≫ 

Počela "Bitka nacija" na Smederevskoj tvrđavi: U borbama se koristi pravo oružje, a pobednik je onaj ko ostane na nogama (VIDEO)

Takmičari iz 40 zemalja zaista se bore, onako kako su se nekada borili vitezovi

  • 3

U Smederevskoj tvrđavi počela je “Bitka nacija”, jubilarno, deseto Svetsko prvenstvo u istorijskim srednjevekovnim borbama, takmičenju koje se prvi put održava u našoj zemlji. U tri arene snage će do nedelje, 5. maja, odmeravati više od 2.000 učesnika iz 40 zemalja, sa svih pet kontinenata. Borbe se odvijaju u pet kategorija: dvoboji, odnosno, 1 na 1, zatim u timovima – 5 na 5, 12 na 12 i 30 na 30.

Već prvog dana atmosfera je uzavrela, i na borilištima i na tribinama, a najviše podrške, očekivano, dobio je tim domaćina.

Foto: smederevskenovine.rs

- Organizacija Svetskog prvenstva je u Srbiju došla zbog ogromnog rada svih nas ovde, nekoliko gradova je konkurisalo, ali Smederevo, pre svega Srbija, pobedila je. Naša organizacija, dobre borbe koje pružamo na Svetskim prvenstvima su preovladale. I mnogo dobra publika. U 5 na 5 ćemo se truditi da zadržimo naše mesto u prvih deset ekipa, u 12 na 12, gde smo novi, trudićemo se da zauzmemo što bolje mesto, u dualnim kategorijama očekujem prilično dobre uspehe od naših boraca – rekao je za "Smederevske novine" Aleksandar Urošević, kapiten tima Srbije.

Pravilima je predviđeno da je pobednik u borbi onaj ko ostane na nogama.

- U borbama koristimo pravo oružje, ono koje se koristilo u XII, XIV I XV veku, a to su dvoručna sekira, dvoručni mačevi, buzdovani, jednoručni mačevi, štitovi, sve - objašnjava Urošević.

"Bitka nacija" neguje sportsko nadmetanje u duhu srednjevekovnog viteškog boja, što podrazumeva vitešku opremu i oružje, veštinu potrebnu za korišćenje tog oružja i poznavanje tehnika viteške borbe. Na licu mesta smo se uverili – nije rezervisana samo za muškarce.

Foto: smederevskenovine.rs

- Pre pet godina sam bila ispomoć za snimanje nekih muških borbi, svidelo mi se, počela sam po malo da treniram, nabavljam opremu…Ovaj sport zahteva mnogo odricanja, i finansijskog i vremena, za nabavku opreme, za odlazak na putovanja. Skup je sport. Ova kaciga je od čelika i samo ona je teška oko 6 kilograma, a ceo moj oklop ima 32 kilograma. Zahteva dosta snage, i fizičke i mentalne, borba je sama po sebi izazov, a snaga je potrebna da ova oprema uopšte može da se nosi - kaže za naš portal Neda Budas, članica tima Srbije.

Podjednako teško je i ostalim učesnicima, kojih ima od Australije do Amerike. Svi su, ipak, zadovoljni što se se okupili u Smederevskoj tvrđavi. Spremni za borilišta, imaju isti cilj: da se dobro provedu i - pobede.

- Ovde je veoma lepo, ovo je divno mesto. Ovde je 40 zemalja, mnogo timova, mnogo boraca. Ovde smo da se borimo. Očekujem da se vratim zdrav na posao sledeće nedelje i da se zabavim – sa smeškom na licu kaže član tima Španije.

- Dolazim iz Sijetla iz SAD-a, trebalo nam je 14 sati da stignemo ovde, i uskoro ću se boriti. Pobedićemo! Smederevo je divan grad, ovde se prelepo provodimo, odseli smo u privatnom smeštaju i naša domaćica je jedna od najboljih ljudi koje sam upoznao. Tvrđavu smo obišli, šetali pored zidina, slikali se, ovo je prvi zamak u kome sam bio, i zadivljujuće je - kaže član tima SAD-a, a na pitanje da li će nekom drugom prilikom ponovo posetiti našu zemlju uverljivo odgovara potvrdno.

Foto: smederevskenovine.rs

Prvog dana takmičenja, predstavljeni su svi timovi država učesnica, do sada, najbrojnijeg Svetskog prvenstva.

- Velika mi je čast stajati ovde pred vama i veliko zadovoljstvo što ste došli iz svih krajeva sveta u Srbiju i Smederevo. Ovo je jubilarno Svetsko prvenstvo i želja nam je da vam ostane u najlepšem sećanju. Naša misija, kao domaćina, je da vam boravak učinimo što lepšim i prijatnijim i da se nakon prvenstva vratite kući sa osmehom na licu - rekao je prilikom otvaranja Vladimir Blagojević, direktor  “Just out” festivala u Manasiji, jedan od članova organizacionog tima “Bitke nacija” u Smederevu.

- Takmičari iz 40 zemalja koje ćete ovde videti zaista se bore, onako kako su se nekada borili vitezovi. Naša misija je da ponovo uzdignemo srednjevekovne uzore časti. S moćnim oružjem, u teškim oklopima, povešće vas u jedinstven svet tradicije borenja, to je pravo putovanje kroz vreme, u doba srednjevekovnog viteštva – rekao je na ceremoniji otvaranja Eduard Eme, predsednik HMB, međunarodne organizacije koja organizuje "Bitku nacija".

Borbe vitezova traju do 5. maja, Printskrin: Youtube/Battle of the Nations

Za sve posetioce pripremljen je i bogat prateći sadržaj – promocija starih zanata, sajam zanatskih proizvoda, oklopa i kostima, a zainteresovani će moći da nauče streličarstvo. Tu su i nastupi brojnih domaćih i stranih bendova na gradskom trgu – smederevske Alogije, JU Grupe, Generacije 5, Ortodox Celtsa. Za dobru atmosferu u tvrđavi zaduženi su gosti iz Belorusije, muzički sastav “Spiritual Seasons”.

Pravi spektakl, najavljuju organizatori, za posetioce, ali i same učesnike, biće u nedelju, kada će prvi put u desetogodišnjoj istoriji „Bitke nacija“, biti organizovana velika „Bohurt“ bitka – 150 na 150. U glavnoj areni biće istovremeno 300 učesnika.

Foto: smederevskenovine.rs

Zato, ako ništa niste isplanirali za predstojeći vikend – dođite u Tvrđavu, “Bitka nacija” obećava nesvakidašnje iskustvo.

(Telegraf.rs/Smederevske novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    3. maj 2019 | 10:33

    Sto neprenosi neka televizija ovo,bas bi gledao,bitno da parove pustate.

  • Dragan

    3. maj 2019 | 10:59

    Ulaz u tvrđavu se naplaćuje. 400 din za gledanje borbi. Cve u svemu loša organizacija grada kao i svaki put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA