite preko njega i on će se ugušiti posle svega par minuta. Onda uzmete pincetu i odvrnete ga - objašnjava dr Nestorović za linkTV.

Krpelj se, podseća doktor, ukopava u kožu u smeru kazaljke na satu, a vi treba da ga lagano odvrćete u suprotnom smeru.

- Nemojte da ga čupate, jer će onda ostati glava pa će se inficirati. Nego samo odvrnite - ističe Nestorović. Ako je prošlo više od 24 sata kako ste krpelja primetili na sebi ili na detetu, onda nakon što uklonite krpelja, pijete amoksicilin, savetuje na kraju čuveni alergolog.

- Mnogi antibiotici mogu da se piju od tri do pet dana, kao amoksicilin, i to vam je to - zaključuje on na kraju.

Dr Branimir Nestorović, Printskrin: Youtube/Vodič za roditelje

Krpelji su napasnici koji su upravo u ovom periodu najaktivniji. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili lajmske bolesti. Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

Zato, kada se pregledate, posebnu pažnju obratite na:

- pazuh,

- prepone,

- kožu stomaka i

- iza uva.

Crvenilo na koži nakon vađenja krpelja prolazi postepeno, ali ako nakon mesec ne nestane i pojave se neobjašnjivi simptomi poput:

- temperature,

- bolova nepoznatog porekla u kostima i zglobovima,

- malaksalost (naizgled simptomi gripa).

Tada inficirana osoba dolazi do lekara, gde se pregledom krvi i posebnim testovima može ustanoviti početna faza lajmske bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mora da se zna

    2. maj 2019 | 13:37

    Ima onih koji ne znaju ,pa nije na odmet podsetiti se !

  • Dragan

    2. maj 2019 | 15:17

    Postoje pincete napravljene bas za skidanje krpelja, mogu se kupiti u svim pet sopovima a nisu ni skupe.Preporucio bih svima da ih kupe, lako se koriste i za samo par sekundi krpelj je izvucen iz koze.

  • Ivan

    2. maj 2019 | 13:10

    Profesor lepo kaže ko zna super a ko nežna dao je savet sad se nadjete neki pametnijakovic koji sve zna Srpska posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA