• 6

Pronašli smo deku sa parade u Nišu: Obilazi sve istorijske manifestacije, poznaje ga cela Srbija, a svečano odelo nasledio je od svojih dedova Solunaca (VIDEO)

On privlači pažnju baš po tom svečanom odećom u kojoj se pomalo i šepuri, jer je gotovo nikada u današnje vreme ne možete videti na ulici

  • 6

Ako ste nekada prisustvovali nekom istorijskom događaju u nekom gradu u Srbiji i primetili starijeg čoveka u tradicionalno srpsko odelo s početka prošlog veka, znajte da je reč o Vujadinu Nikoliću iz Kuršumlije.

On već dve godine obilazi istorijske manifestacije, posebno one koje se tiču solunskog stradanja. Kaže da je ovo odelo obukao na stogodišnjicu herojskog topličkog "Gvozdenog puka" 2017. godine i da je od tada ono njegovo svečano odelo uvek kada izađe među lјude.

Vujadin Nikolic, Kursumliuja

Foto: Telegraf

- Svi delovi odeće koja je na meni stari su bar 100 godina. Nasledio sam ih i nadam se ostaviću ih svojoj deci. Sa ponosom nosim i šajkaču, brkove, a uvek sa mnom ide i moja čutura sa domaćom rakijom od divlјe kruške koju spremam u mom rodnom selu Žegrova, koje je nedaleko do administrativne linije sa Kosmetom - ponosno nam priča Vujadin kojeg smo danas nakon Vojne parade u Nišu na kojoj je bio, sreli u Prokuplјu.

On privlači pažnju baš po tom svečanom odećom u kojoj se pomalo i šepuri, jer je gotovo nikada u današnje vreme ne možete videti na ulici.

Vujadin Nikolic, Kursumliuja

Foto: Telegraf

- Odeća je lično mog dede sa očeve strane, a obukao sam je u čast svojih predaka Solunaca. Bilo je teško održavati je ranije, stajala je u sanduku, pa sam listovima od oraha štitio platno od molјaca. Kada se opere, ne može da se suši na žici, zbog težine, već na plotu. Prošle godine kada sam je nosio na Sajmu polјoprivrede u Novom Sadu, nisam čitavo prepodne mogao ni sto koraka da napravim, jer su svi stajali da se slikaju sa mnom - priča nam čiča Vujadin.

Vujadin Nikolic, Kursumliuja

Foto: Telegraf

I tako sa sukanim pantalonama sa bričem, koje su zaista retkost i kaputom, crnim vezenim vunenim čarapama, tkanicom i prslukom sa drvenim štapom sa tri kraka, svečan i ponosan Vujadin je jedan od trojice Kuršumličana koji možda jedino u Srbiji imaju ovo staro tradicionalno odelo.

Vujadin Nikolic, Kursumliuja

Foto: Telegraf

Ima, kaže i pravu lanenu košulјu sa kolirom, ali je ovoga puta nije obukao. Nedostaju mu samo, i to već duže vreme traži, kovane opanke. Ne gubi nadu, a kada i njih nađe, kako kaže, biće pravi potomak svojih slavnih predaka.

(B.R.)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Свака част!! Није ми јасно зашто с те наше дивне ношње све мање и мање виде??! Ми сати ме можемо само да се поносимо!!

  • Života

    Po njemu je napravljeno jagodinsko pivo!

  • Novak

    A šta će mu mobilni? Više bi mu priličio luč.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima