Đaci u Srbiji nekada su najviše želeli da uče ruski, a danas pored engleskog svi žele da slušaju ovaj strani jezik

Interesovanje za taj jezik raste iz godine u godinu

  • 3

Učenici osnovnih i srednjh škola u Srbiji poslednjih nekoliko godina su sve zainteresovaniji za učenje nemačkog jezika, ali engleski jezik je i dalje ubedljivo vodeći u našim školama i njega uči čak duplo veći broj učenika od svih ostalih jezika zajedno.

Prema podacima Ministarstva prosvete u osnovnim i srednjim školama engleski uči - 715.816 đaka, nemački- 165.986, francuski - 99.562, ruski - 68.042, italijanski - 16.159, španski - 5.909, kineski - 101, japanski - 61, dok norveški uči 12 učenika. Predsednica Društva za strane jezike i književnosti Srbije prof. Ljiljana Ðurić kaže da je u poslednjih nekoliko godina poraslo interesovanje za nemački jezik i da je za pohvalu što se u školama u Srbiji uče dva strana jezika.

Engleski se uglavnom u svim školama uči kao prvi strani jezik, dok se drugi strani jezik uči od petog razreda i to uglavnom nemački, francuski, ruski, italijanski, španski. Društvo za strane jezike i književnosti Srbije zalaže se, kako kaže, za što veću raznovrsnost ponude jezika u školama na nivou opština i okruga.

Dešava se u pojediniom područjima, kaže, da se neki jezici, kao što su ruski i francuski, uopšte ne nude učenicima.

Nemacki jezik, pingulingo knjiga Svi bi da uče nemački, pored engleskog, Foto: Promo

- Ruski jezik, iako je prisutan u mnogim školama, možemo reči da je u izvesnoj krizi kod nas i da postoje područja gde se on uopšte ne nudi učenicima. Imamo, stoga, situaciju da ga ljudi uče kao odrasli zbog posla - kaže Ðurić za Tanjug.

Ocenjuje da je nepravedno zapostavljen i francuski jezik, pogotovo ako se ima u vidu da je Srbija prošle godine unapredila svoj status u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, čiji je sada pridruženi član. Reč je o organizaciji koja okuplja 84 zemlje, o značajnom govornom području koje nudi brojne mogučnosti saradnje. Svuda u svetu trend učenja engleskog jezika veoma je raširen. Što se tiče Evrope, posebno zemalja Evropske unije, sistemi obrazovanja ulažu mnogo u učenje stranih jezika, od kojih je jedan skoro uvek engleski, i jedan neki evropski jezik, često jezik suseda.

- Jedan zanimljiv trend zapaža se u mnogim evropskim zemljama, a to je učenje neevropskih jezika, među kojima je kineski posebno popularan - pojasnila je ona.

U nekim školama u Srbiji , zahvaljujuci saradnji sa Kinom koja obezbeduje kadar i pedagoški materijal, kineski jezik se nudi kao fakultativni predmet. Prema podacima Ministarstva prosvete danas kineski uči 101 đak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Bg

    8. maj 2019 | 14:54

    Engleski jezik mora da se zna jer je on najbitniji za komunikaciju na svetu. Mnoga zanimanja traže znanje engleskog, a u koju god stranu državu da odete a ne znate njen jezik, sporazumevaćete se na engleskom. Opšte poznate činjenice. Što se ostalih stranih jezika tiče, uglavnom sve varira od škole do škole, svaka valjda sama odlučuje koji strani jezik će deca učiti osim engleskog. To važi za osnovne škole. U srednjim se pored engleskog uglavnom nude nemački, francuski i ruski.

  • Mare1

    8. maj 2019 | 13:25

    Zato sto su ti samo ponudjeni,nema Ruskog ni Kineskog.Da ima deca bi birala vecinom, Kineski,Ruski pa i nemacki.Za sada su ponudjeni samo francuski i nemacki pored nametnutog engleskog ....

  • stvarno?

    28. oktobar 2019 | 14:58

    ruski ti definitivno ne treba ,osim ako nemash nameru da poslovno saradjujesh sa rusima ili tamo zivish. engleski je potreban jer je svet prihvatio asimilizaciju i pokoravanje od strane amera. koji strani jezik uche ameri i englezi? ja sam engleski malo neshto nauchio preko filmova ali chak ni to malo ne pricham kad sam u inostranstvu. razlog? pa mrzim i amere i engleze. pored toga shto znam nemachki , italijanski, bugarski uzivam da se sporazumevam na srpskom. srpski+ mimika+ folklor + stranac koji zeli da komunicira je zagarantovan uspeh da svi tvoji prijatelji i familija koji su s tobom se smeju do ludila, stranac se preznoji a ti mu se kasnije zahvalish i pozovesh na pice.ameri i englezi su glupi da bi uchili strane jezike. vecina i ne zna koliko drzava chine ameriku. a na nemoj karti ne znaju nishta, chak ni od prilike gde je njihova drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA