≫ 

Ažurirani su alarmantni podaci o mogućim izlivanjima reka: Jedna stvar može da nas uteši u odnosu na 2014. godinu

Obilnih padavina biće u gotovo celoj zemlji, ali ipak prednjače predeli u komšijskoj Bosni i Hercegovini: Banjaluka, Semberija, Posavina. To može izazvati probleme i u Srbiji

  • 7

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda već danima stižu upozorenja o vodostajima reka širom Srbije, ali i u regionu. Poslednje je stiglo jutros, a stručnjaci opominju na kojim slivovima bi predstojeće obilne padavine mogle da naprave katastrofu.

"Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa", navodi se u saopštenju.

Meteorolog Đorđe Đurić za "Telegraf" je objasnio da zbog pozicije ciklona koji dolazi sa Đenovskog zaliva, pred Srbijom je četiri dana obimnih padavina, pljuskova i grmljavine.

Vreme, padavine, upozorenje Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

Ovakvo vreme će, nakon sunčanog i toplog vikenda, najpre krenuti sa juga zemlje, ali će se onda proširiti na sve teritorije.

- Od ponedeljka i do sredine sedmice centar tog ciklona će se nalaziti iznad južnog dela Jadrana, a to će sve vreme uslovljavati da nad našim područjem bude veliki dotok veoma vlažne vazdušne mase, tako da će konstantno biti padavina - kaže za "Telegraf" Đurić.

GDE ĆE PADAVINE PRAVITI NAJVIŠE PROBLEMA?

Kako Đurić objašnjava, obilnih padavina biće u gotovo celoj zemlji, ali ipak prednjače predeli u komšijskoj Bosni i Hercegovini: Banjaluka, Semberija, Posavina.

Upravo to može izazvati probleme i u Srbiji, osobito na slivovima reka koji u Savu dolaze iz Bosne, poput Vrbasa.

Obrenovac, poplava, poplave, reka Sava Veliki problem može napraviti reka Sava; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Jako je teško odrediti koje će tačke biti najkritičnije, ali sigurno je da treba obratiti pažnju na Savu, Kolubaru, Drinu, Jasenicu, Jadar, Đetinju. Neće cela Srbija biti pod vodom, ali će usled padavina doći do porasta na manjim i srednjim tokovima. Posebno treba biti operezan kada su u pitanju otoci i bujični tokovi - objašnjava Đurić za naš portal.

On dodaje i da je rano da govorimo da li će ova situacija biti opasna za Savu u Srbiji, ali kaže da je malo rasterećujuća okolnost, što je, za razliku od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ova reka kod nas znatno šira.

OPTIMISTIČNIJE NEGO KOBNE 2014. GODINE

Da ipak nema potrebe za panikom i izazivanjem opšteg straha, Đurić je objasnio stanjem u kom se korita reka, ali i zemljišta nalaze sada.

- Ovaj ciklon podseća na onaj iz 2014. godine, ali zbog jedne stvari mislim da je preterano govoriti o identičnom scenariju: uoči tih poplava smo imali gotovo svakodnevno kiše, korita su bila već prepunjena, zemljište natopljeno, a sada to nije slučaj. Iza nas je jedan previše sušan mart, tako da su korita i zemljišta ipak spremnija za te padavine, nego pre pet godina - kaže Đorđe Đurić.

Poplave Ćuprija Poplave u Ćupriji 2014. godine; Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, nema razloga za paniku, ali za predostrožnost i pripravnost ima. On naglašava i da situaciju treba pratiti iz sata u sat, kako nadležne nijedna promena ne bi iznenadila.

NEDIMOVIĆ: OZBILJNE PADAVINE OD NEDELJE UVEČE, MI SMO SPREMNI

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, upozorio je da Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine. A naglasio je da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

kiša kišobran Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine; Foto: Pixabay/_Alicja_

KADA ĆE TO LEPO VREME?

Kako je za "Telegraf" rekao meteorolog Đorđe Đurić, prestanak padavina i razvedravanje očekuje se u petak, kada počinje postepena stabilizacija vremenskih (ne)prilika.

- Važno je reći da u ova četiri dana neće kiša liti konstantno. Druga stvar koja bi mogla da obraduje mnoge jeste ta da bi temperatura slična današnjoj mogla da da se očekuje već sledećeg vikenda, kada će ovaj ciklon napustiti naš region i otići na istok - rekao je Đurić.

VIDEO: Obrenovac pod vodom, obilne kiše paralisale naselje

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    11. maj 2019 | 13:40

    Опет нема места за панику као увек. Људи се боје сваке веће кише, а не најаве овакве. Кад се догоди онда је касно за све. Треба средити све те затрпане канале, који треба увек да су чисти. Видели смо шта све плива реком према нама. А министар, САМО ОПУШТЕНО. Да ли ће одговарати за изговорену реч?. Па неће.

  • Мићко

    11. maj 2019 | 13:39

    Кренути у акцију што пре.

  • Srbi narod ...

    11. maj 2019 | 15:42

    Srbi su se spremili tako sto su procitali vesti!Sta vredi sto mi znamo da postije veliki izgledi za poplave kad niko prstom nije mrdnuo?Danas i sutra lepi suncani dani,tar nije bilo bolje puniti dzakove peskom sada nego sa nogama u vodi do kolena i kabanucama preko glave dok kisa lije kao iz kabla?!Gde je mozak?Gde je organizacija?Ne,mi smo upozoreni i svako se u svojoj fotelji napeo u ocekivanju poplava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA