Zbog obilnih padavina podigao se nivo Tamiša, a iz "Srbijavoda" otkrivaju da li nas čekaju problemi na vodotocima

Izvršni direktor "Srbijavoda" Miloš Radovanović je za RTS rekao da neće doći do prevazilaženja vanredne odbrane od poplava

  • 2

Izvršni direktor "Srbijavoda" Miloš Radovanović rekao je jutros da se prema aktuelnim prognozama RHMZ-a ne očekuju značajniji problemi na vodotocima koji se nalaze u nadležnosti tog preduzeća.

Zbog obilnih padavina nivo Tamiša, proteklih dana, porastao je za gotovo četiri metra, a kod mesta Jaša Tomić, zabeležen je vodostaj od 570 centimetara. Reka se na pojedinim delovima izlila.

Radovanović je za RTS rekao da neće doći do prevazilaženja vanredne odbrane od poplava i da se ne očekuju značajnija izlivanja na delovima ranjenih područja.

Rekao je da je od majskih poplava 2014. godine urađeno mnogo uz podršku Vlade i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Dodaje da je sanirano ili unapređeno više od 400 objekata širom Srbije.

Izlio se Tamiš; Foto: Printskrin Facebook/RTV Santos

Radovanović je rekao da je sistem odbrane od poplava doveden u funkcionalno stanje koje je bolje nego stanje iz 2014. godine.

Ističe da je mnogo toga urađeno na sanaciji postojećih vodnih objekata kao i odbrambenih linija. Priprema se i tehnička dokumentacija za izgradnju nasipa i višenamenskih brana.

Izvršni direktor "Srbijavoda" ističe da odbrana od poplava u velikoj meri zavisi od hidrološke situacije i podseća da je ona 2014. godine imala karakteristike elementarne nepogode.

Dodaje da nasipi uvek mogu da budu viši, ali da to zavisi od mnogih kriterijuma. Kada je reč o gradnji novih nasipa istakao je problem rešavanja imovinsko-pravnih odnosa navodeći da je reč o procesu koji dugo traje.

Poplave u Obrenovcu 2014. godine; Foto: Telegraf

Radovanović je naglasio da je mnogo toga rađeno na razvoju i planiranju kada je reč o tokovima Kolubare i Morave jer su ta dva sliva prepoznata kao najugroženija. Rekao je i da je u roku od sedam meseci zaštitni sistem na teritoriji opštine Lučani ozbiljno unapređen.

Navodi da Srbija sve više ulaže u odbranu od poplava, ali da sredstva ne idu samo u segment zaštite od štetnog dejstva voda, već se ulaže i u zaštitu od zagađenja i u deo za korišćenje voda.

Radovanović kaže da je uvek potrebno više ulagati i da dugo nije ulagano na adekvatan način u taj sektor.

- Od 2014. godine to se kod nas promenilo i svake godine situacija je bolja - rekao je Radovanović.

Ističe da nigde u svetu ne postoji apsolutna bezbednost, ali da se uz adekvatno ulaganje može podići stepen bezbednosti. Dodao je da je trenutno u izradi zakon o vodama.

Kada je reč o neočišćenim kanalima, Radovanović je apelovao na sve građane da ne bacaju otpad u reke i da se o rekama staraju na najbolji mogući način.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oap

    7. maj 2019 | 09:53

    Kako bre ovi Nemci nemaju tih problema?Iskopali ljudima jezerca koja se pune od tih reka,podzemnih voda,kisnice...tu vodu koriste za navodnjavanje...Samo kod nas cim maj evo kataklizma.

  • Kada god su

    7. maj 2019 | 09:36

    Oni izdavali saopštenja i "spuštali tenziju" bilo je poplava, i sami znaju koliko se vodotokovi i kanali hidro mreža NE ODRŽAVAJU a novci nenamenski isparavaju....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA