≫ 

Zašto se seče drveće staro pola veka u Aleksincu? Nadležni tvrde da će svoje sprovesti do kraja

"Ovo je priprema za ulazak izvođača radova, koji će tokom rekonstrukcije pešačke zone posaditi i novo drveće"

  • 14

Aleksinac se digao na noge - ogromne krošnje kestena i lipe padale su kao klade, a buka motornih testera uznemirila je građane ovog gradića.

Kažu, pola veka ove krošnje njima su pružale hlad i ulepšavale centralnu aleksinačku ulicu, da bi nadležni odjednom odlučili da ulicu potpuno rekonstruišu, a stabla poseku i zamene mladicama.

Zbog toga su i fizički blokirali radove na seči, oni su obustavljeni, ali u opštini kažu da će sve da urade onako kako je planirano.

Seča stabala deo je pripremnih radova na uređenju centralne zone, a posečene lipe biće zamenjene pogodnijim vrstama drveća.

- Uklanjanje lipa obavlja se po nalogu Odeljenja za komunalne i građevinske poslove na osnovu rešenja izdatog 3. maja. Sve što se radi u skladu je sa dokumentacijom, a deo je priprema za uređenje glavne ulice, odnosno šetališta. Smatrali smo da lipe treba ukloniti jer su izvor alergena te zbog činjenice da njihovo korenje podiže trotoare, a odluka o njihovom uklanjanju podržana je i elaboratom Šumarskog fakulteta – objašnjava za Telegraf portparol opštine Aleksinac Stefan Đurić.

On dodaje da je planirano da radovi traju sedam meseci.

- Ovo je priprema za ulazak izvođača radova, koji će tokom rekonstrukcije pešačke zone posaditi i novo drveće. To će biti petogodišnji crveni javorovi za koje je procenjeno da će najviše odgovarati novom ambijentu centra grada - kazao je Đurić.

Komentarišući nastale incidente tokom seče, Đurić je kazao da je tačno da je desetak građana ometalo radnike koji su uklanjali lipe zbog čega su radovi prekinuti ali je istakao da će biti nastavljeni čim vremenske prilike dozvole s obzirom na to da u ovom delu Srbije pada kiša.

(D. K. / M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksincanka

    6. maj 2019 | 21:32

    Tuga i jad! Ljudi, koje više i ne mogu tako da nazovem, totalno bahati i nestručni, uništavaju možda još jedino vredno u našem gradu. Da znate samo kako su te lipe mirisale... Umesto da srede ulice koje su još uvek neasfaltirane oni prave pešačku zonu! Za koga rođaci?? Strašno. Djubrad.

  • Zadnje vreme

    6. maj 2019 | 21:32

    Ova vlast mrzi drveće, reke, jezera, prirodu a obožava beton

  • Duja

    6. maj 2019 | 21:55

    U Areandelovcu su isto unakazili grad posekli lepa stabla lipe ostavili grad go kao pustinja nista ruznije nije od Arandelovca danas niti prljavije.Okolna sela nemaju jos gradsku vodu Jezero neocisceno od po stanka a na vlasti.olos ne videni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA