≫ 

Panika zbog vode za piće: Sada je dozvoljena količina amonijaka 5 puta veća nego ranije, a evo šta o tome kažu stručnjaci

Javnost je na ove novine obratila pažnju tek se informacija pojavila na Tviteru

  • 24

Infomracija da su dozvoljene količine amonijaka, bora, hlorida i natrijuma u vodi za piće u Srbiji drastično povećane izmenama u Pravilniku o ispravnosti vode, izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama.

Javnost na to nije obratila pažnju sve dok se informacija pojavila na Tviteru, uz sliku izmena Pravilnika o higijenskoj ispravnosti za piće.

Po njima, količina amonijaka biće pet puta veća nego do sada. Za bor su se vrednosti utrostručile, dok su za natrijum i hlorid oko 25 odsto veće.

voda za piće Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće Foto: Twitter

Izmene su stupile na snagu 18. aprila ove godine.

Vest se brzo proširila društvenim mrežama i izazvala burne reakcije sa svih strana.

- Znači trovanje naroda legalizovano - napisala je Suzana.

- Uskoro ćemo sijati u mraku - dodao je Aleksandar.

- Lakše se promeni propis, nego remontuje postrojenje za prečišćavanje vode, a i jeftinije je. Uskoro će cela Srbije piti vodu zrenjaninskog kvaliteta - dodali su treći.

Većina je ipak priznala da se ne razume u materiju, te da je ipak potrebno da ovu polemiku razreši struka.

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

A kako stručnjaci kažu, za zabrinutost nema mesta. Izmene su uvedene, kako bi se naš pravilnik uskladio sa evropskom direktivom i napretkom koji je postigla nauka.

Izmenama su se naša pravila približila evropskim Foto: flickr/Peter Dutton

- Izmena Pravilnika, koja je stupila na snagu u aprilu, korak je ka usaglašavanju domaćih propisa sa propisima Evropske unije u oblasti vode za piće. Vrednosti koje su menjane su sada potpuno usaglašene sa evropskom direktivom o vodi namenjenoj za ljudsku upotrebu. Ovde nema razloga za zabrinutost - kaže dr Ivana Ristanović Ponjavić, šef odseka za vode pri Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

Ona dodaje kako se očekuje da uskoro bude donet ceo novi zakon o vodi za ljudsku potrošnju, kao i pravilnik koji proizilazi iz tog zakona, a koji će biti potpuno usaglašen sa evropskom direktivom.

Ova povećanja nisu dramatična kako se na prvi pogled čini Foto: Pixabay.com

- Pred nama je novi propis koji će sadržati ne samo ove, već i druge izmene. I to usaglašavanje je dobro. Naš sadašnji pravilnik je iz 1998. godine i u nekim apsektima je ipak bio prestrog. Od 1998. godine nauka je odmakla, a analitičke metode postale su znatno brže i vreme je da se domaći propisi usaglase sa EU - dodaje ona.

Kako kaže, ova povećanja nisu dramatična kako se na prvi pogled čini.

- Amonijak koji ovde upada u oči može da bude i biološkog porekla, odnosno amonijak nije obavezno vezan za fekalna zagađenja. Kada je to slučaj, prestrogo je ocenjivati amonijak normom od 0,1 kada je on prirodno pristuan u vodi i nema negativnih uticaja na zdravlje - pojašnjava ova doktorka.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: VODIMO SE PREPORUKAMA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE I EVROPSKE UNIJE

Ministarstvo zdravlja se takođe oglasilo povodom, kako kažu, "pokušaja uzbunjivanja javnosti, izazivanja opšte opasnosti i panike, plasiranjem proizvoljnih i neproverenih informacija putem društvenih mreža".

Oni su istakli da kada je donet važeći Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, on je odgovarao tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode. Ipak, u međuvremenu Svetska zdravstvena organizacija bitno je promenila definiciju plana za bezbednu vodu za piće. U skladu sa tim su mnoge zemlje promenile svoje pravne regulative.

- U procesu pristupanja EU i usklađivanju propisa u oblasti vode za piće, Radna grupa Ministarstva zdravlja je uskladila norme za parametre laboratorijskog ispitivanja. Navedeni parametri objavljeni u novom Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode su identični onima koji su propisani u državama EU - istakli su oni.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedan čovek

    7. maj 2019 | 14:29

    Kako su počeli da povećavaju standarde zrenjaninci imaju mineralnu vodu.

  • Deny

    7. maj 2019 | 15:26

    Narode cilj je usaglasavanje sa eu a u eu vlada pravilo da obican radnik nedoceka penziju da 30-40g placa u penzioni fond i pre penzije umre tako drzava postaje jaka i ima para malo sa vodom malo sa hranom malo vazduhom truju nas postepeno i neprimetno samo da nebismo docekali penzije zato usaglasavaju ovakve zakone malo im je para

  • srbBG011w

    7. maj 2019 | 14:49

    Zato samo cveta kamenje i pesak u bubrezima....ej zivoteee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA