≫ 

Inspekcija rešava misteriju mrtvih džinovskih somova kod Leskovca: Ribe uginule, a niko nije kriv?

U neposrednoj blizini Turekovačkog jezera posluju dve firme, iz kojih se tvrdi da oni nisu vinovnici pomora ribljeg fonda

  • 12

Povodom masovnog pomora somova u Turekovačkom jezeru nedaleko od Leskovca do koga je došlo minulog vikenda, reagovale su inspekcijske službe. One su pokušavale da utvrde da li je uginuće ribe posledica ljudske nebrige s obzirom na to da u neposrednoj blizini ove vodene površine posluju firme "Mesokombinat" i hladnjača "Sonder dux".

Inspekcije će imati zahtevan zadatak s obzirom na to da rukovodioci oba preduzeća odbacuju odgovornost za stradanje životinjskog sveta ističući da u svom poslovanju poštuju ekološke standarde, te da je njihovo poslovanje pod budnom paskom nadležnih službi.

Riba, Leskovac Poslovanje preduzeća pod budnom paskom nadležnih službi, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

DO SADA NIJE BILO PROBLEMA

Sumnja za pomor somova pala je na "Mesokombinat", jer prema tvrdnjama ribočuvarske službe, oni kanal u kojem je došlo do stradanja ribe koriste za ispust industrijskih nusproizovoda. Međutim, direktor preduzeća Dragan Ilić u potpunosti je odbacio ove navode ističući da na ovom mestu posluju tridesetak godina te da do sada nikada nije bilo problema sa živim svetom u Turekovačkom jezeru.

Ispuštanje vode iz fabrike vrši se izvan tog kanala, voda koja je u njemu je atmosferskog porekla, a na to mesto dospeva slivajući se sa okolnih parcela.

Turekovačko jezero Turekovačko jezero, Printskrin:Youtube/ VLADA ŠANSA

- Odgovorno tvrdimo da nismo mogli da izazovemo ekološki incident, jer je otpad koji ispuštamo organske prirode nastao iz klanice. Nikakve hemijske supstance koje bi mogle da izazovu pomor ribe ne koristimo u radu. Pod nadzorom smo vodoprivredne inspekcije, imamo odgovarajući elaborat koji potkrepljuje moje navode – naglašava Ilić.

Riba, Leskovac Vode u kom je došlo do pomora nisu ribolovno područje, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

Upozorava da "Mesokombinat" nije jedina firma koja posluje kod Turekovačkog jezera.

- Pre šest, sedam godina ovde je otvorena hladnjača, pa bi trebalo proveriti da li oni imaju veze sa ovim što se desilo – kaže Ilić.

I Miodrag Jevtić, menadžer kontrole kvaliteta u hladnjači "Sonder Dux" isključiv je u tvrdnji da sa pomorom ribe ova firma nema apsolutno nikakve veze.

- Ovo je nova hladnjača, bavimo se preradom voća, a sezona kada radimo punim kapacitetom je tek od juna meseca. Koristimo najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a njihov kvalitet proverava Zavod za javno zdravlje Leskovac – objašnjava Jevtić.

Riba, Leskovac Mnogo trofejnih primeraka soma je uginulo, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

Kanal dugačak više od 300, a širine dvadesetak metara tamošnji ribolovci su naselili somovima koji su se zbog obilja hrane namnožili, a među njima ima mnogo trofejnih primeraka od preko dva metra koji su nažalost uginuli.

Predstavnici asocijacije Veternica – Vlasina DOO zaduženi za očuvanje ribljeg fonda, o incidentu su obavestili inspekcije, ali su naglasili da vode u kojem je došlo do pomora nisu ribolovno područje zbog čega za njih nisu nadležni.

ODGOVOR MINISTARSTVA: NEMA NOVIH UGINUĆA RIBE, ALI JE PRIMETNA PROMENA BOJE VODE

Povodom ovih događaja, Telegraf se obratio Ministarstvu za zaštitu životne sredine čija je inspekcija izvršila nadzor na Turekovačkom jezeru.

- Stručno lice korisnika ribarskog područja “Južna Morava 1” obavestilo je 5. maja republičkog inspektora za ribarstvo da su na lokalitetu Turekovačke bare u ataru sela Turekovac primećena dva primerka uginule ribe. Inspektor je izdao usmeni nalog za praćenje situacije na terenu, i 7. maja dobio je obaveštenje da na navedenoj lokaciji nema novih uginuća, ali da je evidentan nedostatak kiseonika. Sledećeg dana republički inspektori za zaštitu životne sredine, ribarstvo i vodni inspektor izvršili su vanredni inspekcijski nadzor na toj lokaciji uključujući i područje oko firme “Mesokombinat”. U momentu kontrole nije uočena uginula riba, ali postoje tragovi promene boje vode. Vodni inspektor je naložio da se izvrši njeno uzorkovanje – navodi se u odgovoru Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo ističe da kod "Mesokombinata" nisu uočene bitne nepravilnosti koje se tiču upravljanja otpadnim vodama.

- Uočeni nedostaci u pogledu zbrinjavanja neopasnog otpada biće otklonjeni nakon naloženih mera u zakonskom roku. "Mesokombinat" redovno ispituje kvalitet otpadnih voda kod ovlašćene stručne kuće koja je konstatovala da su koncentracije ispitivanih parametara ispod propisanih graničnih vrednosti emisije – zaključuje se u dopisu Ministarstva.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    9. maj 2019 | 07:32

    Rešiče oni to ali malo sutra takve stvari su se dešavale i na grabovačkim barama bili napravili zapisnik i tad i petak definitivno da ta vrsta kontrole nije na potrebnom nivou ispuštaju sve i svašta u vodu i truju vodeni svet trebalo bi neko malo da prekontroliše i rad inspekcijskih službi koje bi više svog radnog vremena trebalo da provode na terenu a ne u kancelarijama

  • Gorki

    8. maj 2019 | 21:40

    .... Da.... I onda je mrmot zavio cokoladu... jeste ribe se same poubijale

  • Ja

    8. maj 2019 | 23:28

    Vazno da se jure oni sto pecaju da li imaju dozvole oni stete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA