≫ 

Srbi u Prizrenu proslavili Đurđevdan: Krsna slava zaživela u obnovljenom hramu, koji je tokom martovskog pogroma uništen (VIDEO)

Vernici su došli sa različitih strana u čast Svetog Velikomučenika Gergija

  • 2

U Prizrenu je danas svečano proslavljena hramovna slava saborne crkve Svetog Velikomučenika Georgija koja je ujedno i krsna slava Episkopa raško-prizrenskog Teodosija. Upravo je on služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje sveštenoslužitelja Eparhije raško-prizrenske, a svojim glasovima sasluživali su i učenici Prizrenske bogoslovije, saopštila je Televizija "Hram".

Vernici iz Prizrena, gosti, igumani, igumanije, sveštenici Eparhije raško-prizrenske okupili su se na liturgiji u prizrenskom Sabornom Hramu.

Nakon Svete Liturgije na kojoj se pričestio veći broj vernika, naročito dece, Vladika Teodosije je sa sveštenstvom i narodom krenuo u prazničnu litiju oko hrama. Po završetku Litije Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić blagoslovio je i prelomio slavski kolač u čast Svetog Velikomučenika Gergija koji je istovremeno i krsna slava Episkopa Teodosija.

Foto: TV Hram

- Vidimo kako danas ovaj hram sija u svoj svojoj lepoti. A ima ih koji pamte, nije to tako davno bilo, kada je čitav krov pao, ruševine su bile, ostali su samo zidovi, pocrneli i nagaravljeni. Mnogi su se pitali hoće li život ikada ovde ponovo bujati. Evo, iz godine u godinu, sve je svečanije, sve je radosnije. Sve nas je više, sveštenstva, monaštva, bogoslovaca sa svojim profesorima. Svi vi koji ste došli sa raznih strana, proslavljamo praznik koji je istovremeno i slava našega episkopa, pa je još veći i radosniji. Kao i ovaj hram, kao Sveti velikomučenik Georgije, i naš vladika ovde godinama svedoči veru u raspetog i vaskrslog Gospoda Isusa Hrista - rekao je iguman Sava.

Foto: TV Hram

Vladika Teodosije je zahvalio svima koji su došli do Prizrena, a doneo je i mošti Svetog Đorđa koje su vernici celivali.

- Gospod nam je podario današnji dan da se saberemo ovde u ovom hramu, da proslavimo na prvom mestu njega, a onda da proslavimo Svetog velikomučenika Georgija koji je stradanjem svojim i životom proslavio Gospoda svoga. Svi znamo kako je ovaj hram stradao, ali smo i svedoci njegove obnove i vaskrsenja. Sa ovim hramom i mi se obnavljamo i vaskrsavamo. Ono što je veliki blagoslov, koji mi hrišćani ovoga grada imamo, je da su sačuvane mošti Svetog velikomučenika Georgija koje smo nosili u ophod, u litiju oko ovog svetoga hrama. Svake godine, na ovaj dan njegove mošti su ovde - rekao je episkop Teodosije.

U prostorijama Eparhije, Vladika Teodosije priredio je svečani slavski ručak uz koji su prizrenski bogoslovci svirali i pevali stare srpske pesme sa Kosova i Metohije, a pored vladikinih prijatelja, slavskom ručku su prisustvovali i Srbi koji su i dalje ostali u Prizrenu na svom ognjištu, kao i učenici i profesori obnovljene Prizrenske Bogoslovije.

Foto: TV Hram

Tokom martovskog pogroma 2004. godine, Saborni hram Svetog Đorđa u Prizrenu je teško postradao. Crkva je prvo zapaljena, a potom i minirana ali je uprkos mnogih poteškoća, hram postepeno obnavljan. Upravo je u njemu krajem 2010. godine, Vladika Teodosije uveden u tron Episkopa raško-prizrenskog.

Foto: TV Hram

Vladiku Teodosija ustoličio je Patrijarh Irinej, a ovim svečani činom naglašen je istorijski značaj Sabornog hrama Svetog Đorđa u Prizrenu i potvrđena je njegovoa funkcija katedralnog eparhijskog hrama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA