≫ 

Danas se slavi pobeda nad najvećim zlom koje je zadesilo Evropu: Od završetka Drugog svetskog rata prošle su tačno 74 godine

9. maj se često naziva "Dan pobede" u Evropi i u većini zapadnih zemalja

  • 12

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope biće obeleženi danas. Sećanje na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

DAN POBEDE

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Dan pobede nad fašizmom, Moskva, vojna parada Najveća parada biva priređena u Moskvi Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

Najveća parada održava se u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

KAPITULACIJA NEMAČKE

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23.01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja.

Josif Staljin je kasnije bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da bude potpisano u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Stoga je organizovana druga ceremonija na neoštećenom imanju van Berlina uveče 8. maja, kada je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama.

Pančevo Mali Pančevci počeli su proslavu još juče oplevši kolce Foto: Telegraf.rs

Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu.

Ispred saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder. Prva parada pobede u Moskvi je održana 24. juna 1945. godine. Svake godine od tada se održava parada pobede u Moskvi 9. maja.

Najveća je bila 2015. godine kada se slavilo 70 godina od završetka Drugog Svetskog rata. Na njoj je Rusija predstavila svoje najnovije oružje.

DAN EVROPE

U zemljama Evropske unije na današnji dan poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu.

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Video: 30 godina je za njega trajao Drugi svetski rat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giga

    9. maj 2019 | 08:15

    Nacisti, poraženi na bojnom polju, ekonomijom su za nekoliko decenija porobili Evropu, i tome nema kraja. Tuga za milionima nevino stradalih ostaje za večnost.

  • Milan

    9. maj 2019 | 08:51

    Najvece zlo nije pobedjeno samo je sad promenilo ime u eu

  • Jeretik

    9. maj 2019 | 08:52

    Pobeđeni su samo Musolini i Hitler. Što bi fašizam rekao "Zovi me kako hoćeš, samo me nemoj razbiti". Evo ga ovi današnji i demokratijom nazivaju. Ne vredi im da "da istinu guraju pod tepih", naročito ne pod tepih bombi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA