• 19

Ekološka kriza preti Srbiji: Voda dovukla tonu smeća iz Rumunije, ovi gradovi su ugroženi (VIDEO)

Vojvođani besni što se polako ponavlja isti scenario kao 2014. godine

  • 19

Stanovnici mesta uz reku Tamiš juče su ostali neprijatno zatečeni prizorom  na inače prelepoj reci sa puno mesta omiljenih kamperima i izletnicima.

Bezbrojne plastične flaše, kese, džakovi uz povremene nadute leševe nedefinisanih životinja imale su svoj defile sredinom rečne matice, preneo je portal jasatomic.org.

Porastom vodostaja (prema podacima RHMZ 202 cm u poslednja 24 sata kod Jaše Tomić i 78 cm kod Sečnja) ove reke došlo je do pokretanja i bujice smeća i drveća koje je voda  povukla se nepoznatih mesta, verovatno i deponija i obala iz susedne države.

Smeće pliva po Tamišu; Printskrin: Youtube/jasatomic.org

Prema poslednjim informacijama, 3. maja brana u Tomaševcu je otvorena te je sav pomenuti sadržaj nastavio plutanje rekom. Za sada manje grane nesmetano prolaze ispod brane, prati se kretanje većih debala ali su najveći problem tone i tone plastičnog otpada koji pristiže nesmanjenim intenzitetom.

Prostim sledom vodotoka to znači da će otpad dospeti do Pančeva, potom se uliti u Dunav i na kraju krajeva opet se vratiti u Rumuniju.Kad se prvi put desilo 2014. godine, svi su bili iznenađeni.

Mesta koja su ugrožena zbog ogromnih količina smeća: Jaša Tomić, Boka, Sutjeska, Sečanj, Neuzina, Pančevo, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Uzdin, Idvor, Farkaždin, Sakule, Čenta, Opovo, Sefkerin, Glogonj i Jabuka u Vojvodini.

Danas, drugi put, Vojvođani su ljuti.

Trećeg neće biti, jer kako kažu, neće ćutati, zaključuje portal jasatomic.org.

VIDEO: Šta je ostalo od Umčara posle katastrofalnih poplava

(Telegraf.rs/I love Zrenjanin)

Komentari

  • Mako

    Pošaljite Tadića da se izvinjava.

  • Mako

    To je sve što čemo dobiti od Eu.

  • Ccc

    Zabrinula sam se ali ipak cemo ranije izumreti od ocekivanog standardavkoji dat za 174godine.Bravo ovakvim trovanjem počistiće Srbe u rekordu.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima